0
Atletika

FOTO: STARSPORT

ŽIVA LEGENDA: Maljković primio Ladanija

Objavljeno: 20.04.18 u 14:38

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Božidar Maljković primio je danas izraelskog olimpijca i svetskog rekordera u brzom hodanju Šaula Ladanija.

Prijemu u OKS-u prisustvovali su potpredsednik OKS Žarko Zečević, generalni sekretar Djordje Višacki, zamenica ambasadora Izraela Dženi Sedov i jugoslovenski zlatni olimpijac, Dušan Maravić.

– S obzirom na to da je Olimpijski komitet posvećen razvoju sporta, ostvarivanju izuzetnosti na Olimpijskim igrama i implementaciji olimpijskih vrednosti, susret je bio odlična prilika da se sa gospodinom Ladanijem razgovara na temu njegove bogate karijere koja je bila ispunjena različitim izazovima – navodi se u saopštenju OKS.

Prijem Ladanija organizovan je uz pomoć Izraelske ambasade u Beogradu, a na inicijativu Roberta Čobana, predsednika kompanije „Kolor pres grup“ (Color Press Group), zvaničnog medijskog sponzora OKS.

– Uprkos turbulentnom i teškom životu, gospodin Ladani je pravi primer čoveka koji je oličenje svega onoga što olimpizam promoviše kao ‘filozofiju života koja slavi i kombinuje sve kvalitete koje poseduju telo, volja i duh’. Pravi je promoter olimpijskih vrednosti medju kojima se posebno ističe izuzetnost – dodaje se u saopštenju.

Izraelski atletičar rodjen u Beogradu 1936. godine. Preživeo je bombardovanje 1941. i logor Bergen-Belsen u kome je proveo šest meseci 1944. godine. Po završetku Drugog svetskog rata vratio se u Beograd gde je ostao sve do 1948. godine kada trajno napušta Jugoslaviju i odlazi u Izrael.

Ladani je imao bogatu sportsku karijeru. Dvostruki je učesnik Olimpijskih igara u Meksiku 1968. i Minhenu 1972. gde je pukom srećom preživeo masakr na izraelske sportiste.

Šaul Ladani je svetski je šampion u disciplini ultra dugo hodanje na 100 kilometara i svetski rekorder na 50 kilometara brzo hodanje. Radio je kao profesor Industrijskog inženjerstva i menadžmenta na „Ben Gurion“ Univerzitetu u Izraelu gde je dobio prestižno zvanje profesor emeritus.

Dobitnik je MOK-ove „Pjer de Kuberten“ medalje 2007. godine. Sa svoje 82. godine i dalje se rekreativno bavi hodanjem, a ima i jednu zanimljivu tradiciju svake godine hoda onoliko kilometara koliko godina puni.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter