0
Ostali sportovi

FOTO: ZOI PJONGČANG

TEŠKE REČI: Na relaciji Severna i Južna Koreja, i to sve oko zimskih OI u Pjongčangu

Objavljeno: 07.02.18 u 09:34

Severna Koreja osudila je danas južnokorejske aktiviste koji su demonstrirali protiv njenog učešća u zimskim Olimpijskim igrama u Pjongčangu i nazvala ih ‘gomilom psihopata’.

Stotine Južnokorejaca juče je demonstriralo protiv dolaska Severnokorejaca na zimsku Olimpijadu u trenutku kada je trajekt sa 120 članova severnokorejskog orkestra sa pevačima i igračima stigao u Muko, luku na istočnoj južnokorejskoj obali.

Neki demonstranti su nosili slike severnokorejskog vođe Kim Džong Una sa velikim X preko njegovog lica, dok su drugi nosili lutku koja ga predstavlja i palili zastave Severne Koreje i ujedinjenja poluostrva.

– Trčali su okolo kao obezglavljeni pilići, prenela je zvanična severnokorejska agencija KCNA i dodala da su demonstranti lajali na ‘brod crvenih’ poručivali im da se vrate kući i tražili jačanje saveza Južne Koreje i SAD.

– Što je još gore nisu prezali da okaljaju dostojanstvo vrhovnog vodje Severne Koreje i da pale zastave Severne Koreje i Korejskog poluostrva, navela je agencija.

Svaka uvreda upućena vladajućoj porodici u Severnoj Koreji izaziva bes Pjongjanga.

– Oni nisu ništa drugo nego slepi gangsteri niži od životinja, navela je KCNA i nazvala demonstrante ‘ljudskim otpadom’.

Dolazak severnkorejske delegacije spada u spektakularno otopljavanje odnosa dve Koreje omogućeno Olimpijskim igrama, posle dve godine velikih napetosti zbog severnokorejskog nuklearnog i balističkog programa.

U Južnu Koreju danas je stigla grupa navijačica iz Severne Koreje od 229 članova. Priredjen im je doček dostojan slavnih ličnosti dok su se ukrcale u autobuse i nestale u hotelu gde će odsesti, odmaralištu na južnokorejskom automobilskom trkalištu.

Njima je dozvoljeno da navijaju za mnogo manji kontingent sportista, jer se na Igrama takmiči 22 sportista Severne Koreje, kao deo dogovora izmedju Pjongjanga i Seula. Ovo je prvi put da je tim navijačica stigao iz Severa u poslednjih 13 godina.

Mirotvorni napori južnokorejskog predsednika Mun Džae Ina ne nailaze na jednoglasno odobravanje u Južnoj Koreji. Njegovi protivnici ga optužuju da je dozvolio Severu da uzme Olimpijske igre za taoca, i nazvali ih „Olimpijske igre Pjongjanga“.

Drugi takođe izražavaju sumnju da će otopljavanje odnosa da se nastavi posle Olimpijskih igara.

Seul i Vašington prihvatili su da odlože njihove godišnje vojne vežbe ali samo do završetka paraolimpijskih igara u martu. Ti manevri uvek izazovu gnev Severne Koreje.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter