Robert Kubica testirao je fabričku Ford Fiestu RS WRC, krajem prošlog meseca u Francuskoj. Poljski vozač priključio se Fordovom timu  na testovima u centralnoj Francuskoj, gde je ceo dan proveo testirajući reli automobil.  Ipak, direktor fordovog tima Malkom Vilson je odbio da potvrdi i komentariše da je Kubica uopšte bio prisutan na testovima “Kao što znate, imali smo četvorodnevni test u Francuskoj, i to je sve što ću vam reći. Ovo je bilo privatno testiranje i nemam drugi komentar“ Ipak iz drugih izvora smo saznali da je Robert bio u jednom od automobila i testovi su pokazali da je bio prilično dobar. On je veliki zaljubljenik u reli.

Vozači forda, Jari Mati Latvala i Piter Solberg su bili takođe na testovima i veruje se da su sa Kubicom radili na poboljšanju performansi.


Ovaj test je Kubicin najveći korak vezan za njegov povratak na trkačke staze posle teške nesreće koju je doživeo u Škodi Fabiji S2000 na reliju Andore u Februaru 2011, i posle koje su se lekari izborili za njegov život. Kubica, koji je u tom trenutku bio aktuelni vozač Renoovog tima F1, sada je u fazi oporavka, a lekari pokušavaju da mu povrate punu funkciju ruke desne ruke i šake.