0
Tenis

Đoković nije uspeo da odbrani titulu na US Openu

Endijev prvi Grend slem

Objavljeno: 11.09.12 u 03:36

U nezaboravnom meču Endi Marej je savladao Novaka Đokovića sa 3:2 (7:6 (10), 7:5, 2:6, 3:6, 6:2) i došao do trijumfa na US Openu u Nju Jorku. Marej je uspeo posle četiri izgubljena finala na najvećim teniskim turnirima da osvoji svoj prvi trofej. Ponovo je vetar pravio dosta problema teniserima, ali su oni i pored toga priredili fenomenalnu predstavu gledaocima na Artur Ešu. Fantastičan duel trajao je 4 sata i 54 minuta.

 

Već na samom startu meča oba tenisera su oduzela servis svom protivniku. Prvo je to učinio Marej, a zatim i Đoković. Nakon dva brejka teniseri su uzeli gemove na svoj servis, pa je rezultat bio 2:2. U petom gemu prvog seta Đoković je loše servirao što je rezultiralo novom šansom za brejk Endija Mareja. Novak je napravio duplu servis grešku i Marej je tako poveo sa 3:2. Srpski teniser je posle pauze u kojoj je izlomio svoj reket počeo bolje da igra. Osvojio je Britanac svoj gem, ali je morao dosta da se pomuči. U ovom gemu je viđen i jedan od najdužih poena, a teniseri su morali da udare lopticu čak 54 puta. Nole osvaja naredna tri gema i dolazi do vođstva od 5:4. Set odlazi u taj brejk. Đoković se bolje snalazi na početku taj brejka i stiče prednost od 5:3. Međutim, Marej osvaja naredna tri poena i prvi dolazi do set lopte. Škot je iskoristio tek 6. set loptu i osvaja prvi set.

 

Nakon veoma iscrpljujućeg prvog seta bolje se snašao Marej i sa dva brejka vrlo brzo došao do 4:0 u drugom setu. Sve je izgledalo da će Škot lako osvojiti i drugi set, ali naš teniser se budi, bolje servira i smanjuje na 4:2. Kasnije Nole dolazi do još jednog brejka, prvo smanjuje, a onda i izjednačava na 5:5. Ipak Endi osvaja naredna dva gema i povećava vođstvo na 2:0 u setovima.

 

Zapretio je Đoković Mareju na startu trećeg dela igre i imao dve brejk lopte u prvom gemu. Marej ih spašava, a onda i osvaja naredna dva i dolazi do 1:0. Nole ne dozvoljava da se ponovi prethodni set. Posle 1:1, srpski teniser pravi brejk i dolazi do prednosti u trećem setu. Britanac je imao priliku u 6. gemu kada je imao dve brejk lopte, ali ih je Srbin spasao i kasnije poveo sa 4:2. Nije imao Endi rešenje za Đokovićevu igru u tim trenucima, pa je Novak napravio još jedan brejk i došao u situaciju da servira za osvajanje seta. Naš teniser je iskoristio prvu set loptu na ovom meču i smanjio rezultat na 2:1.

 

Nastavio je Nole sa odličnom igrom i u četvrtom setu i odmah na startu iskoristio prvu brejk loptu i poveo. Održavao je prednost koju je stekao. Ređali su se fantastični poeni, teniseri su osvajali gemove na svoj servis i došli do 5:3 za našeg asa. A onda je na servis Mareja Đoković došao do brejk lopte i ponovo iskoristio prvu set loptu. Potpuno se vratio u igru i ijednačio na 2:2 u setovima. Odluka je morala da padne u petom setu, a po svemu viđenom to je bilo i najprevednije.

 

Koristi Marej priliku na početku petog seta i pravi brejk. Osvaja i drugi gem. Đoković deluje pomalo neodlučno što Britanac koristi i oduzima našem teniseru još jedan gem. Međutim, Novak se brzo vraća u meč. Sada on pravi brejk, a potom osvaja i gem na svoj servis i smanjuje na 3:2. U trenucima kada su svi očekivali da se Nole potpuno vrati u igru, deluje kao da ima problem sa grčevima. U narednom gemu Endi lako dolazi do 4:2, a onda ponovo pravi brejk i dolazi na samo jedan gem od pobede. Nije dozvolio Marej da mu padne koncentracija u završnici meča i zabeležio prvi trijumf na Grend slem turnirima u kraijeri.

 

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter