0
Ostali sportovi

FOTO: Veslački savez Srbije

VESLAČI IDU NA SP: Optimizam srpskih reprezentativaca pred najznačajnije takmičenje u 2018. godini

Objavljeno: 08.09.18 u 13:41

U nedelju u Plovdivu počinje Svetsko prvenstvo za seniore.

Na ovom takmičenju će boje Srbije braniti Marko Marjanović u skifu, Miloš Vasić i Nenad Beđik u dvojcu i Miloš Stanojević u skifu za lake veslače.

Još dva dana je ostalo do početka najjačeg i najznačajnijeg međunarodnog veslačkog događaja u ovoj godini. Svetsko prvenstvo za seniore, koje startuje u nedelju, 9. septembra 2018, okupiće u Plovdivu krem svetskog veslanja. Na osmodnevni put kreće čak 950 takmičara i takmičarki iz 62 zemlje, svi sa željom da u svojim disciplinama stignu do same završnice šampionata i velikih finala koja su na programu 14, 15. i 16. septembra. Svoje mesto pod planetrarnim veslačkim nebom na ovom takmičenju tražiće i četvorica srpskih reprezentativaca koji će se ogledati u tri discipline. Marko Marjanović će nastupiti u skifu, disciplini u kojoj je na velikoj međunarondoj sceni debitovao prošle godine. Nakon nešto slabijeg starta sezone naš skifista je srebrom na Mediteranskim igrama u Španiji i finalom i petim mestom na Evropskom prvenstvu za seniore u Španiji potpuno vratio u sedlo. Istovremeno je dokazao i sebi i drugima da je loš plasman na Svetskom kupu u Beogradu, premijernom svetskom takmičenju u ovoj sezoni, bio samo splet loših okolnosti u tom trenutku. Kako je ‘podvukao”’u Plovdiv odlazi sa dozom optimizma s obzirom na odličan posao koji je obavio u završnim pripremama.

FOTO: Veslački savez Srbije

– Od 2015., tj. otkako Vasić i ja zajedno veslamo u dvojcu, ovo će biti najjače svetsko prvenstvo u ovoj disciplini. Očekuje nas veoma zahtevna i teška regata. Bez obzira na to, kao što bio slučaj i sa prethodnim takmičenjima, i na ovo ulazimo sa ciljem da stignemo do postolja, iako smo svesni da će bitzi olovno teško. Pored osvajača medalja sa ovogodišnjeg Evropskog prvenstva za seniore – braće Sinković iz Hrvatske, braće Onfrej iz Francuske i Rumuna Kozmiuca i Tudose, koji su nas tesno pobedili u finalu u Galzgovu, u Plovdivu će učestovati i sjajne posade Češke Helešik, Podražil, Novog Zelanda Marej, Brejk, Južnoafričke Republike Grin, Britejin… Sve u svemu na jednom mestu će se naći svi najbolji dvojci današnjice, izuzev Italijana koji zbog povrede Vičinija ne nastupaju sa posadom koja je lane bila svetski i evropski prvak. Zbog toga regata u Bugarskoj biće sjajna prilika da vidimo ko je trenutno gde pred naredni planetrani šampionat na kojem će se vaditi karte za Olimpijske igre u Tokiju 2020., istakao je štroker dvojca Beđik i dodao:

– Spremni smo za veliku borbu. Od Glazgova smo popravili tehniku zaveslaja, samim tim se i ubrzali, a nadam se da to biti dovoljno da nam se u Plovdivu ispune planovi i da budemo u konkurenciji za medalju.

FOTO: Veslački savez Srbije

Miloš Stanojević će nastupiti u skifu za lake veslače gde će za rivale imati 19 čamaca. Godinama unazad najbolji srpski ‘lakić’ je rekao da ima dobar osećaj pred početak šampionata.

– Na Evropskom prvenstvu za seniore u Glazgovu Mačković, Pivač, Filipović i ja smo pokušali u teškom četvercu, ali nismu uspeli da postignemo rezultat koji smo imali na treninzima. Tako sam se posle tog takmičenja vratio u skif. Dobro sam istrenirao i zadovoljan sam kako ide čamac. Imam pozitivan osećaj, a nadam se da me on neće prevariti kada počnu trke – veruje Stanojević koji je najveći uspeh u skifu za lake veslače postigao 2015. na Svetskom prvenstvu u Ožibeleu kada je osvojio bronzu.

– U Plovdivu će nastupiti 20 čamaca u mojoj disciplini što je mnogo manje nego što sam očekivao i što je bio slučaj na nekim prethodnim planetarnim šampionatima. Bez obzira na to nastupiće svi takmičari koji su u dosadašnjem delu pokazali vrhunske rezultate, što čini grupu od 12 izuzetno brzih skifova. Među njima su i dvojica veslača koji su obeležili po dva velika takmičenja u ovoj godini – Nemac Ozborn, pobednik svetkih kupova u Beogradu i Lincu, i Švajcarac Šmid, osvajač zlata na Svetkom kupu u Lucernu i Evropskom prvenstvu u Glazgovu, na kojima, doduše, Ozborn nije učestvovao. Posle pauze veslaće i sjajni Amerikanac Kembel. U svakom slučaju konkurencija će biti na najvišem nivou, a ja ću se potruditi da idem iz trke u trku i da u svakoj u njoj budem na visini zadatka.

FOTO: Veslački savez Srbije

Inače, šampionat u Bugarskoj će biti svečano otvoren u subotu, 8. septembra kada će biti održan i žreb kvalifikacionih grupa, a sva tri srpska čamca startuju u nedelju.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter