Više hiljada ljudi, među kojima i zvezde Formule 1, odali su počast preminulom vozaču Nikiju Laudi u Beču.

Od jutros u 8.00 građani su imali priliku da se oproste o Laude, odnosno ispred kovčega s njegovim posmrtnim ostacima koji je bio postavljen u bečkoj katedrali Svetog Stefana .


I pored kiše, ispred katedrale se formirao red jer je više hiljada ljudi želelo da oda poštu jednom od najvećih sportista Austrije.

U katedrali Svetog Stefana se nalazi kovčeg na koji je stavljena crvena kaciga, koju je imao tokom udesa. U katedralu su stigli i sadašnji i bivši šampioni Formule 1 Luis Hamilton, Alan Prost i Džeki Stjuart, kao i predsednik Austrije Aleksander van der Belen.

U svom govoru, Van der Belen istakao da se Austrija oprašta danas od jednog velikog Austrijanca.

– Lauda je bio veliki uzor Austrijancima, posebno u odnosu na greške. On je stvari video kakve jesu, analizirao je svoje sopstvene greške. Iskrena analiza grešaka je potrebna da bi se iz prošlosti moglo nešto naučiti. Lauda nam je pokazao kako se to radi, rekao je predsednik Austrije.

Lauda je preminuo prošle nedelje u 70. godini u Švajcarskoj, gde se lečio zbog problema sa bubrezima. Austrijanac je tri puta bio šampion Formule 1 – 1975, 1977. i 1984. godine.