0
Evropske lige

23 godine kasnije

Istina o Hilsborou

Objavljeno: 12.09.12 u 21:39

Dana 15. aprila 1989. godine na utakmici polufinala engleskog FA kupa izmedju Liverpula i Notingem Foresta desila se nezapamćena tragedija u kojoj je stradalo 96 navijača Liverpula.

Dvadeset i tri godine nakon nesreće na  porodice 96 navijača Liverpula koji su smrtno stradali u gužvi nastaloj pre početka utakmice konačno su na uvid dobile tajna dokumenta koji govore o radu policije i hitnih službi za koje odavno veruje da dokazuju da su greške policije dovele do nesreće 1989. godine. Peticija vezana za dokumenta za tragediju na stadionu Hilsbro, koju je pokrenuo novinar i navijač Liverpula Brajan Irvin, sakupila je 156 hiljada potpisa pa su dokumenta dobila dozvolu da budu obelodanjena pre 2019. Radi se o dokumentima više od 80 institucija, medju kojima su britanska vlada, policija, službe hitne pomoći, lokalne vlasti u Šefildu i služba mrtvozornika.

Istražna porota presudila je 1991. godine da su pogibije na stadionu Šefild Venzdeja bile nesrećni slučaj, ali je lokalna policija bila na snažnom udaru kritika zbog svojih postupaka.Policajci su sproveli oko 2.000 navijača Liverpula u ograđen prostor na tribini koji je već bio pun, što je izazvalo gnječenje dok su organi reda na stadion pustili samo jedna ambulantna kola od ukupno 44 koliko ih je bilo prisutno oko Šefildovog stadiona…

Nakon toga je uvedena obaveza da svi stadioni budu potpuno sedeći, a to je pomoglo klubovima da se oslobode ostataka huligana, koji su dugo mučili fudbal na ostrvu.

Povodom objavljivanja ovih dokumenata oglasio se i britanski premijer Džejms Kamerun:

Porodice nisu smele da čekaju ovoliko dugo da bi saznale istinu, a pogrešno je što je policija menjala izveštaje i na taj način optužila navijače. Njen pokušaj da izbegne odgovornost za najveću sportsku nesreću u Britaniji i prebacivanje krivice na navijače Liverpula je dvostruka nepravda„, rekao je Kameron. Naime britanski mediji su za ovu tragediju krivili navijače Liverpula gde se najviše isticao „San“ koji je objavljivao između ostalog i da su „pijani navijači urinirali po policiji“ i da su „pljačkali mrtve“. Sadašnje uredništvo je saopštilo da je „veoma postiđeno i iskreno žali“ zbog laži koje su tada objavljivane.

Svi ovi dokumenti biće objavljeni na internetu

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter