0
Ostali sportovi

VESLANJE: Godina promena

Objavljeno: 14.12.17 u 17:17

Ova, 2017, godina, koja „troši“ svoje poslednje dane, biće upamćena po mnogo čemu kada je svetsko veslanje u pitanju.

Protekle sezone prvi put u istoriji ovog sporta održano je Evropsko prvenstvo za mlađe seniore, domaćin Svetskog šampionata za seniore posle pauze od 23 godine bile su SAD, postavljeni su najbolji svetski rezultati u muškom skifu (Robert Manson – Novi Zeland – 6:30.74) i osmercu (Malte Jakšik, Martin Zauer, Ričard Šmit, Johanes Vajsenfeld, Torben Johanesen, Jakob Šnajder, Maksimilijan Planer, Hanes Okik, kormilar Feliks Vimberger – Nemačka – 5:18.68) i u ženskom dvojcu (Grejs Prendergast, Keri Govler – Novi Zeland – 6:49.08), sva tri na Svetskom kupu u Poznanju… Ova godina, ujedno, bila je i oproštajna za dve veslačke discipline, dvojac sa kormilarom i četverac za lake veslače, koje od 2018. više nećemo gledati na međunarodnim takmičenjima. Upravo ovaj podatak je uvod u priču o najbitnijim promenama koje je doživelo svetsko veslanje u 2017.

Naime, u skladu sa agendom Međunarodnog olimpijskog komiteta koja se tiče Igra u Tokiju 2020. Svetska veslačka federacija (FISA) je na ovogodišnjem vanrednom Kongresu u februaru u Tokiju definisala novi olimpijski program i izjednačila broj muških i ženskih disciplina. „Stradao“ je muški četverac za lake veslače, a nova olimpijska disciplina postao je ženski četverac. Tako će se bitke za olimpijska odličja u Tokiju voditi u muškom i ženskom skifu, dubl skulu, dvojcu, četverac skulu, četvercu, osmercu i dubl skulu za lake veslače.

FISA je prihvatajući sugestiju MOK za 2020. izjednačila broj muških i ženskih disciplina, a broj disciplina lakog veslanja svela na samo jednu – dubl skul za lake veslače. Međutim, mislim da tu nije kraj promenama kada je u pitanju olimpijski veslački program i veliko je pitanje da li će i ova jedna laka disciplina biti na programu Igara u Parizu 2024. U Tokiju će se i smanjiti broj veslača i veslačica učesnika Igara sa 550 na 524 pa će po brojnosti naš sport biti na četvrtom, dok je u Riju bio na trećem mestu. Sve u svemu sadašnja garnitura u MOK ima svoju viziju olimpijskih igara, a naše je da se prilagodimo tome i da učinimo sve da veslanje opstane kao olimpijski sport, što je uostalom neprekidno od 1896. – kaže generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Nebojša Jevremović i dodaje – Olimpijska sudbina „lakića“ snažno je pogodila mnoge zemlje koje tradicionalno imaju sjajne takmičare u ovim disciplinama, ali šta je tu je. MOK je taj koji diktira uslove a FISA odnosno nacionalne veslačke federacije moraju da interese našeg sporta sačuvaju za buduće generacije.

I redovni Kongres FISA, održan u oktobru u Sarasoti, za vreme Svetskog prvenstva sa seniore, protekao je u znaku promena, doduše programa svetskih šampionata, koji je prilagođen novom olimpijskom programu. I kada su u pitanju planetarni šampionati za seniore, seniore do 23 godine i juniore izjednačen je broj muških i ženskih disciplina. Seniori će se na svetskim prvenstvima, pored olimpijskih disciplina, takmičiti i lakim skifu, dvojcu i četverac skulu. Na svetskim prvenstvima za mlađe seniore biće jedna disciplina više u odnosu na šampionate za seniore i to četverac sa kormilarom, dok će se juniori ogledati u po sedam muških i ženskih disciplina – skifu, dubl skulu, dvojcu, četverac skulu, četvercu, četvercu sa kormilarom i osmercu. Naposletku je i vanredna Generalna skupština evropskih veslačkih federacija donela novi program evropskih prvenstava, koja će, takođe, imati isti broj ženskih i muških disciplina. Na šampionatima Starog kontinenta za seniore veslaće se iste discipline kao i na svetskim prvenstvima za seniore, sa izuzetkom dvojca za lake seniore. Program evropskih prvenstva za seniore do 23 godine i za juniore biće istovetan programima ovih uzrasnih konkurencija na svetskim šampionatima.

Veslački savez Srbije je aktivno učestvovao i podržao donošenje svih ovih odluka jer smatramo da je to neophodnost u ovom trenutku, tim pre što je promene inicirala Svetska veslačka federacija FISA na osnovu jasnih signala MOK-a. FISA je imala puno problema da ubedi svoje članice u ispravnost predloženih promena, a VSS je na kraju procesa primio zahvalnost vodećih rukovodilaca FISA-a. Što se tiče veslačkog programa Savez će, kao i do sada, poseban akcenat staviti na podršku takmičara i takmičarki u olimpijskim disciplinama. To nas, uostalom, i obavezuju Programi za koje dobijamo finansijska sredstva od Ministarstva omladine i sporta i Olimpijskog komiteta Srbije – zaključio je Jevremović.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter