0
Ostali sportovi

UNIVERZITETSKO TAKMIČENJE U PLIVANJU: Beograd opravdao očekivanja

Objavljeno: 22.07.18 u 20:37

Drugim danom Univerzitetskog svetskog takmičenja u plivanju perajima i brzinskom ronjenju za seniore, koje je organizovano u glavnom Srbije, u organizaciji Saveza organizacija podvodnih aktivnosti Republike Srbije u dogovoru sa CMAS i FISU na bazenu „Milan Gale Muškatirović“ spuštena je zavesa na plivačku nedelju u Beogradu, u kojoj je prodefilovalo više od 1.000 predstavnika ovog sporta.

Univerzitetsko takmičenje ispunilo je sva očekivanja, kao i samo Svetsko prvenstvo, a obeležila ga je dominacija kineskih, ruskih i italijanskih takmičara. Briljirali su i Japanci, Grci, Česi i uvek nasmejani i dobro raspoloženi reprezentativci Kolumbije. Ipak, jedna od najvećih zvezda bila je predstavnica Mađarske Petra Senanskaja koja je osvojila pet medalja, od kojih četiri zlata i jednu bronzu, a na samom Univerzitetskom takmičenju uzela je dva zlata u plivanju sa dva peraja na 50 i 100 metara. Rame uz rame, samo u muškoj kategoriji, po broju medalja, i to onih najsjajnijih bio je Rus Lev Štraih, koji je takođe osvojio četiri zlata i jednu bronzu.

– Zadovoljan i srećan odlazim iz Beograda koji mi ostaje u srcu, jer u Rusiju nosim pet medalja. Sjajna nedelja je iza mene, ostvario sam ono što sam i zacrtao uoči dolaska u Srbiju. Srbi su divan narod, divni ljudi, toplog srca i veliki domaćini. Radujem se narednom dolasku u ovaj fantastični grad. Hvala za sve – rekao je Lev.

Planetarna plivačka smotra startovala je 16. jula 20. CMAS Svetskim prvenstvom u plivanju perajima i brzinskom ronjenju za seniore i u četiri dana takmičenja na zatvorenom bazenu „Milan Gale Muškatirović i maratonskim disciplinama na Adi Ciganliji (plivanje na otvorenoj vodi 6000m i štafeta 4x2000m) okupila je više od 350 takmičara iz 40 zemalja sveta. Maratonom na Adi završeno je Svetsko prvenstvo, ali samo takmičenje dalo je završnu reč Univezitetskim takmičenjem koje je održano za vikend 21. i 22. jula na Dorćolu.

Organizacija takmičenja je bila na najvišem nivou

– Sve u svemu, jedan veliki događaj je završen. Protekla nedelja je jedna od onih koja je svima promenila život. Svi su iz Beograda otišli svojim kućama zadovoljni i srećni jer su bili deo jednog od najboljih svetskih prvenstava u plivanju perajima ikada održanih. Prvi put u istoriji takmičenje je prenošeno na nacionalnoj TV stanici, takođe i na kanalu Međunarodnog olimpijskog komiteta. Izuzetno smo zadovoljni kako organizaciono, tako i slikom koja je iz Beograda otišla u svet sa ovog prvenstva, utiscima i komentarima više od 1.000 gostiju što takmičara, što njihovih stručnih timova i familija, koji su boravili u našem glavnom gradu. Verujemo da je ovo samo početak jedne velike ere takmičenja u ovom sportu na međunardnom nivou kod nas, jer je jedan od najatraktivnijih na svetu, u ekspanziji je i njegovo vreme tek dolazi. Zahvalni smo državi, Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije, Gradu Beogradu, svim sponzorima i prijateljima, koji su doprineli da uspešno organizujemo veliki događaj za naš sport i Srbiju – zaključila je predsednica Saveza organizacija podvodnih aktivnosti Republike Srbije i članica Izvršnog biroa Svetske ronilačke federacije Božana Ostojić.

Pečat na kompletno takmičenje stavili su ruski reprezentativci koji su u štafetama 4x100m plivanje sa perajima i 4x50m plivanje sa dva peraja osvojili zlato za svoju zemlju.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter