0
Ostali sportovi

Veslanje

VESLANJE: Reprezentacija kreće put Plovdiva

Objavljeno: 16.07.17 u 09:59

Srpska reprezentacija, koju čine skifista za lake veslače Nikola Selaković, dubl skul Đorđe Urukalo, Dimitrije Ibročić, dvojac bez kormilara Viktor Pivač, Martin Mačković, četverac bez kormilara Vanja Obradović, Aleksandar Beđik, Igor Đerić, Damjan Lazić i ženski dvojac bez kormilara Milica Slijepčević, Ljiljana Jošić, sa svojim trenerima 17. jula 2017. kreće na Svetsko prvenstvo za seniore do 23 godine koje počinje u sredu.

Tačka na završne pripreme je stavljena, koferi spakovani, želje napisane… U ponedeljak, 17. jula 2017, srpska reprezentacija kreće put Plovdiva u kojem u sredu startuje Svetsko prvenstvo za seniore do 23 godine. Za odličja na poznatoj regatnoj stazi u ovom bugarskom gradu do 23. jula boriće se 845 veslača i veslačica iz 54 zemlje. Boje Srbije na ovom takmičenju braniće 11 reprezentativaca koji će veslati u pet čamaca. U skifu za lake veslače ogledaće se Nikola Selaković koji je 2012. u Varezeu, na šampionatu Starog kontinenta za seniore, sa svega 17 godina osvojio broznanu medalju u četvercu bez kormilara za lake veslače, čime je postao najmlađi osvajač evropskog seniorskog odličja.

Selaković će nastupiti u disciplini u kojoj je prijavljen najveći broj čamaca u Plovdivu, čak 34. Iz Amerike, gde studira, stigao je u zemlju u januaru i počeo da trenira posle šestomesečne pauze. Početni plan je bio da ove sezone nastupi u teškom četvercu bez kormilara, ali je u međuvremenu došlo do nekih nepredviđenih okolnosti, pa smo odlučili da na Izbornoj regati pokuša da ostvari normu u skifu za lake veslače, budući da je na granici kada je kilaža u pitanju. Uspeo je u tome, a tek na licu mesta videćemo koji su mu krajnji dometi u ovoj disciplini tim pre što u njoj nikada pre nije veslao na velikom takmičenju. Iako je na pojedinim treninzima razvijao izuzetno velike brzine nije uspeo da ostvari konstantnost na tom polju. Upravo zbog oscilacija nezahvalno je bilo šta prognozirati i očekivati – kazao je Selakovićev trener, Aleksandar Smiljanić pred put u Bugarsku.

Prošlogodišnji juniori Đorđe Urukalo i Dimitrije Iboričić na svom prvom svetskom prvenstvu za mlađe seniore nastupiće u dubl skulu, gde će se, pored njih dvojice, boriti još 21 posada. Po rečima trenera ovog čamca Petra Ibročića njegov sin Dimitrije i Urukalo su maksimalno spremni za sve izazove koji ih očekuju u Plovdivu.

Njima dvojici ovo je prva godina u seniorima B i šampionat u Bugarskoj biće im jedno sasvim novo iskustvo i prilika da izveslaju nekolicinu kvalitetnih trka. Odlično su radili u proteklom periodu, a dosadašnji rezultati i izdanje na Izbornoj regati, daje nam razlog za optimizam i veru da mogu da se ravnopravno bore sa svima. Sa nekoliko posada, kao što su Bugarska i Slovenija, smo ukrštali koplja u ovoj sezoni, dok ćemo o kvalitetu ostalih rivala moći da sudimo posle kvalifikacija. Sve u svemu bio bih zadovoljan plasmanom u polufinale bez obzira na to šta bi se nakon toga desilo – istakao je Petar Ibročić.

Viktor Pivač i Martin Mačković će u Plovdivu pokušati da zaokruže sjajnu seriju u dvojcu bez kormilara na svetskim šampionatima za seniore do 23 godine. Ona je otvorena bronzom 2014. u Varezeu. Nastavljena je istim odličjem u Plovdivu godinu dana kasnije, posle čega je usledilo zlato, izliveno lane u Roterdamu.

Momci su maksimalno motivisani da se od konkurencije mlađih seniora oproste na najbolji mogući način. Iako su pre desetak dana imali malih zdravstvenih problema, sve je sanirano i u odličnoj spremi očekuju start šampionata. Mislim da su napredovali od prošle godine kada su se u Holandiji popeli na svetski tron. Iza njih je odlična trenažna sezona u Americi, gde obojica studiraju, a pošteno i maksimalno su odradili ceo ciklus priprema u zemlji, po povratku iz Amerike početkom juna. Jarko žele da se bore za vrh u Plovdivu. Od prve trke su spremni da se pokažu u najboljem izdanju. O rivalima ne razmišljaju već su usresređeni samo na to kako da izveslaju savršene trke. U tom slučaju rezultat ne bi smeo da izostane – rekao je trener dvojca bez kormilara Lazo Pivač i dodao – Od 16 posada su prijavljene u dvojcu bez kormilara pet-šest se možda malčice izdavajaju po kvalitetu. Rumunija će nastupiti u istom sastavu kao i prošle godine u Roterdamu, Grci dolaze sa prošlogodišnjim juniorskim rekorderima, u posadi Austrije veslaće prošlogodišnji prvak iz četveraca bez kormilara…

Svi članovi četveraca bez kormilara u Plovdivu će debitovati na svetskim prvenstvima za seniore do 23 godine. Ovaj čamac čine dvojca prošlogodišnjih juniora, Vanja Obradović i Damjan Lazić, koji su 2016. bili evropski viceprvaci u četvercu sa kromilarom i četvrti na svetu u istoj disciplini, i dve, odnosno tri godine stariji Aleksandar Beđik i Igor Đerić. Pored našeg teškog četverca u Bugarskoj će u ovoj disciplini nastupiti još 15 čamaca.

Uradili smo odličan posao na završnim priprema, čamac ide odlično i trenutno je na najvišem nivou u ovoj sezoni. Zaobišli su nas zdravstevni problemi, momci su maksimalno spremni i nadam se da će se u Plovdivu pokazati u najboljem svetlu. Konkurencija će biti žestoka. Ima nekoliko izuzetno ozbljinih ekipa koju čine osvajači medalja sa svetskih prvenstva za juniore i mlađe seniore, a tu pre svega mislim na posade Australije, Velike Britanije i Rumunije. Pored ovih zemalja sigurno je da će još tri-četiri čamca konkurisati za postolje – smatra trener teškog četverca Aleksandar Ivković.

U ženskom dvojcu bez kormilara Milica Slijepčević i Ljiljana Jošić će za rivalke imati 12 čamaca. Njih dve će u Bugarskoj imati dvostruki debi. Prvi put učestvuju na svetskim prvenstvima za seniore do 23 godine i prvi put će se ogledati u ovoj disciplini.

Devojke su se vratile iz Amerike 1. juna i kompletan pripremni period, što u Čurugu što na Srebrnom jezeru, odradile su besprekorno, krajnje motivisano i požrtvovano. Prvi put će na nekom velikom takmičenju nastupiti u dvojcu bez kormilara, pa je zbog toga iluzorno pričati o očekivanjima. Jedini zadatak će im biti da svaku trku izveslaju maksimalno, a iskreno se nadam se da će to biti dovoljno da se, u jakoj konkurenciji, bore za finale. Inače, iza njih je odlična sezona u Americi gde su mnogo napredovale, značajno spustivši svoje rezultate na ergometru. U Srbiji su imale mesec i po dana za uveslavanje, pokazale su se kao odličan tim i kao ekipa koja ima veliki potencijal da se dalje razvija – napomenuo je Radivoj Mijatov, trener ženskog dvojca bez kormilara.

Žreb kvalifikacionih grupa na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine biće održan u utorak, 18. jula. Dan kasnije počinju kvalifikacije kada će se na stazi naći skifista za lake veslače Nikola Selaković, četverac bez kormilara Vanja Obradović, Aleksandar Beđik, Igor Đerić, Damjan Lazić i ženski dvojac bez kormilara Milica Slijepčević, Ljiljana Jošić. Svoje prve trke u Plovdivu dubl skul Đorđe Urukalo, Dimitrije Iboričić i dvojac bez kormilara Viktor Pivač, Martin Mačković imaće u četvrtak, 20. jula.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter