0
Ostali sportovi

SNUKER: Godina za pamćenje

Objavljeno: 27.12.16 u 22:25

2016. godina pamtiće se zauvek u srpskom snukeru.

Iako je u toku šesta po redu sezona šampionata Srbije, ova godina je već postala „istorijska“. Snuker savez Srbije konačno je i zvanično registrovan a sam sport priznat od Sportskog saveza i Ministarstva sporta Srbije kao nezavistan. Samo nedelju dana nakon ove birokratske pobede osvojena je i prva međunarodna titula za srpski snuker na amaterskom internacionalnom turniru „Printul Dimitrie Sturdza“ u rumunskoj prestonici Bukureštu. Još jedno veliko priznanje usledilo je ubrzo u Ljubljani (Slovenija) gde je naš internacionalni sudija, Goran Stevelić, sudio najboljim svetskim igračima, Marku Selbiju, Nilu Robertsonu, Šonu Marfiju i Džadu Trampu na snuker egzibiciji „Best of snooker“ .

Naš najbolji igrač, Marko Stoilković, posle osvajanja pomenute titule u Rumuniji, završio je godinu tj. polusezonu sa još jednom pobedom u nacionalnom šampionatu. Završnica četvrtog rangirnog turnira Snuker saveza Srbije održana je u beogradskoj „Snuker akademiji“ a Marko je osvojio treći turnir zaredom i potvrdio da je nezaustavljiv ove sezone. Potvrda je stigla i u vidu promocije na prvo mesto najnovije zvanične rang liste SSS-a. Trostrukom uzastopnom šampoionu Srbije nedostajalo je samo 120 bodova da prestigne najvećeg rivala, Sašu Stojanovića. Voljom žreba, „večiti rivali“ sastali su se u polufinalu i nakon pobede Stoilkovića sa 3:0 bilo je jasno da je došlo do smene na vrhu.

U drugom polufinalu, Marko Vuković bio je bolji od Zorana Ćakića rezultatom 3:1, plasiravši se u svoje prvo finale. Koliko su Stoilković i Stojanović dominantni potvrđuje činjenica da su u poslednjih šest sezona samo Vladan Niškić, Marko Grbović i Marko Vuković uspeli da im se pridruže u finalima rangirnih turnira.

To se u ovoj, veoma zanimljivoj sezoni dogodilo dva puta a Niškić je čak i osvojio prvi turnir.
U nedeljnom finalu koje je sudio Đukan Zec, Stoilković je pobedio Vukovića sa 4:1, sa najvećim brejkom od 52 poena u drugom frejmu. Najveći brejk (niz poena) na turniru, 74, napravio je Stefan Ćalić u osmini finala. Prijatno iznenađenje je plasaman u četvrtfinale novosađanina, Dušana Kneževića koji je u prvom kolu izbacio trećeg nosioca, Vladana Niškića. Vredan pohvale je i rezultat dvanaestogodišnjeg Jovana Todorovića, najboljeg juniora Srbije, koji je umalo stigao i do polufinala ali je uprkos vođstvu od 2:0, na kraju poražen od Saše Stojanovića sa 3:2.

Na novoj rang listi, Marko Stoilković je preuzeo vodeću poziciju od Saše Stojanovića. Slede Vladan Niškić, Marko Grbović, Zoran Ćakić, Igor Stefanović, Mladen Petković i Stefan Ćalić. Peti rangirni turnir sezone 2016/17 Snuker saveza Srbije na programu je 21. i 22. Januara.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter