Posle velike borbe, pet neizvesnih setova i dva sata igre, Srbija je pobedila Italiju u finalu Svetskog prvenstva u Japanu.

Kakav dan za srpski sport – Srbija je ponovo pokorila planetu, a prave heroine su srpske odbojkašice koje su bile bolje od Italije sa 3:2 (21:25, 25:14, 23:25, 25:19, 15:12)!


Meč je počeo prilično loše za naše odbojkašice, primetan je bio grč i na licu, ali i u udarcima izabranica Zorana Terzića, što je rezultiralo brzom prednošću za Italijanke, koju Srpkinje u nastavku nisu uspele da nadoknade.

Zato je drugi set doneo furioznu igru srpske reprezentacije. Od 5:3 za Italiju, krenula je velika serija Srbije i na kraju je sa 25:14 stiglo izjednačenje u setovima.

Ponovo je ta leva strana terena bila problematična, jer su Italijanke forsirale Paolu Ebonu koja je bila nezaustavljiva. Sa druge strane, Tijana Bošković nije dobijala toliko lopti i uz nekoliko grešaka Srbija je ponovo izgubila neizvestan set iako je vodila u završnici sa 21:19.

I opet, kao po nekom pravilu, Srbija je proigrala kada je igrala na desnoj strani terena. Počeo je set sa 8:2 i to kraja je ta prednost relativno lako sačuvana za 25:19. Usledio je odlučujući ‘taj-brejk’.

Krenulo je sa 3:1 za Italiju, ali su naše devojke brzo uhvatile priključak. Posle tehničkog tajm-auta bilo je 8:7 za Italiju, ali posle promene strane, Srbija je krenula u novu, i to šampionsku seriju.

Konačno je Tijana Bošković počela da dobija više lopti i tu je napravljena ključna razlika. Pucala je sa svoje pozicije više nego ubitačno i leka za Italiju više nije bilo.

SRbija je šampion sveta!