0
Američki fudbal

NFL: Kad bajka postane stvarnost – Nik Malens, legenda u nastajanju (VIDEO)

Objavljeno: 02.11.18 u 19:07

Ljudima koji prate sport a žive u Evropi, ime Nik Malens ne znači apsolutno ništa. Ljudima koji prate sport a žive na većem delu teritorije SAD, ime Nik Malens ne znači apsolutno ništa. Ljudima koji prate američki fudbal, ime Nik Malens (do noćas) nije značilo ništa. Ljudima koji žive u Južnom Misisipiju i onima koji navijaju za San Francisko Fortinajnerse, ime Nik Malens od četiri sata posle ponoći znači apsolutno sve. No, vratimo se malo unatrag…

Kada je 21. marta 1995. godine u gradu Huver u Alabami rođen momak pod imenom Nikolas Klejton Malens, legendarni kvoterbek Grin Bej Pekersa Bret Favr, inače bivši student i glavna zvezda univerziteta Sautern Mis, spremao se za sezonu koja će ga, nakon dve godine razvitka, lansirati u sam nebeski svod ispunjen zvezdama NFL šampionata. Favr je postao MVP prvi od tri uzastopna puta te godine, i postao je ikona Grin Bej Pekersa. Za ovaj tim igrao je do 2007. godine, potom su usledili angažmani u Njujork Džetsima, te Minesota Vajkingsima, gde je, kao član velikog rivala svog Grin Beja, jedan od najbojih kvoterbekova ikada završio karijeru.

Dve godine nakon Favrovog odlaska u penziju, kao kvoterbek ekipe iz srednje škole Spein Park pojavio se glavni junak naše priče. Bacio je kao senior 3,649 jardi i 40 tačdaun pasova uz samo sedam presečenih, pa je usledila nagrada za najboljeg igrača godine u državi Alabama.

Očekivali su svi da će sa takvim partijama nastaviti i u zelenom dresu Blejzersa sa Univerziteta Alabama-Birmingem, ali je tokom posete univerzitetu Sautren Mis doneo odluku koja je iznenadila sve – Malens je postao novi član „Zlatnih orlova„!

Kako je u ekipi bio takozvani „frešmen“, retko ko je očekivao da će dobiti ozbiljniju šansu već prve godine. No, očajan start i šest vezanih poraza naterali su trenera Toda Monkena da Malensa ubaci u vatru. Nije uspeo Malens da dobije Nort Teksas (55:14), pa ni Maršal, ali jeste oba puta pokazao da itekako poseduje talenat. Timu iz Teksasa zadavao je muke prebacivši 200 jardi uz jedan tačdaun, ali i tri presečena pasa, dok je protiv Maršala postao prvi „frešmen“ u istoriji univerziteta koji je na jednoj utakmici prebacio 300 jardi. Poređenja radi, ni Favru to nije pošlo za rukom.

Kada je 30. novembra izašao na teren kako bi odigrao meč protiv svog nesuđenog univerziteta, retko ko je verovao da „Golden Iglsi“ mogu da prekinu niz od 24 poraza. Ne i Malens – pet pasova za tačdaun i pobeda nad UAB učvrstili su uverenje da je reč o pravom dijamantu.

Nadovezao se te godine sa 1776 jardi, potom 2,470 kao sofmor godinu dana kasnije, da bi sezonu kasnije postao igrač sa najviše pasova – 331 kompletiran od 521 pokušaja, za 4,476 jardi i 38 tačdaun pasova u istoriji škole. Te godine Sautren Mis imao je skor 9-5.

Na kraju, karijeru u ovoj ustanovi završio je sa 11,994 bačene jarde, uz 87 tačdaun pasova. Poređenja radi, Favr je imao 7,695 jardi, i 52 pasa za tačdaun kao član „Zlatnih orlova“.b

(Youtube/ Jeffrey Haeger)

A onda je došao NFL…

Prvo je tokom drafta 2017. godine Malens prošao sedam rundi bez poziva. Potom je, 4. maja iste godine, San Francisko odlučio da mu pruži šansu da se pored Brajana Hojera, Meta Barklija i rukija Si Džej Betharda bori za mesto u timu. Bez uspeha – 2. septembra Fortinajnersi su ga otpustili, ali su ga odmah potom potpisali kao člana tima za treninge. U januaru ove godine prebačen je među rezerve.

Ponovo je otpušten Malens, ovog puta 1. septembra ove godine, ali je još jednom dobio šansu u ekipi za treninge. Kada je Džimi Garopolo povredio koleno zbog čega je završio sezonu, Malens je promovisan u prvi tim, gde je trebalo da bude rezerva Bethardu. A onda je i Si Džej doživeo povredu, a Malens priliku da po prvi put započne meč u NFL šampionatu.

Favr je svoju profesionalnu karijeru u dresu Atlante započeo pasom koji je presečen i vraćen za tačdaun od strane Vašington Redskinsa. Potom je na istom meču još jednom bacio presečen pas, da bi jednom bio sekovan.

Nakon trejda u Grin Bej, prvi snep u dresu Pekersa protiv Tampa Bej Bakanirsa okončan je izblokiranim pasom od strane Reja Silsa koji je Favr potom uhvatio, pa u statistici stoji da je Bret Favr svoj prvi pas u dresu Grin Beja bacio – Bretu Favru. To se dogodilo 13. septembra 1992. godine.

Od tada je prošlo 26 godina. Upravo je Favr sinoć, nakon jedne za mnoge obične utakmice, bio možda i najsrećniji čovek u čitavoj ligi, dok su uz njega i sve koji vole Fortinajnerse slavili i oni kojima su „Golden Iglsi“ u srcu.

Šansu da ih učini ponosnim Malens je oberučke prihvatio – 16 kompletiranih pasova od 22 pokušaja, 262 prebačene jarde, rejting od 151,9 – najveći od 1970. godine, računajući kvoterbekove koji su na svojoj prvoj utamici bacili više od 20 pasova. Odmah se Malens upisao u istoriju – postao je prvi igrač u istoriji franšize kakva je San Francisko sa tri tačdaun pasa na svom debiju. A pričamo o timu za koji je svojevremeno bacao legendarni Džo Montana.

Da li ovo znači da će Malens postati nova superzvezda NFL šampionata? Videćemo. Za sad, momak, bez ikakve dileme, obećava…

(Youtube/NFL)(Youtube/NFL)

NFL, 9. nedelja

Petak
San Francisko – Oukland 34:3

Nedelja
19:00
Baltimor – Pitsburg
Bafalo – Čikago
Karolina – Tampa Bej
Klivlend – Kanzas Siti
Majami – NJ Džets
Minesota – Detroit
Vašington – Atlanta

22.05
Denver – Hjuston
Sijetl – LA Čardžers

22.25
Nju Orleans – LA Rems

Ponedeljak
2:20
Nju Ingland – Grin Bej

Utorak 
Dalas – Tenesi

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter