0
Ostali sportovi

FOTO: STARSPORT

BOŽIDAR MALJKOVIĆ: Samo sistem može doneti rezultate i medalje

Objavljeno: 09.05.17 u 16:27

Novi predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Božidar Maljković rekao je prilikom današnjeg izbora da je doživeo najveću čast u karijeri i obećao je da će ovim telom upravljati uz tri principa kojih se držao otkad je postao trener.

Maljković je bio jedini kandidat na današnjoj Izbornoj skupštini OKS i izabran je aklamacijom, bez glasanja.

On je kazao da se držao svoja tri principa od kada je postao trener 1971. godine, a ti principi su: štednja, rad i gradjenje uspeha.

– Ja sam u životu prošao sedam zemalja, od Gibraltara do Urala, radio sam u malim i velikim klubovima. Ono što sam počeo u klubu Ušće se proširilo na ceo moj život. Prvi princpip kada sam počeo da radim, bio je malo smešan: ko hoće da jede supu, nema para za salatu. To ćemo da prenesmo na rad OKS. Ja neću da potpišem nijedan dokument koji ne vodi unapredjenju srpskog sporta. Ja ni u mojoj porodici ne vodim finansije, tako da ću i ovde imati eksperta da ne bismo trošili pare kako ne treba – rekao je Maljković.

– Znam da je jako teško doći do dinara ili eura, i zato ću to pravilo iz Ušća još čvršće primenjivati u OKS. Trošićemo na talente i persone koje zaslužuju da se podržavaju. Moramo razmišljati o budućnosti – dodao je on.

Maljković je kazao da je postao trener sa 20 godina i da je 45 godina čekao „ovaj trenutak“.

– Sa 20 godina sam postao trener i posle 45 godina mi se pruža prilika da doživim krunu karijere, njen trijumfalni završetak. Drugi princip je: ne može niko da radi više od nas. Bolje možda, ali ne više. Ja sam prvi bio takav, prvi sam dolazio i poslednji odlazio iz sale. Tako ću i sada. OKS neće gasiti svetla, biće otvoren za sve vas (delegate i predstavnike nacionalnih saveza). Ne priznajem te podele na male i velike sportove. Štaviše, prioritet ću davati malim sportovima – rekao je Maljković.

Trofejni košarkaški trener je kao poslednji princip istakao gradjenje uspeha.

– Moramo da imamo sistem, jer sistem donosi rezultate. U sportu se čuda stvaraju, ona se ne dešavaju. Nema uspeha preko noći. Jedino što se dešava preko noći jeste slučajno povećanje nataliteta – rekao je novi predsednik OKS.

On je u svom obraćanju citirao nekadašnjeg revolucionara i kubanskog predsednika Fidela Kastra: „Naša obaveza je da pobedjujemo“.

Maljković je pohvalio Vladu Srbije i njen odnos prema sportu i izneo je ideju da se sportski centri sele van Beograda, jer veruje da će to biti korisno i dobro za sve. Novi predsednik je najavio i da će „obilaziti svako selo“.

On je delegatima rekao da u program koji im je dao „namerno nije stavio ključne stvari“, jer ima loša iskustva u Srbiji, gde, kako je rekao, neko može lakše da pokvari planove ako ih zna.

Maljković je bio izabran kao jedini kandidat. Izbori za predsednika OKS trebalo je da se održe u decembru. Tada je jedinu validnu kandidaturu podneo potpredsednik tog tela Ivan Todorov, ali  sednica nije održana zbog nedostatka kvoruma. Todorov je u januaru odustao od kandidature.

Nacionalni sportski savezi su posle toga tražili da se izmeni statut, što je učinjeno u martu. Tada je promenjen član Statuta da kandidat mora da ima desetogodišnje iskustvo rada u sportskim institucijama i učešće na Olimpijskim igrama. Todorov je posle toga odustao od kandidature, ali ga je Maljković pomenuo danas, kao i prethodno rukovodstvo.

– Čestitam prošlom rukovodstvu, Vladu Divcu, Žarku Paspalju i Ivanu Todorovu, koji je mogao sasvim zasluženo da stoji na ovom mestu da je splet okolnosti bio drugačiji. Mi smo veliki prijatelji, on je mnogo učinio za olimpijski pokret – rekao je Maljković.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter