0
Extreme

UČESNICI IZ 13 ZEMALJA: Xross Challenge trka od 14. do 16. juna na Tari

Objavljeno: 31.05.19 u 18:55

Šesta Xross Challenge trka biće održana od 14. do 16. juna na Tari, a tokom ta tri dana hard enduro vozači će na svojim motorima preći oko 200 kilometara trasa koje vode kroz nepristupačne šumske i planinske predele pune teških prepreka.

Sa 150 prijavljenih takmičara koji dolaze iz 13 zemalja, Xross Challenge ne samo da je najveći moto događaj u Srbiji već je i jedna od najvećih i najtežih hard enduro trka na Balkanu, za koju iz godine u godinu reste interesovanje stranaca.

Hard enduro je ekstremni moto sport koji podrazumeva vožnju motora off-road terenima. Na Xross Challenge trci vozači su podeljeni u tri klase Pro, Expert i Hobby i njihove trase se razlikuju po težini. Ekstremne uzbrdice uz koje će morati da guraju svoje motore, izuzetno strme nizbrdice niz koje će morati da se spuštaju pored svojih dvotočkaša, kamenjari i nabujali potoci samo su neke od prepreka koje ih očekuju na Tari. Bez obzira na to što je jun, Tara gotovo uvek hard enduro vozače dočeka sa kišom koja dodatno zakomplikuje stvari jer motori šlajfuju u blatu, proklizavaju ili se otrgnu i prelete iznad glava vozača. Toliko je teško da takmičari neretko pomažu jedni drugima u toku vožnje, a na određenim delovima trase dozvoljeno je da u pomoć priskoči i publika koja koristeći sajle i kanape pokušava da ih izvuče na vrh uzbrdice. Oni najbrži i najspretniji trku po danu završe za sat i po ili dva, a ima i onih kojima do cilja treba i po šest ili sedam sati, u borbi sa izazovom mnogi odustanu – bilo zbog umora i nedostatka snage ili tehničkog kvara na motoru.

Za svoje šesto izdanje, Xross Challenge želi da na Tari okupi sve ljubitelje off-road dvotočkaša, a budući da na samoj trci nema klase za adventure motore, za njih će biti organizovan BMW Adventure Ride – slobodna vožnja koja nema takmičarski karakter i kojoj je cilj isključivo uživanje. Svake večeri nakon takmičarskog dela uslediće muzički deo programa sa DJ-evima, rok bendom, ali i starogradskom muzikom.

(Izvor: YouTube/Xross Challenge)

Za samo šest godina, Xross Challenge je od prve i jedine hard enduro trke u Srbiji postao jedna od najvećih i najtežih trka na Balkanu. Dobra organizacija, gostoprimstvo, prijatna atmosfera i lokacija trke doprinele su tome da se Xross Challenge nađe na listi trka kojima se strani vozači rado vraćaju. Tara koja obiluje prelepim krajolicima, ali u sebi krije surovi teren idealna je za taj sport, i kako i sami vozači kažu – ostavlja bez daha i bukvalno i figurativno. Pored vozača iz Srbije, na trku ove godine dolaze takmičari iz Austrije, Nemačke i Slovenije koji su najbrojniji, zatim iz Češke, Poljske, Švajcarske, Hrvatske, Bosne, Rumunije i Grčke, po prvi put stižu i takmičari iz Rusije, a očekuje se i dolazak prošlogodišnjeg pobednika Vejda Janga iz Južne Afrike, koji je jedan od Top 5 hard enduro vozača u svetu.

Za razliku od trka u Evropi, Xross Challenge je potpuno besplatan za posetioce, koji će imati jedinstvenu priliku da uživo vide najbolje vozače u akciji. U ovom sportu čak i publika mora biti avanturističkog duha i da ide sa lokacije na lokaciju kako bi gledala trku. Neposredno pred događaj organizatori će objaviti koje su to tačke za gledaoce na Tari sa kojih će publika moći da gleda prolazak vozača i njihovu borbu sa teškim preprekema. Sva tri dana, nakon takmičarskog dela biće organizovan muzički program.

RASPORED*

Petak, 14. jun – classic enduro + Akrapovič Super Test

10:00 – Prolog – Classic enduro trka od 50 km
17:00 – Akrapovič Super Test – specijalni poligon sa preprekama na kome se po 16 najboljih vozača iz Pro i Expert klase sa classic enduro trke bori za plasman na sturašnjoj trci
18:00 –žurka
20:00 – finale

Subota, 15. jun – hard enduro

9:30 – Hard enduro trka od 90 km
BMW Adventure Ride – slobodna vožnja za vozače adventure motora
19:00 – Honda poligon
20:00 – žurka

Nedelja, 16. jun – extreme enduro

9:00 – Extreme enduro trka od 60 km
14:00 – Proglašenje Xross Challenge pobednika na cilju trke u kamenolomu i žurka zatvaranja manifestacije

*organizator zadržava pravo da promeni satnicu. Lokacije start i finiša trka za svaki dan, kao i lokacije za gledaoce biće dostupne na www.xross-team.com neposredno pred trku.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter