0
Auto Moto

VN VELIKE BRITANIJE: Luis Hamilton prvi prešao cilj

Objavljeno: 16.07.17 u 17:01

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Velike Britanije i smanjio zaostatak za vodećim Sebastijanom Fetelom iz Ferarija na jedan bod, pošto je Nemac trku završio na sedmom mestu.

Hamilton je ostvario četvrtu uzastopnu pobedu na domaćoj stazi na Silverstonu, a petu ukupno, čime se izjednačio sa legendama Džimijem Klarkom i Alanom Prostom.

Britanac je krenuo sa pol pozicije, bez problema je čuvao vodjstvo i ostvario 57. pobedu u karijeri. On je trku završio za sat, 21 minut, 27,430 sekundi.

Drugo mesto zauzeo je vozač Mercedesa Valteri Botas, koji je krenuo sa devete pozicije, a trku je završio sa 14,063 sekunde zaostatka, dok je treći kroz cilj prošao vozač Ferarija Kimi Raikonen sa zaostatkom od 36,570 sekundi.

Vozači Red Bula Maks Verstapen i Danijel Rikardo zauzeli su četvrto i peto mesto a šesti je bio Niko Hulkenberg iz Renoa. Sedmo mesto zauzeo je Sebastijan Fetel iz Ferarija, kome je pukla leva prednja guma u poslednjem krugu, pa je pao sa trećeg mesta.

Bodove su još osvojili vozači Fors Indije Esteban Okon i Serhio Peres, kao i Felipe Masa iz Vilijamsa.

Vozači su umesto jednog vozili dva kruga za zagrevanje, dok sa staze nije uklonjen bolid Džoliona Palmera, koji je odustao zbog kvara na kočnicama. Uoči starta video se dim i iz Fetelovog bolida, najverovatnije zbog kočnica, ali je trka odmah počela. Hamilton je dobro krenuo sa pol pozicije i zadržao prvo mesto, iza njega vozio je Raikonen, a odlično je startovao Verstapen koji je pretekao Fetela na trećem mestu.

Dobro je startovao i Botas koji je nadoknadio dve pozicije i popeo se na sedmo. U drugom krugu izašlo je bezbednosno vozilo, posle sudara vozača ekipe Toro Roso Danila Kvjata i Karlosa Sainca. Španac je posle toga odustao, a ruski vozač je nastavio trku.

U petom krugu trka je nastavljena a Hamilton se odmah odvojio od Raikonena. U 14. krugu Fetel je pokušao da obidje Verstapena, Holandjanin se odbranio i tom prilikom na kratko izašao sa staze, ali je odbranio poziciju. U tim trenucima dobro je vozio Botas, koji se nalazio na petom mestu odmah iza Fetela.

Pet krugova kasnije Fetel je otišao u boks i vratio se na stazu kao šesti, iza Botasa i Hulkenberga, a u 20. krugu na zamenu guma otipšao je i Verstapen, koji se zadržao nešto duže, pa se na stazu vratio iza četvorostrukog svetskog prvaka. U medjuvremenu, Hamilton je stekao šest sekundi prednosti nad Raikonenom.

Finac je u 25. krugu otišao u boks i vratio se iza Botasa, a zatim je na zamenu guma otišao i Hamilton, koji je izbio ispred klupskog kolege i preuzeo prvo mesto koje do kraja nije ispuštao. Iza njih vozili su Raikonen, Fetel, Verstapen i Rikardo. Posle sedam krugova u boks je otišao i Botas i na stazu se vratio sa 5,5 sekundi zaostatka za Fetelom.

Botas je posle toga prišao Fetelu, prvo je pokušao u 43. krugu da ga obidje, Nemac se odbranio, ali samo do sledećeg kruga, pa je vozač Mercedesa preuzeo treće mesto. Za to vreme Hamilton je na prvom mestu imao 12,5 sekundi prednosti nad Raikonenom.

U samoj završnici prvo je Raikonenu pukla guma, zbog čega je otišao u boks i na stazu se vratio kao treći, a zatim je prednja leva guma pukla Fetelu, pa je sa trećeg pao na sedmo mesto.

Fetel je i pored toga zadržao prednost u odnosu na Hamiltona u generalnom plasmanu. On sada ima bod više, 177 od Hamiltona.

Naredna trka u šampionatu vozi se 30. jula za Veliku nagradu Mađarske.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter