0
Ostali sportovi

KEPSD 2018: Održano prvenstvo dijaspore u košarci

Objavljeno: 24.05.18 u 18:27

Bili smo svedoci minulog vikenda snage i lepote naše košarke, kada je Srbija ugostila najbolje evropske klubove na fajnal-foru Evrolige.

Očekivao se spektakl, praznik u Beogradu, šarenilo navijača, vrhunska igra i zabava, ali ovom prilikom srpska kraljica igara je uspela da nadmaši sebe!

Svaki košarkaški hodočasnik, koji je tokom F4 Evrolige pokušao da zagrebe ispod površine i otkrije ovdašnju tajnu ljubavi pod obručima i prošetao do zemunskih dvorana „Master“ i „Vizura“, nije pogrešio. Dobio je jasan odgovor zašto smo zemlja šampiona i kako se pod srpskim nebom voli košarka!

U Zemunu je sve ljude od košarke, bivše asove i entuzijaste pod obručima dočekalo sjajno organizovano 22. KEPSD (Košarkaško evropsko prvenstvo srpske dijaspore) sa sloganom: „Svetska marka, srpska košarka“!
Svojevrsno takmičenje, koje je 1997.godine u Nemačkoj pokrenuo trener stvaraoc Miodrag Radomirović Pure, prvi put je upriličeno u Beogradu (od 18. do 20. maja 2018. godine), uz svesrdnu podršku Skupštine Grada Beograda, brojnih sponzora i medija.

22. KEPSD je svečano otvorio Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika Beograda u dvorani “Master”, a zatim je izveden atraktivan program. Himnu “Bože pravde” otpevale su Adrijana Filipović i Olivera Milojević, slepe pevačice iz Udruženju za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju Stari grad „Živimo zajedno“, a sjajne tačke imali su i hor te institucije i plesni klubovi “Mladost” i “Oki – doki”.
Promoter 22. KEPSD bio je Srećko Jarić, legendarni košarkaš, a učešće je uzelo 10 ekipa, iz Švedske, Nemačke, Crne Gore, Republike Srpske i zemlje domaćina. Timove su činili igrači bez donjih i gornjih uzrasnih ograničenja, prvo mesto je pripalo ekipi Kosovo Knina iz Beograda, ali kako to uvek biva, pored trofeja i medalja za nezaborav ostaje sjajno druženje.

Rezultati – finale: Kosovo Knin – Savez Srba Švedska 59:48, meč za treće mesto: AST sport klub – Herceg Novi 40:50, polufinale 1: Herceg Novi – Savez Srba Švedske 38:60, polufinale 2: Kosovo Knin – AST sport klub 59:45.
Utakmica ženskih klubova: Banjaluka – Beograd 31:23.

Za najbolje su proglašeni: MVP Ratko Varda (Kosovo Knin), šuter Stefan Živković (Savez Srba – Švedska), trojkaš Marko Milanović (Sloga – Švedska),
izvođač Koraćevih slobodnih bacanja Stefan Lopez (Sloga – Švedska).

Trofej Fer-plej pripao je ekipi Savez Srba iz Švedske, a priznanje je primio i najstariji igrač turnira, Vladimir Sarajlić (AST Sport Klub).

Organizacioni odbor 22.KEPSD, četa mala, ali odabrana, entuzijasti, koji su se već iskazali u organizaciji renomiranih veteranskih takmičenja, predvođeni legendarnim sportskim funkcionerom Bratislavom Batom Đorđevićem, dali su sve od sebe i podigli lestvicu za buduće akcije.

22. KEPSD i ovom prilikom izražava ogromnu zahvalnost svima koji su pružili podršku i pomogli realizaciju evropske košarkaške smotre srpske dijaspore, pre svega, Skupštini Grada, mnogim donatorima, sponzorima, medijima i poslovnim partnerima…
Svima koji su pomogli 22. KEPSD zahvalili smo se i direktno, na prikladan način.

Beograd će dogodine da bude domaćin Svetskog prvenstva srpske dijaspore u košarci, a kandidovaće se i za organizaciju SP veterana i veteranki 2022. godine! A već u novembru ove godine sledi takmičenje i druženje na 11. Memorijalu Dragiša Šarić.

U međuvremenu svi učesnici, ljubitelji igre pod obručima i dobre zabave mogu da uživaju u himni 22.KEPSD, autora Branislava Ostojića, koja se, naravno, zove: “Svetska marka, srpska košarka”!

HUMANITARNI KARAKTER

Organizatori 22. KEPSD, koji je imao humanitarni karakter, sa zadovoljstvom saopštavaju da je prikupljeno 204.000 dinara.
Novac je doniran Udruženju za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju Stari grad „Živimo zajedno“ (84.000) i Centru za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju Beograd (120.000 dinara).

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter