1
Američki fudbal

U SUSRET SUPERBOLU: Ko su Srbi koji su ostavili pečat u NFL šampionatu? (VIDEO)

Objavljeno: 04.02.18 u 23:19

Sutrašnjim početnim udarcem koji će izvesti Džejk Eliot, ruki Filadelfija Iglsa ili legendarni Stiven Gostovski, bez ikakve sumnje budući član kuće slavnih američkog fudbala, započeće 52. izdanje finalnog meča NFL šampionata, poznatog širom sveta kao Superbol.

Tokom te 52 sezone u „Superbol“ eri, tačnije od kada su NFL (National football league) i AFL (American football league) odlučili da je za dalji razvoj ovog sporta najbolje da se spoje u jednu ligu, kojoj je ostalo ime NFL, kroz takmičenje je prošao i sedam igrača (prema podacima koji su trenutno dostupni) poreklom iz Srbije.

1. Džim Mandić

Mandić je možda i najveće ime među spomenutima, pošto je u svojoj karijeri, koju je najvećim delom proveo u Majami Dolfinsima, osvojio tri Superbol prstena. Inače poznat pod nadimkom „Mad Dog“ (Ludi pas), Mandić je nastupao na poziciji tajt-enda.

(Youtube/Zachary Krantz)

2. Majk Mamula

Mamula je, nakon fantastično odrađenih treninga pre sezone, zaslužio da ga Filadelfija Iglsi, iako do tad nije bio među favoritima, draftuju već u prvoj rundi drafta 1995. godine, kao sedmog pika. Ipak, talentovani lajnbeker nije uspeo da se izbori sa pritiskom igranja na tako visokom nivou, pogotovo ako se uzme u obzir da je u Filadelfiju stigao kao igrač od kog su mnogi očekivali da popuni rupu u odbrani nastalu odlaskom Redžija Vajta, legendarnog člana odbrane Iglsa koja je krajem osamdesetih i početkom devedesetih terorisala čitav NFL. Takođe, Mamula, koji je karijeru završio 2000. godine, spada među najveće draft promašaje u istoriji NFL-a.

3. Filip Filipović

Rođen u Beogradu, Filipović je na koledžu Južna Dakota počeo da se bavi američkim fudbalom, i to kao šuter, pa je tako dogurao do NFL-a, gde su ga 2002. kao nedraftovanog slobodnog agenta pokupili Dalas Kaubojsi, da bi tokom šestogodišnje karijere pantera nastupao još za San Francisko, Minesotu, Hjuston i Čikago.

(Youtube/ filipovic77)

4. Norm Bulajić

Nekadašnji raning bek Baltimor Koltsa (pre selidbe u Indijanapolis, Koltsi su bili ekipa iz Baltimora, gde su ih nasledili Rejvensi) držao je rekord tima po broju pretrčanih jardi na jednom meču (19. septembar 1971, 198 jardi protiv Njujork Džetsa). Takođe, Bulajić je nosio i dres Filadelfije i Majamija, a u karijeri je zabeležio ukupno 41 tačdaun, od čega 30 trčanjem.

5. Aleks Stepanović

Stepanović je u ligu ušao 2004. godine kao pik četvrte runde drafta kog su odabrali Arizona Kardinalsi. Igrao je i za Sinsinati, Atlantu, a karijeru je završio u Pitsburgu.

6. Pit Lazetić

Lazetić je davne 1972. draftovan od strane San Dijego Čardžersa, u kojima je proveo najveći deo karijere, da bi poslednju sezonu odigrao u Filadelfija Iglsima.

7. Aleks Smit

Jedini aktivni igrač u ligi koji ima veze sa Srbijom, Smit je svoju povezanost sa našom zemljom pokazao tetovažom krsta. Do ove sezone je nastupao za ekipu Kanzas Siti Čifsa, a od naredne sezone će nositi dres Vašington Redskinsa.

 

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter