0
Ostali sportovi

FOTO: Badminton savez Srbije

BADMINTON: Pet medalja u Sloveniji

Objavljeno: 22.10.18 u 09:33

Srpski badminton podmladak osvojio je pet odličja na jakim međunarodnim turnirima koji su od 19. do 21. oktobra 2018. održani istovremeno u dva mesta u Sloveniji.

Na turniru Svetskog juniorskog kupa, Tem Slovenia Junior International 2018, naši reprezentativci, iako znatno mlađi od rivala, stigli su do postolja u dve konkurencije. Sergej Lukić i Mihalo Tomić prigrabili su bronzu u muškom dublu, dok su Tomić i Marija Sudimac osvojili odličje istog sjaja u mešovitom dublu. Srpski muški par je u prvom kolu ove konkurencije bio bolji od domaće kombinacije Jaka Ivančić, Miha Masten (2:0), a u drugom od Austrijanaca Gustava Andrea i Nikolasa Rudolfa Atena (2:0).

FOTO: Badminton savez Srbije

U borbi za finale poražen je od Vilijama Džonsa i Brandona Zia Hao Japa (2:0) iz Engleske, potonjih osvajača trofeja. Svoj put ka medalji Tomić i Sudimčeva su krenuli pobedom u drugom kolu nad Slovencima Blažom Smrkoljem i Nikom Brajković (2:0). U četvrtfinalu su oborili na pleća rumunsku kombinaciju Paul Harangus, Aleksandra Soare (2:0), ali su u polufinalu, igranom u tri seta, poraženi od engleskog para Brandon Zia Hao Jap, Slan Keli (2:1).

FOTO: Badminton savez Srbije

Naši reprezentativci su u Mirni stali na korak od još četiri odličja. Lukić je u muškom singlu poražen u četvrtfinalu od Kanađanina Brajana Janga (2:0), Sudimčeva i Lončareva su u borbi za polufinala ženskog singla izgubile od Italijanke Lise Sagmajster (2:0), odnosno Engleskinje Freje Redfarm (2:0), dok su Marta Bogdanović i Minja Milovanović u duelu za najboljih četiri u ženskom dublu poklekle u okršaju sa Slovenkama Spelom Alič i Marušom Vračar (2:0). U istoj konkurenciji Lončareva i Sudimčeva su na startu izgubile od englesko-malezijske kombinacije Sian Keli, Kloi Dženifer Vajtington (2:1). U ženskom singlu Boganovićeva je stala u osmini finala, dok je Milovanovićeva izgubila na startu turnira.

FOTO: Badminton savez Srbije

 

– Konkurencija u Mirni bila je izuzetna. Naši dublovi u sve tri konkurencije pružili veoma jak otpor i pokazali da su po kvalitetu veoma blizu odličnih Engleza, koji su i u Sloveniji dokazali najvišu svetsku klasu kada su parovi u pitanju. Upravo dueli sa engleskim dublovima našim igračima je bilo dragoceno iskustvo, koje će nam pomoći u daljem savladavanju badminton umeća. U singl konkurencijama Sudimčeva je bila blizu polufinala, ali je naišla na veoma raspoloženu Italijanku Sagmajster. Naša reprezentativka je u drugom setu imala šansu, ali spletom loših okolnosti nije uspela da produži meč, pa je tako takmičenje završila u četvrffinalu i pored veoma dobre igre. Zadovoljan sam igrom i svih ostalih naših reprezentativaca koji su gotovo uglas istakli da su na turniru u Mirni mnogo toga naučili, kazao je pomoćni trener badminton reprezentacija Srbije Dragan Antić.

Zlato, srebro i bronza skor je srpskih reprezentativaca na 24. TEM Slovenia Youth International 2018 u Mokronogu koji su se na ovom turniru ogledali samo u konkurenciji igrača i igračica uzrasta do 15 godina. Aleksandar Jovičić i Viktor Petrović osvojili su trofej u muškom dublu savladavši u finalu domaći par Kevin Lin Lenarčič, Jaka Perič Marovt (3:0). U muškom singlu Petrović je stigao do vicešampionske titule pošto je u borbi za zlato izgubio od Italijana Luke Zoua (3:1), dok je u istoj konkurenciji Jovičić stao na korak od postolja budući da je poražen u četvrtfinalu. Treće odličje, i to bronzano, delo je Nine Bogdanović i Anđele Vitman. Srpski ženski dubl osvojio je bronzu u ovoj konkurenciji pošto je u borbi za finale poražen od austrijske kombinacije Fernanda Munar, Rafaela Munar (3:0). U ženskom dublu Sanja Perić je u paru sa Austrijankom Anom Reiter zaustavljena u osmini finala. U ženskom singlu Bogdanovićeva i Vitmanova su poražene u četvrtfinalima, dok Perićeva nije prošla grupu. Vanja Rašeta u muškom singlu izgubio je u osmini finala, pošto je do eliminacionih borbi stigao pobedom u svojoj grupi, dok je u muškom dublu, u kojem je nastupao sa Poljakom Igorom Jasekom, poražen u šesanaestini finala.

FOTO: Badminton savez Srbije

– Ovo je moje prvo iskustvo vođenja mlade reprzentacije i prilično sam zadovoljan kako je sve proteklo. Naš tim bio je važio za jedan od jačih u Mokronogu, što smo i dokazali na samom terenu. Kao trener zadovoljan sam prikazanom igrom i rezultatima na turniru. Svi igrači su dali svoj maksimum, a mislim da smo na dobrom putu da postanemo badminton sila. Skor odličja je mogao da bude i bolji, ali su u odlučujucim trenucima duela za medalje rivali bili strpljiviji. Vraćamo se u Srbiju sa svešću u kom segmentu igre moramo da napredujemo. Sjajno je to što naši igrači kipe od samopouzdanja i želje za još kvalitetnijom igrom, istakao je trener Ilija Pavlović koji je “podvukao” da je presrećan što je u timu vladala sjajna atmosfera i što su se reprezentativci međusobno podržavali u svakom meču.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću naših reprezentativaca na turnirima u Sloveniji.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter