1
Auto Moto

Monte Carlo, Monaco 26th May 2013 Nico Rosberg, Mercedes W04, leads at the start. World Copyright: Andy Hone/LAT Photographic ref: Digital Image HONY0050

HOTSPORT ANKETA – FORMULA JEDAN (PRVI DEO): Od Australije do Kanade – Koja staza je najpopularnija među navijačima iz Srbije? (VIDEO)

Objavljeno: 03.05.19 u 21:00

Od kada je Formula jedan debitovala 1950. godine, u 32 zemlje trke „najbržeg cirkusa na svetu“ vožene su na 69 različitih staza. Od tih 69, 21 je u kalendaru za ovu godinu. Kako nakon četiri uvodne trke sledi povratak u Evropu u kojoj će biti održano čak devet od deset narednih, pravi je trenutak da prođemo kroz svaku stazu pojedinačno i utvrdimo koja je najpopularnija, najvoljenija i za koju su navijači iz Srbije posebno vezani.

Odgovore na ta pitanja daćete vi svojim glasom u anketi koja će biti postavljena na kraju teksta, a pre toga ćemo proći kroz svaku stazu koja je uključena u ovogodišnji kalendar takmičenja.

S obzirom na to da ih ima mnogo (21), podelićemo ovaj tekst na tri dela, i u svakom ćemo preći po sedam staza. U finalni krug proći će po dve prvoplasirane trke, na osnovu vaših glasova.

1. Velika nagrada Australije

Gde se održava?
Melburn

Iako je staza u Albert parku druga najstarija staza u Australiji koja je još uvek u upotrebi, u kalendar Formule jedan ušla je tek 1985. godine, i od tad nije iz njega izlazila. Najviše pobeda od vozača Formule jedan na ovoj stazi ima Mihael Šumaher – četiri, koliko ima i čovek po kom se zove pehar koji ide najbržem – Leks Dejvison. Kada su u pitanju još uvek aktivni vozači, Sebastijan Fetel ima tri, dok Luis Hamilton Kimi Raikonen imaju po dve pobede.

(Youtube/ FORMULA 1)

2. Velika nagrada Bahreina

Gde se održava?
Sahir, Bahrein

U kalendaru F1 od 2004. godine, ova staza preskočila je sezonu 2011, ali je od tad nezostavni deo. Ferari dominira na ovoj stazi sa šest pobeda, dve manje ima Mercedes. Kada su vozači u pitajnu, Fetel prednjači sa četiri, jednom pobedom više od Hamiltona Fernanda Alonsa, dok je dva puta na najvišem stepeniku pobedničkog postolja bio Felipe Masa.

(Youtube/Formula 1)

3. Velika nagrada Kine

Gde se održava?
Šangaj

U zvanični kalendar ušla je iste godine kad i Velika nagrada Bahreina, i predstavlja možda i omiljenu stazu Luisa Hamiltona, s obzirom na to da je u Kini trijumfovao čak šest puta, i ubedljivi je rekorder, ispred Alonsa Nika Rozberga sa po dve pobede.

(Youtube/Formula 1)

4. Velika nagrada Azerbejdžana

Gde se održava?
Baku

Jedna od najmlađih, ulična trka u Bakuu do sada je održana tri puta, a od 2017. do danas viđena su tri različita pobednika. Pored aktuelnog svetskog prvaka Hamiltona i trenutnog lidera na tabeli i pobednika ovogodišnje trke Valterija Botasa, trijumf je na otvaranju staze zabeležio Danijel Rikardo. 

(Youtube/Formula 1)

5. Velika nagrada Španije

Gde se održava?
Barselona

Legendarna Katalunja domaćin je „najbržem cirkusu na svetu“ od 1992. godine, kada je ovaj grad bio domaćin Letnjih olimpijskih igara, a ta premijerna trka nazvana je „Velikom nagradom Olimpijskih igara“. Od tada, takmičari se svake godine nadmeću za najboljeg, a posebno je Španijom bio inspirisan Šumaher, pošto je na putu ka sedam titula čak šest puta slavio u Kataloniji, tri puta više od Luisa Hamiltona, rekordera među aktivnim vozačima.

(Youtube/Formula 1)

6. Velika nagrada Monaka

Gde se održava?
Monte Karlo

Po prvi put vožena 1950. godine, nakon pauze od pet godina vratila se 1955. i u narednim decenijama zaslužila status jedne od najprestižnijih trka u istoriji. A koliko je važna bila govore i imena vozača koji su najviše puta trijumfovali – Šumaher i Grejem Hil imaju po pet pobeda, na ovoj stazi je Huan Manuel Fanđo zabeležio svoj prvi trijumf, a koliko je teška i koliku istoriju ova trka ima govori i podatak da su od aktivnih vozača do pobede stigla samo njih dvojica, i to višestruki šampioni sveta – Hamilton Fetel.

No, apsolutni heroj ove staze je Ajrton Sena – šest pobeda „Kišnog čoveka“, rezultat koji teško da će iko ikada nadamšiti.

(Youtube/Formula 1)

7. Velika nagrada Kanade

Gde se održava? 
Montreal

Staza koja nosi ime po legendarnom vozaču Žilu Vilnevu, poznata po „Zidu šampiona“ u koji su udarali redom Mihael Šumaher, Dejmon Hil, Žak Vilnev, Sebastijan Fetel deo je sezone od 1967. godine, ali je u svojoj istoriji tri puta „preskakana“, poslednji put 2009. godine.

Rekorder po broju pobeda je Šumaher sa sedam, jednom više od Luisa Hamiltona.

(Youtube/Formula 1)

Koja trka Formule jedan od ponuđenih vam je najdraža?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

(Fetured Photo Credits: Andy Hone/LAT Photographic ref: Digital Image HONY0050/Flickr)

 

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter