‘Srbi su sve uspeli da zataškaju, pa i gađanje flašom od koje je stradao njihov igrač’, govori Slavko Goluža sedam godina kasnije.

Danas od 18 časova u beogradskoj Areni će se sastati rukometne selekcije Srbije i Hrvatske u trećem kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine.


Biće to repriza meča od pre sedam godina u okviru polufinala EP, kada je Srbija sa 26:22 savladala velikog rivala pred 20.000 gledalaca.

– U odnosu na 2012. godinu, u četvrtak će biti “kamilica”. Mi smo igrali pred 20.000 gledalaca, a u četvrtak neće biti više od 5000 ljudi na tribinama. U ono vreme bila je velika rukometna euforija u Srbiji, što sada nije slučaj – rekao je za ‘Večernji list’ Slavko Goluža, koji je 2012. bio hrvatski selektor.

On je podsetio na ne baš sjajno gostoprimstvo za njega i njegove izabranike te 2012. godine.

– Takvu atmosferu kakva je bila tada u Beogradu i Srbiji nisam u životu video, srpskim je navijačima iz očiju izbijala mržnja prema Hrvatskoj. Nismo smeli da pobedimo. Da se kod nas dogodilo nešto slično, celi bi svet reagovao. Srbi su to uspeli da zataškaju, kao i bacanje boce na Balića i mene, od koje je Šešum završio u bolnici – istakao je Goluža.

Međutim, hladne glave ipak priznaje da je Srbija zasluženo pobedila.

– Srbija je zasluženo pobedila. Nismo poštovali dogovor u prvih deset minuta nastavka, dogodilo se ono čega sam se pribojavao – razigrao se srpski golman Stanić. Srbija je imala strpljenja, sudije su joj tolerisale napad od dva minuta i to je u principu sve.

– Godinu pre već smo igrali protiv Srbije na Svetskom prvenstvu u Švedskoj, pa sam otprilike znao što nas čeka. Što se tiče atmosfere, bilo je jasno da će biti veliki pritisak. No, u to vreme imao sam na raspolaganju sve redom iskusne igrače poput Balića, Lackovića, Kopljara, Vorija, Čupića, Duvnjaka… Na njih ta atmosfera nije bitnije delovala – poručio je Goluža.