0
U pripremi

BANETOVA ‘STOTKA’: Mihajloviću je krivo što nas je napustio, Krstajić može da vodi Srbiju na SP

Objavljeno: 14.11.17 u 18:15

Kapiten reprezentacije Srbije Branislav Ivanović odigrao je danas 100. meč u nacionalnom dresu, te je za sajt FSS evocirao uspomene iz prethodnih 12 godina.

Ne zaboravlja svoj prvi poziv i nastup u dresu sa državnim grbom.

-Igrao sam u OFK Beogradu, bila je turneja na kojoj su, kao i sada u Kini i Južnoj Koreji, bili i mladi igrači, poziv je stigao i na moju adresu a ja nisam mogao da verujem. U tom trenutku ostvario sam sve snove, jer debitovaću za svoju zemlju. Putovanje do Toronta, ali i ceo taj ambijent, za mene sve novo, ostavilo je veliki trag, nešto što se ne zaboravlja. I rezultat je na kraju bio pozitivan – 1:1.

Selektor je bio takođe ‘romantičar’.

-Ilija Petković je bio selektor, nije mnogo pričao, nije hteo da nas opterećuje, a znao je da nas opusti kako bi u tom trenutku dali svoj makismum.

Tokom duge karijere promenio je mnogo selektora.
-Nisam ja ‘promenio’ ni jednog, selektori su se menjali – kaže uz osmeh kapiten.

Zatim je u po par rečenica pričao o svakom od selektora sa kojima je sarađivao. Krenuo je od prvog, Ilije Petkovića:

-Veliki stručnjak koji se pokazao i dokazao kroz rezultate.Veliki OFK-ovac koji je prepoznao prilike na Omladinskom stadionu, video da i tamo ima potencijala koji mogu da igraju za reprezentaciju. Sve mi je tih prvih godina u klubu bilo nestvarno, a njegov poziv shvatio sam kao nagradu za sve što sam do tada uradio.Ima moje veliko poštovanje, uverio sam se i kasnije koliko je on magičan u nekim stvarima, veoma harizmatična ličnost koja mnogo poznaje fudbal.Zasluge za moj debi u reprezentaciji idu njemu.

Havijer Klemente:

-Prvi stranac na mestu selektora Srbije.mislim da nije bio upoznat sa mojim kvalitetima. Tada sam bio kapiten mlade reprezentacije,a priliku sam dobio tek na kraju tih kvalifikacija. I to mi je bio podstrek za dalje napredovanje.

Miroslav Đukić:

-Imali smo fenomenalno Prvenstvo Evrope za mlade kada smo stigli do finala, a Đukić se onda sa klupe „orlića“ preselio na klupu „A“ tima.I nekoliko nas je „povukao“ sa sobom, tako da je to u neku ruku bila smena generacija.Dao mi je samopouzdanje, motiv, sigurnost, sve to mi je tada mnogo značilo.Stvarno jedan ozbiljan stručnjak.

Radomir Antić:

-Čovek koji je u Srbiji stvorio kult reprezentacije. Dok je on bio selektor, bili smo jedna nacija, jedan tim.Vladala je velika euforija, izborili smo plasman na Svetsko prvenstvo. Ne treba mnogo trošiti reči na njega, bilo mi je veliko zadovoljstvo što smo sarađivali.

Vladimir Petrović-Pižon:

-On je možda došao u najtežem mogućem trenutku, posle odlaska Radomira Antića.Ali kada govorim o njemu onda moram da se vratim na neki svoj početak, jer on mi je u mladoj reprezentaciji dao šansu, prepoznao neki moj talenat. Veoma sam mu zahvalan na svemu,mnogo sam naučio od legende koja to jeste imenom i prezimenom.Sazreo sam kao igrač, shvatio šta je fudbal na vrhunskom nivou.

Radovan Ćurčić kao vršilac dužnosti selektora:

-Došao je u trenutku kada je ponovo bilo baš teško, posle odlaska Vladimira Petrovića. Imali smo i napornu turneju. On je čovek koji zaista veoma dobro radi, a kada govorim o svim selektorima, svi su imali kvalitet da vode reprezentaciju. I rezultati su svima bili sudija…tako je to u savremenom fudbalu.

Siniša Mihajlović:

-Kada je došao hteo je iz korena da promeni neke stvari. Znao je da će sve biti teško. Opet je došlo do smene generacija. Napravio je jedan presek, u početku je sve to izgledalo jako teško, ali smo posle svi uživali sa njim. Krivo mi je što je otišao posle tog prvog ciklusa, jer mislim da smo sazreli kao ekipa i u narednom ciklusu kvalifikacija sigurno bi napravili dobar rezultat.Ostaje mali žal što nije nastavio posao u reprezentaciji, a sa ove distance mislim da i njemu treba da bude žao.

Ljubinko Drulović:

-Ljubinko je napravio fenomenalan rezultat sa omladinskom selekcijom kada je osvojio Evropsko prvenstvo. Neke od tih momaka Mihajlović je već bio uveo u najbolji naconali tim. Jako je teško za trenera kada mu ne date šansu na duži rok, ali Ljubinko je dobar trener i sigurno će imati svoju šansu.

Dik Advokat:

-Došao je posle Drulovića. Za mene on je ozbiljan stručnjak, šteta što se nije duže zadržao, ali mislim da su oni incidenti protiv Albanije uticali na kasnije događaje.

Radovan Ćurčić u drugom mandatu…

-Preuzeo je tim kako bi ugasio požar nastao posle onih scena protiv Albanije u Beogradu.Mislim da je u drugom mandatu sve bilo mnogo bolje, ali surovost selektorskog posla jesu rezultati.

Slavoljub Muslin:

-O njemu treba da pričam mnogo,mnogo više. Uradio je mnogo za moju karijeru, naučio me mnogo toga u Lokomotivi, a kada je postao selektor bio sam srećan. Znao sam da čemo napraviti rezultat, jer način na koji on razmišlja i kako rešava stvari, to je bilo nemoguće ne učiniti.Napravili smo odličan rezultat, ja sam uživao u radu sa njim.Bio sam srećan, zadovoljan. Ukazao mi je maksimalno poverenje, dao stvari koje su mi u tom trenutku bile potrebne. Mogao bih o njemu da pričam još dugo,dugo…

Mladen Krstajić:

-Prvi selektor sa kojim sam ja igrao( smeh).Trener se vidi i pokaže u prvih sedam dana rada sa ekipom. Mislim da Krstajićima potencijal da vodi ovu selekciju, bio je sa nama prethodne dve godine, poznaje sve. Promenili smo i sistem igre, ali znamo način treninga, način razmišljanja i ja mu želim mnogo uspeha.

Debitantski gol se ne zaboravlja…

-Pamtim ga, naravno. Dva minuta pre kraja u Portugalu, možda je bio čak iz ofsajda, Igrali smo u nekom neverovatnom sistemu, a opet delovali smo jako dobro. Dali smo gol iz prekida, mogao sam tada i da završim karijeru. Toliko sam bio srećan – rekao je ‘jubilarac’ Branislav Ivanović.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter