0
Ostali sportovi

Mihajlo Tomić i Marija Sudimac osvojili srebrnu medalju na Valamar Junior Open 2018, koji je od 26. do 29. aprila 2018. održan u Dubrovniku.

BADMINTON: Održan Valamar Junior Open 2018

Objavljeno: 30.04.18 u 12:46

Mihajlo Tomić i Marija Sudimac osvojili srebrnu medalju na Valamar Junior Open 2018, koji je od 26. do 29. aprila 2018. održan u Dubrovniku.


Srpski juniori polako ali sigurno postaju hit na svetskoj sceni. Na još jednom turniru Svetskog juniorskog kupa naši reprezentativci stigli su do postolja. Mihajlo Tomić i Marija Sudimac na Valamar Junior Open 2018, koji je od 26. do 29. aprila 2018. u Dubrovniku okupio gotovo 150 takmičara i takmičarki iz 30-tak zemalja, osvojili su vicešampionsku titulu u mešovitom dublu, izgubivši u finalu od nemačke kombinacije Brajan Holtšake, Miranda Vilson (2:0).

Naš par, koji je u Hrvatskoj prvi put nastupio u ovoj kombinaciji na nekom zvaničnom međunarodnom turniru, pohod ka srebru počeo pobedom nad Mađarima Mateom Balintom i Fani Dorom Kiš u drugom kolu (2:0), u osmini finala uzeo je meru domaćim takmičarima Lukšom Zlošilom i Barbarom Janičić (2:0), dok je u četvrfinalu bio bolji od Slovenaca Jana Spilera i Petre Polanc (2:1). U borbi za finale Tomić i Sudimčeva su izvojevali blistavu pobedu nad Mađarima Balašom Papaijem i Rekom Madaraš (2:0).

Bez obzira što se nije stiglo do postolja i u ostalim konkurencijama u Dubrovniku naš tim je imao sjajan nastup, tim pre ako se zna da su svi srpski reprezentativci bili mlađi od većine rivala. Sudimčeva je pobedama nad Alžirkom Lindom Mazri (2:0), Mađarkom Kiti Šotak (2:1) i Engleskinjom Frejom Redgarn (2:0) stigla do četvrtfinala ženskog singla. U borbi za medalju poražena je od potonje osvajačice najsjajnijeg odličja, Indijke Purve Barve (2:0). I u ženskom dublu, u kojem je nastupila sa Hrvaticom Ingom Sadaić, naša reprezentativka je stigla na korak od postolja. Njih dve su u meču za polufinale, posle velike borbe u tri seta, izgubile od španske kombinacije Elena Andreu, Ana Karbon (2:1), prethodno savladavši Hrvatice Miju Čerjan i Barbaru Janičić (2:0).

I u muškom dublu srpski badminton je za dlaku ostao bez odličja. Sergej Lukić i Tomić, koji su početkom aprila na turniru Svetskog juniorskog kupa u Grčkoj osvojili titulu, nakon tri neizvesna seta poraženi su u meču za proboj među četiri najbolja para u Dubrovniku od Slovaka Andreja Antoške i Jakuba Horaka (2:1). U prvom kolu ove konkurencije srpski par je bio bolji od Hrvata Luke Bana i Bugarina Ilijana Stojnova (2:1), dok su u osmini finala savladali Šveđanine Jesper Borgsteda i Aleksandera Ridstroma (2:0). Lukić je u drugom kolu muškog singla izgubio od Španca Žoana Monroja (2:0).

– Posle turnira ostaje osećaj da smo mogli doći do još koje medalje, iako je ovo veliki uspeh s obzirom na veoma jaku konkurenciju, gde se odlučivalo ko od igrača ove godine ide na Olimpijske igre mladih. Naši igrači su pokazali da su konkurenti ponajboljim evropskim igračima. Marija Sudimac je igrala tri četvrtfinala, što nije pošlo za rukom nikom od učesnika turnira. U singlu je pružila odlične partije, ali je Indijka Purva Barve, 15. igračica sveta, ipak bila preveliki zalogaj. Tomić i Lukić posle osvajanja Grčke, odigrali su još jedan dobar turnir, ali u četvrtfinalu protiv Slovaka, nedostajalo je malo sreće u završnici, da osiguraju medalju. I najzad posebno priznanje za izuzetnu igru na ovom turniru zaslužili su Sudimčeva i Tomić. Poseban značaj ima činjenica da je ovo bio njihov prvi zvanični turnir. Pokazali su snažnu igru, nisu ustuknuli pred veoma iskusnim i kvalitetnim protivnicima, i vodila ih je veoma dobra energija. Ipak u finalu, protiv veoma kvalitetnih Nemaca, nedostajala je uigranost, da bi njihovi individualni kvaliteti došli do još većeg izražaja. Međutim pokazali su da su veoma veliki potencijal i da od njih možemo očekivati veoma lepu budućnost”, rekao je pomoćni trener badminton reprezentacija Srbije Dragan Antić.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću naših predstavnika na turniru Valamar Junior Open 2018 na kojem je sudio naš međunarodni sudija Predrag Vuković.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter