0
Ostali sportovi

BADMINTON: Rekordni međunarodni turniri u Novom Sadu

Objavljeno: 18.06.19 u 14:57

Novi Sad je ponovo bio izuzetan domaćin najmasovnijih evropskih turnira za mlađe uzrasne kategorije, koji su okupili više od 600 učesnika iz 26 država.

U organizaciji Badminton saveza Srbije, Badminton saveza Vojvodine i Badminton kluba Novi Sad, u periodu od 13. do 16. juna, u Sportskom centru ‘’Slana Bara’’ u Novom Sadu, održan je veličanstveni međunarodni sportski događaj ‘’Serbian U17 & Youth International Novi Sad 2019’’, na kojem je učešće uzelo više od 370 takmičara odn. 600 učesnika iz 26 država evropskog i azijskog kontinenta. Uz podizanje nivoa organizacije na još viši nivo i obaranje rekorda kada je reč o broju država učesnica, učesnika i odigranih mečeva, uspeh srpskih reprezentativaca osvajanjem 11 medalja, od čega tri zlatne, tri srebrne i pet bronzanih, došao je kao ‘’šlag na tortu’’.

Najmasovnija međunarodna takmičenja za mlađe uzrasne kategorije koja se organizuju na evropskom kontinentu ponovo su opravdala status manifestacija od značaja za državu, AP Vojvodinu i grad Novi Sad. Elitni takmičari u uzrasnoj kategoriji do 17 godina nadmetali su se u svih pet takmičarskih konkurencija u okviru Evropskog kupa, nastojeći da osvoje što je mogući veći broj bodova pred Evropsko prvenstvo za igrače uzrasta do 17 godina koje će biti održano početkom septembra, dok su mlađi takmičari ukrštali rekete u uzrastima do 15, 13, 11 i 9 godina u pojedinačnim i parskim konkurencijama. Takmičenje za uzrast do 15 godina bilo je kriterijumsko za učešće na Evropskom prvenstvu 2020.

Četiri prelepa takmičarska dana krunisana su finalnim mečevima i svečanim ceremonijama dodele jedinstvenih priznanja kojima su prisustvovali i Darko Udovičić, pomoćnik ministra omladine i sporta, Vladimir Batez, pokrajinski sekretar za sport i omladinu i Vlastimir Mastilović, načelnik gradske uprave za sport i omladinu.

Na izuzetno jakom Evropskom kupu za uzrast do 17 godina, srpski reprezentativci koji zauzimaju najviše pozicije na kontinentalnim rang listama, ponovo su ostvarili sjajne uspehe. U muškim parovima Mihajlo Tomić i Sergej Lukić potvrdili su evropsku dominaciju osvajanjem zlatne medalje. U mešovitim parovima Mihajlo Tomić i mlada Anđela Vitman osvojili su vicešampionsku titulu.

– Poslednji turnir u takmičarskoj sezoni i za mene omiljeni Serbian U17 International uspešno sam završio osvajanjem zlatne medalje u muškom dublu i srebrne medalje u mešovitom dublu. Uprkos povredama mog skočnog zgloba i kolena mog partnera, uspeli smo u finalu da savladamo turski par nakon teških 50 minuta igre. U miksu, sa mladom Anđelom Vitman, poraženi smo u finalu od takođe turskog para nakon neizvesnog prvog seta. Ovo je za mene bio poslednji nastup na ovom srpskom međurodnom turniru za uzrast do 17 godina. Nizao sam velike uspehe godinama, odigrao sam veliki broj takmičenja u velikom broju država i moram da kažem da je za mene organizacija bila najbolja do sada uz sjajnu atmosferu u Sportskom centru ’’Slana Bara’’. Nakon trenažne pauze krećemo sa pripremama za učešće na Evropskom prvenstvu – izjavio je Mihajlo Tomić, osvajač zlatne i srebrne medalje u parskim konkurencijama na Evropskom kupu do 17 godina.

Na turniru za mlađe uzrasne kategorije najuspešniji srpski reprezentativci su bili: Viktor Petrović – zlatna medalja u muškom singlu do 15 godina, Anđela Vitman – srebrna medalja u ženskom singlu do 15 godina, Miloš Dmitrović i Vanja Rašeta – bronzana medalja u muškom dublu do 15 godina, Nina Bogdanović – bronzana medalja u ženskom singlu do 15 godina, Mara Batar i Lana Pavlović – bronzana medalja u ženskom dublu do 13 godina, Ana Dimitrijević – zlatna medalja u ženskom dublu dublu do 11 godina, Andrej Stolić – srebrna medalja u muškom singlu do 11 godina, Mihajlo Dimitrijević i Andrej Stolić – srebrna medalja u muškom dublu do 11 godina, Vukašin Obradović i Nikola Pešić – bronzana medalja u muškom dublu do 11 godina.

– Nisam u potpunosti zadovoljna svojim nastupima u Novom Sadu. U najvažnijem finalu u mešovitim parovima nismo uspeli da osvojimo zlato, iako sam dala svoj maksimum. Zbog pada koncentracije i umora izgubila sam finale ženskog singla i do 15 godina. U ženskim parovima sam nastupala sa Sarom Lončar do 17 i Marom Batar do 15 godina. Ovoga puta su medalje izostale iako smo se maksimalno trudile. Turniri su bili izuzetno jaki. Nastojaću da nedostatke ispravljam tokom jula i avgusta kako bih bila još spremnija za velika takmičenja – – izjavila je Anđela Vitman, osvajačica vicešampionskih titula u mešovitom dublu do 17 i ženskom singlu do 15 godina.

Viktor Petrović, šampion u muškom singlu do 15 godina, izjavio je sledeće:

– Turnir u konkurenciji muški singl je bio veoma jak sa oko 50 takmičara iz mnogih država. Uspeo sam da osvojim zlatnu medalju kao i da u šest vezanih mečeva pobedim ruske, poljske, ukrajinske i rumunske takmičare. Kao i svake godine navijali smo jedni za druge. Odlična atmosfera, druženje i sklapanje novih prijateljstava čine ovaj turnir posebnim.

– Ogroman uloženi napor, profesionalna posvećenost, timski rad i nemerljiva ljubav prema našem olimpijskom sportu ponovo su za rezultat imali međunarodnu manifestaciju koju sa pravom nazivaju spektaklom. Više od 600 zadovoljnih učesnika iz čak 26 država, osmesi i energija mladih takmičara i njihovih pratioca, čestitke koje primamo svakodnevno, značajna medijska pažnja uz isticanje prisustva finalnim mečevima visokih predstavnika državnih sportskih institucija: g. Darka Udovičića, pomoćnika ministra omladine i sporta, Vladimira Bateza, pokrajinskog sekretara za sport i omladinu i Vlastimira Mastilovića, načelnika gradske uprave za sport i omladinu, čine nas srećnim i ponosnim. Želim da uputim najiskreniju zahvalnost pokroviteljima takmičenja – Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije, Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu i Gradu Novom Sadu. Takođe, zahvalio bih se i prijateljima ovog izuzetnog međunarodnog sportskog događaja: turističkim organizacijama Srbije i Novog Sada, kompanijama Tin Šped, Yonex, Ledeni Kvas, Minaqua, Zlatiborac, Intergraltechnic, Eurobank, Boreas Travel, Koka Plus i Siboasi. Srpskim takmičarima čestitam na osvojenom dvocifrenom broju medalja a timu koji je pripremao i realizovao takmičenje na najbolje organizovanom događaju ikada – izjavio je Radomir Jovović, predsednik Upravnog odbora Badminton saveza Srbije.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter