0
Auto Moto

FOTO: Twitter

F1: Drama u Austriji, Verstapen uz kontakt Leklera i ‘crnog konjića’ ostavio praznih šaka

Objavljeno: 30.06.19 u 18:08

Preticanjem Šarla Leklera u pretposlednjem krugu, Maks Verstapen, vozač Red bul rejsinga, osvojio je Veliku nagradu Austrije voženu danas na Red bul ringu.

Iako je počeo sa pol-pozicije, te je vodio 69 krugova (od 71) Monegašanin u ferariju mora da se zadovolji drugim mestom. Međutim, duel vršnjaka, Verstapena i Leklera, je pod istragom zbog kontakta koji je omogućio Holanđaninu, ispostaviće se, pobedu. Treći kroz cilj je prošao vozač Mercedesa Valteri Botas svega šest stotinki ispred Sebastijana Fetela koji je po prvi put u ovoj sezoni završio ispred Luisa Hamiltona. Lando Noris iz Maklarena je bio šesti ispred Pjera Gaslija u Red bulu i Karlosa Sainza u Maklarenu koji je startovao sa začelja zbog promene pogonske jedinice. Ovo je još jedan veoma uspešan vikend za posadu Maklarena. U bodovima su još bili par iz Alfa Romea – Kimi Rejkenen i Antonio Đovinaci koji je upisao prvi poen u najjačoj kategoriji.

Pobedom na domaćem terenu, ekipa Red bul rejsinga je drugi tim koji je uspeo da trijumfuje ove sezone. U prvih osam trka samo je Mercedes pobeđivao, uz šest pobeda Hamiltona i dve Botasa.

Verstapen je imao najgori start od vodećih vozača. Ostao je ukopan iza bolida koji su ga preticali. Posle prvog kruga na prva tri mesta su bili Lekler, Botas i Hamilton. Fetel se odlučio za rani odlazak u pit-stop (22. krug), ali ga je to koštalo jer je uhvatio mehaničare nespremne, pa je proveo u čak 6.1 sekundi na servisu. U istom krugu Hamilton prelazi preko visokog ivičnjaka što je ostavilo oštećenja na njegovom prednjem krilu. Zbog toga, osam krugova kasnije odlazi na servis pneumatika i prednjeg krila. Više od deset sekundi je proveo u pit-stopu i vratio se iza Verstapena.

 

Dvadesetjednogodišnji Holanđanin je poslednji menjao pneumatike pa je imao prednost u odnosu na Fetela kojeg je prestigao u 49. krugu. Dva kruga kasnije četvorostruki šampion ide na još jedan servis i stavlja najmekše pneumatike. On je jedini od vodećih koji je imao strategiju s dva stajanja. U međuvremenu Verstapen je uspeo da prestigne i Botasa, pa je u završnici krenuo u lov na vršnjaka u „ferariju“. U pretposlednjem krugu Holanđanin je napao Leklera s unutrašnje strane što je prouzrokovalo kontakt i tera Monegašanina van staze, a vozaču Red bula otvara put pobede. U međuvremenu, Fetel je pretekao Hamiltona, ali potera za drugim Mercedesom nije uspela, tako da se Finac odbranio za svega šest stotinki.

Hamilton sa 187 poena i dalje ubedljivo vodi ispred timskog kolege Botasa u generalnom plasmanu. Verstapen je sada treći (125 poena), dva manje ima Fetel, a njegov kolega u Skuderiji Ferari je peti sa 105 poena.

U generalnom plasmanu konstruktora fabrički Mercedes je ubedljivo prvi s 363 poena, drugi je fabrički Ferari s 228 poena, dok je treći Red bul rejsing – Honda koja zaostaje 59 poena. Maklaren – Reno je posle još jednog uspešnog vikenda učvrstio četvrto mesto (52 poena) ispred fabričkog Renoa koji ima 20 poena manje.

Sledeća trka je za dve sedmice u Silverstonu, Ujedinjeno Kraljevstvo.

Priredio za HotSport: Luka Totaj

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter