0
Ostali sportovi

VESLANJE: Takmičarski prvenac u 2017. godini

Objavljeno: 24.02.17 u 13:30

U nedelju, 26. februara 2017, u Novom Sadu biće održano prvo zvanično veslačko takmičenje u ovoj godini – Prvenstvo Srbije na ergometrima koje će po broju prijava (533) biti rekordno.

Nova sezona zvanično počinje u nedelju u Novom Sadu, takmičenjem kojim se godinama unazad preseca vrpca na srpskoj veslačkoj sceni. Prvenstvo Srbije na ergometrima biće održano 26. februara 2017. u Centru za studentski sport (sala na Đačkom igralištu) u organizaciji Veslačkog kluba Danubius 1885 i Veslačkog saveza Srbije.

U trci za odličjima naći će se 533 takmičara i takmičarki, a pored svih domaćih klubova na takmičenju u Novom Sadu ogledaće se i predstavnici stranih ekipa, veterani, studenti beogradskog i novosadskog univerziteta kao i gosti iz drugih sportova.

Prema rečima glavnog organizatora predstojećeg takmičenja Petra Ibročića, inače i prvog čoveka struke u Danubiusu 1885, pripreme za predstojeći šampionat, koji će se bodovati za Rang listu Svetske veslačke federacije, privedene su kraju, a Danubius 1885 i Novi Sad spremni dočekuju početak borbi na ergometru.

– Devetu godinu uzastopno bićemo domaćini Prvenstva Srbije na ergometrima. Pošto imamo veliko iskustvo u organizaciji popularne “Ergometrijade” očekujemo da će i ove godine sve proteći u najboljem redu i da će svi iz Novog Sada otići zadovoljni organizacijom ovog događaja. Prijavljeno je 533 takmičara, što je rekordan broj, a videćemo da li će ta cifra učesnika “opstati” i na samom šampionatu, tj. da li će biti nekih otkaza.

– Posebno mi je drago što će i ove godine učestvovati i reprezentativci Mađarske i to iz dva kluba – Slonoka i Segedina, kao i predstavnici Veslačkog kluba Jedrina iz Višegrada, što će ovom takmičenju dati i međunarodni karakter. Na žalost, hrvatski Osijek, kome smo uputili pozivnicu da učestvuje, neće moći da dođe u Novi Sad budući da je je samo nedelju dana kasnije i u Hrvatskoj biti održan šampionat na ergometrima – kazao je Ibročić.

Po njegovim rečima takmičenje obećava da će biti zanimljivo bez obzira na činjenicu da će ga ove godine propustiti neki od najkvalitetnijih seniora iz Srbije.

– Žao mi je što će većina naših najboljih seniora A propustiti “Ergometrijadu” jer oni svojim učešćem znatno podižu nivo celog takmičenja. Tako će u ovoj kategoriji konkurencija biti nešto slabija, ali šta je tu je. Takođe, žao mi je što i u kategorijama seniorki A i seniorki B imamo malo prijava. S druge strane, kod seniora B, koji su počeli zasebno da se takmiče tek prošle godine, prijavljeno je čak 20 veslača, a veliki broj prijava, 139, imamo i u kadetskoj konkurenciji. I kod pionira, koji će se takmičiti u skifu, dubl skulu i četverac skulu, biće izuzetno jaka konkurencija.

– Recimo, samo u četverac skulu za pionire ove godine prijavljeno je čak 19 posada, a izuzetno smo srećni što će gotovo čitav srpski veslački podmladak učestvovati na ovom takmičenju – istakao je Ibročić i dodao – I ove godine imaćemo takmičenje studenata i studenkinja koji će se mahom takmičiti pod klupskim obeležjima. Svoje učešće u studentskoj konkurenciji potvrdili su i predstavnici Vojne akademije. U konkurenciji veterana, pored bivših aktivnih veslača, nadmetaće se i predstavnici drugih sportova, među kojima su i članovi crossfit klubova, tim plivača iz Sente, ARK Tron iz Palića…

Državno prvenstvo će biti u svim uzrasnim kategorijama – pionirskoj, kadetskoj, juniorskoj, seniorskoj, kao i u konkurenciji veterana i studenta. Start borbi zakazan je za 10 časova, a titulu brani Partizan čiji su veslači prošle godine sa 77 bodova osvojili ekipno prvo mesto. Drugo mesto 2015. pripalo je Crvenoj zvezdi (53), a treće Danubiusu (31). Pored medalja organizator je obezbedio i pehare za ukupne pobednike u konkurenciji klubova i studenata. Uporedo sa Prvenstvom Srbije na ergometrima biće održan i sastanak Trenerske organizacije.

– Želja nam je da ove godine organizacioni kvalitet šampionata podignemo na još veći nivo i da svima u Sali priredimo za nijansu kvalitetniji doživljaj. S tim u vezi nabavili smo veliki led ekran preko kojeg će biti prenošene i praćene trke, a u pauzama emitovani razni promotivni spotovi – rekao je Ibročić.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter