0
Auto Moto

VOZILO BEZBEDNOSTI (ILI SREĆE) ZA HAMILTONA: Britancu VN Ujedinjenog Kraljevstva

Objavljeno: 14.07.19 u 17:07

Iako je na Vimbldonu danas igrano finale muških singlova, glavna tema u Ujedinjenom Kraljevstvu bila je deseta trka Formula jedan šampionata.

Luis Hamilton, vozač fabričke ekipe Mercedes, pobedio je na Velikoj nagradi Ujedinjenog Kraljevstva koja je vožena danas u Silverstonu, u Engleskoj. Pored 25 poena za prvo mesto, Britanac je u poslednjem krugu uspeo da “ukrade” najbrži krug trke svom timskom kolegi Valteriju Botasu, tako da je osvojio i dodatni bod.

Upravo je Botas završio drugi, iako je startovao sa pol pozicije, a Monegašanin u “ferariju” Šarl Lekler je popunio poslednje mesto na podijumu. Slede dva “redbulovca” – Pjer Gasli i Maks Verstapen – ispred Karlosa Sainza i Danijela Rikarda. Kimi Rejkenen u Alfa Romeu je uspeo da bude na veoma dobrom osmom mestu. Vozač Toro Rosa Rus Danil Kvjat je bio deveti, dok je poslednji poen osvojio Niko Hilkenberg iz fabričkog Renoa.

Britanac u britanskom Maklarenu Lando Noris nije uspeo da napravi još jedno iznenađenje, te je završio na 11. mestu ispred još jednog novajlije Aleksa Albona iz Toro rosa. Sledili su ih Lens Strol, dvojac iz Vilijamsa – Džorž Rasel i Robert Kubica – koji su se našli ispred Sebastijana Fetela u fabričkom Ferariju i Serhija Pereza u Rejsing pointu. Trku nisu završili Antonio Đovinaci iz Alfa Romea, i dvojica “hasovca” Roman Grožan i Kevin Magnusen koji su odustali usled posledica međusobnog kontakta već na samom početku trke. Time je američka ekipa zaokrušila – malo je reći – užasan vikend, koji je počeo usled problema s glavnim sponzorom.

Početak trke obeležila je odbrana mesta skoro svih vodećih vozača. Najbolji početak je imao Fetel koji je lagano pretekao Gaslija u borbi za peto mesto. Takođe, i vozač Maklarena Sainz je dobro startovao s 13. mesta prestignuvši timske kolege iz Alfa Romea Rejkenena i Đovinacija. Sainzov timski kolega Noris je prestigao australskog vozača Rikarda u duelu za sedmo mesto u kojem je viđen i mali kontakt. Za to vreme aktuelni šampion je jurio timskog kolegu u “srebrnoj streli”, ali Finac se uspešno branio. Sledili su Lekler i Verstapen koji su ponovili borbu iz Austrije. Iza njih duel za peto mesto vodili su pomenuti Fetel i Francuz iz Red bula. U 12. krugu Gasli je pretkao Nemca, ali je krug kasnije otišao na servis. Nedugo potom to su uradili Lekler i Verstapen. U megdanu mehaničara, austrijski tim je bio bolji tako da je Holanđanin izašao na stazu ispred svog vršnjaka iz Monaka.

Jedan od ključnih detalja trke desio se u 16. krugu i odlazak, do tada vodećeg, Botasa u pit-stop. Finac je sa srednje mekih guma prešao na isti set pneumatika što je značilo da je morao da ode na još jedan servis u toku trke. Hamilton i Fetel su vodili u tom trenutku jer nisu išli u pit-stop. Četiri kruga potom Italijan Đovinaci – koji je imao sasvim solidan vikend – izleteo je sa staze pa je vozilo bezbednosti moralo na istu. Vodeći dvojac je dobio “besplatno” stajanje što su iskoristili, a pogotovo vodeći u šampionatu Hamilton koji je na srednje tvrdim pneumaticima sačvao prvo mesto do samog kraja trke. Jasno je da je ovde trke već bila izgubljena za njegovog kolegu iz Mercedesa, koji je morao na još jedno stajanje. I Monegašanin u “ferariju” je loše prošao, ali je to nadoknadio u 36. krugu kada je sa spoljne strane uspeo da pretekne Gaslija. Dva kruga kasnije, Verstapen je pretekao Fetela, a ovaj je – u želji da što pre vrati poziciju – napravio grešku izbacivši i Holanđanina i sebe van staze. Dvadesetjednogodišnjak je bolje prošao jer je Nemac em unišito prednje krilo, te je morao na servis, em je dobio kaznu od deset sekundi.

Šest krugova pre kraja Botas se prebacio na najbrži set pneumatika – super meke – u želji da stigne barem do boda za najbrži krug trke. To bi svakako učino, da Hamilton u “srebrnoj streli” u potpunosti nije odneo šou i u poslednjem krugu, na istrošenim srednje tvrdim gumama, nije postavio najbrži krug trke ikad vožen u Silverstonu.

Iako je, možda, na sreću došao do prvog mesta, Britanac je ovim dokazao da je ipak najbolji vozač trenutno u Formuli jedan. Ovo je nejgova sedma pobeda u ovoj sezoni. Takođe, oborio je rekord i sada je on na vrhu liste vozača koji su najviše osvajali VN UK. Ovo je njegova šesta pobeda na domaćem terenu. Sada mu nedostaje 11 pobeda da bi sustigao Mihaela Šumahera na večnoj listi pobeda u ovom šampionatu.

U generalnom plasmanu Luis Hamilton vodi (223 poena). Njegov kolega iz Mercedesa ima 39 poena manje. Verstapen (136) je pobegao Fetelu iz Ferarija i sada ima 13 poena više. Četvrti je Fetelov timski kolega Lekler koji ima tri poena manje od Nemca. Slede ih Gasli i i Španac Sainz sa po 55, odnosno 38 poena.

Na tabeli konstruktora nemački Mercedes je suvereno prvi sa 363 poena. Prvi sledeći je italijanski Ferari (228) ispred Red bul rejsing – Honde koja ima 196 poena. Britanski Maklaren-Reno ima 52 i beži fabričkom Renou i Alfa Romeo rejsing – Ferariju 20, odnosno 30 poena.

Sledeći trkački vikend je za dve sedmice kada će Hokenhajm, Nemačka biti domaćin Formule jedan.

Autor: Luka Totaj

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter