0
Ostali sportovi

FOTO: rss.org.rs

JOVICA CVETKOVIĆ: Bili smo Nenadićevi taoci, protiv Belorusa sam hteo da izađem sa sedmoricom igrača

Objavljeno: 27.02.18 u 23:55

Danas je na sednici Upravnog odbora RSS sa selektorske funckije smenjen Jovica Cvetković, a ovo okupljanje proteklo je uz dosta bure i otpižbi.

Upravni odbor Rukometnog saveza Srbije doneo je odluku da ne usvoji izveštaj sada već bivšeg selektora, dok ni on nije imao previše lepih reči za čelnike rukometnog saveza ali ni igrače koji su pod njegovim vođstvom nastupili na Evropskom prvenstu u Hrvatskoj.

Nakon što je smenjen sa mesta selektora „orlova“, Jovica Cvetković je otvorio dušu pred medijima i u javnost izneo sve ono što ga muči. A problemi su prema njemu počeli još pre prvenstva „starog kontinenta“.

-Postojao je strašan pritisak da svi igrači koji su bili u kvalifikacijama budu na EP. O tome sam jedino komunicirao sa predsednikom Đurkovićem-, rekao je Cvetković a preneo „Mondo“.

Srbija je na Evropskom prvenstvu koje je održano završila na 12. mestu, sa samo jednom pobedom iz šest utakmica, a sve to je prema rečima bivšeg selektora došlo kao posledica loše atmosfere i neprofesionalnog ponašanja pojedinih igrača.

-Mišljenja sam bio da ne treba praštati takve prekršaje koji su pravili pojedini igrači u kvalifikacijama, i to su radili i pre mene. Osetili smo da smo taoci nekolicine igrača. Imao sam 10 debitanata u Hrvatskoj, a to je opasnost da kroz pripreme i tolerisanje nekih stvari, dolazimo u situaciju da ih vaspitavamo na isti način-, naveo Cvetković o nastavio:

-Od 28 igrača, sedmorica su otkazali dolazak na pripreme. Nije mi omogućena video analiza, hiperbarična komora, testiranje, radili smo kao u kameno doba što se radilo. Ništa nam nije bilo omogućeno u pripremi za Hrvatsku. Sve ovo je nasleđeno stanje. Nisam bio u situaciji da stvaram reprezetaciju kao do 2009, već da je sastavljam od restlova, igrača koji nikada nisu bili nosioci igre. Nedisciplina, javašluk. Ponašanje koje su pokazali govori da su imali zaleđenu u nekome u Savezu-, otvoreno je govorio Cvetković i okrenuo se dešavanjima na samom prvenstvu, ali i svom minulom radu.

-Ono što se dešavalo na EP jeste bruka i sramota koje se nije desila nikada. Igrao sam rukomet, bili smo nedisciplinovani ponekada kao generacija, ali nikada se nije desilo da igrači idu po kafanama tokom velikog takmičenja, da se rezervišu karte za povratak kući, a prvenstvo još nije gotovo. Nikada se to nije desilo. Jedno može da bude taktika, a drugo je što smo videli na ekranima. To nije taktika, to je ličnost, to je igrač. Očigledno sam zab’o prst u oko nekome, nekim navikama. Jedini način je da se očistimo i da krenemo da stvaramo. Bio sam u obavezi da ostvarim rezultat da budemo u 12. Nije napravljen od 2012, neka kaže neko da jeste. Stvorio sam reprezentaciju koja je osvojila medalju, osvojio Mediteranske Igre, stvorio nosioce igre koji su ličnosti za respekt u prošlom mandatu-

Bivši selektor je naveo da su svi bili taoci Petra Nenadića, kao i da je bio prepušten nemogućoj misiji.

-Odokativno smo ocenjivali ko je spreman, a ko ne. Da li hoćemo blistavu budućnost ili prošlost koja nas uništava? Ponosam sam na članove stručnog štaba, kao što je gospodin Časlav Grubić. Svi koji su radili samnom su na šteti. Nisam imao budžet, uslove, prepušten sam nemogućoj misiji. Nisu nam obezbeđene pripreme. Bili smo taoci Nenadića-, tvrdi Cvetković.

Nedavno su igrači putem medija optužili Cvetkovića da je neke mečeve vodio u pijanom stanju, kao i da je na alkohol u hotelu potrošio više od 1.200 evra.

-Možda sam bio pijan, ali od muke. Umirao sam na terenu, od kafa i cigareta. Onaj ko me je video ikada pijanog, na jednom treningu, na utakmici, neka dokaže i nikada se više neću baviti rukometom. Ako sam ikada bio pripit i pijan. Nikada u životu. Bio sam pijan kada sam stvarao ovog Nenadića, izvlačio da bi se afirmisao kao igrač, i tog Šešuma, što je sedeo na klupi u Vespremu kada sam ga zvao u tim. Voleo bih da ovi što su pisali u novinama da se predstave imenom i prezimenom. Stvarao sam kao što sam stvarao u svojoj kući. To su moja deca, svi fakultetski obrazovani-, nastavio je Jovica Cvetković, koji je nave da je pojedince hteo da otera pre poslednje utakmice na šampionatu protiv Belorusije:

-Hteo sam da ih ne skinem, da ih oteram, da izađem sa sedam igrača protiv Belorusa. Predsednik je rekao ‘ne’. Odavde je potekao taj izveštaj u novine, ne od mene. Sve sam radio zbog vas, igrača, rukometa, trenera kojih nema nigde kada odlučujete o sudbini rukometa, ne o meni. Ne povlačim se, znam da sam radio prave stvari. Ne povlačim se ni jednog momenta, pa ni sada-, zaključio je Jovica Cvetković.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter