0
Ostali sportovi

VESLANJE: Evropska bronza za srpski četverac u Gravelinu (FOTO)

Objavljeno: 27.05.18 u 18:07

Četverac Marko Đuranović, Kosta Petković, Pavle Lijeskić, Veljko Matić osvojio bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu za juniore koje je 26. i 27. maja 2018. održano u francuskom Gravelinu.

Novo odličje za srpsko veslanje na velikoj međunarodnoj sceni! Srpski četverac Marko Đuranović, Kosta Petković, Pavle Lijeskić, Veljko Matić osvojio je bronzu na Evropskom prvenstvu za juniore koje je 26. i 27. maja 2018. održano u francuskom Gravelinu. U finalnom okršaju naš čamac postigao je rezultat 6:45.72 i tako šampionat završio na visokom trećem mestu u konkurenciji čak 15 najboljih posada Starog kontinenta. Uspeh dodatno pojačava činjenica da su dvojica članova ove posade, Petković i Matić, mlađi juniori ujedno i debitanti na velikoj svetskoj sceni.

Najsjajnije odličje pripalo je Italijanima Albertu Zamariolu, Ahilu Benazu, Alesandru Bonamoneti i Nikolasu Kastelnovi (6:38.26), dok je srebro osvojila rumunski čamac George Morar, Denis Denis Nikitean, Andrei Lungu, Aleksandru-Laurentiu Dančiu (6:42.16). Četvrrta kroz cilj prošla je Grčka (6:49.88), peta Španija (6:53.02), a šesta Danska (6:54.93).

Đuranović, Petković, Lijeskić i Matić solidno su počili borbu za odličja. Posle prvih 500 metara bili su četvrti, ali su u narednoj četvrti trke napali i pretekli čamac Španije i uspeli da se probiju na treće mesto. Sa tim plasmanom ušli su u drugu „hiljadarku“. Sigurnim veslanjem čvrsto su držali mesto koje im je garantovalo postolje do kojeg su na kraju i stigli.

Prethodno, naš čamac je do okršaja za odličja stigao fenomenalnom trkom i drugim mestom u drugoj grupi polufinala koje je osvojio s vremenom 6:11.22. Iako je na ulasku u drugu polovinu polufinalnog okršaja ušla kao četvrta srpska posada je sjajnim veslanjem uspela da se do kraja probije do druge pozicije i da tako u velikom stilu uđe u veliko finale.

– Čestitam momcima na istrajnosti i disciplini tokom čitavog šampionata. Posle niza problema kroz prvi deo sezone, u Francuskoj je stigla nagrada za ogroman trud koji je uložen tokom cele zime. U kvalifikacijama su pokazali malo nesigurnosti, da bi u polufinalu sve došlo na svoje mesto. Izveslali su trku kako je bilo dogovoreno od početka do kraja, plasirali se u polufinale, ujedno i shvatili da sa takvim pristupom mogu i do medalje. U finalu smo imali jasne zadatke, sa akcentom na sredini staze. Ispoštovan je svaki taktički detalj i zasluženo je osvojena medalja. Idemo dalje. Ovo je izuzetno mlada ekipa koja je na ovom šampionatu pokazala ogromnu perspektivu i ogroman kvalitet. Postigli su nešto što niko nije očekivao, naravno osim mene i Nebojše Ilića i Gorana Todorovića, trenera koji su takođe radili sa njima – kazao je trener srpskog juniorskog četverca Aleksandar Ivković.

Dvojac Marko Prodanović, Todor Stanković šampionat u Francuskom završio je na osmom mestu. U B finalu ove dsicipline naš čamac je s rezultatom 6:51.79 bio drugi. U ovoj trci sa svega stotinkom prednosti u odnosu na naš čamac pobedila je posada Mađarske (6:51.78), treća je bila Austrija (6:56.10), četvrta Francuska (6:56.34), peta Španija (7:01.36), a šesta Moldavija (7:04.22)

Marko Torbica je u D finalu skifa s vremenom 7:17.16 zauzeo drugo mesto i tako takmičenje završio kao 20. U borbi za plasman od 19. do 24. mesta pobedio je čamac Holandije (7:14.92), treća je bila Hrvatska (7:23.23), četvrta Portugalija (7:24.82), peta Letonija (7:25.85), a šesta Albanija (7:38.84). Naš skifista je, inače, u drugoj grupi polufinala C/D zauzeo četvrto mesto s 7:20.51.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter