0
Ostali sportovi

FILM „POVRATAK U BUDUĆNOST“ PREDVIDEO: Posle legendarne utakmice Čikago je osvojio titulu posle 108 godina! (FOTO, VIDEO)

Objavljeno: 03.11.16 u 09:02

Građani Klivlenda osetili su na svojoj koži kako je kad njihov tim preokrene seriju koju gubi sa 3:1, ali danas su osetili i kako je kada se obrnu uloge.

Grad Klivlend nije uspeo da objedini NBA i MLB titule, iako je bio blizu. U, slobodno možemo reći, legendarnoj, sedmoj utakmici Vorld Sirisa, Čikago Kabsi su pobedili Klivlend Indijanse i time osvojili najprestižnije takmičenje u bejzbolu! Ovo je Kabsima treći trofej posle onih iz 1907. i 1908. godine.

Ova velika pobeda usko je povezana sa legendarnom franšizom filmova „Povratak u budućnost“. U drugom delu Majkl Džej Foks otputuje u budućnost, tačnije 21. oktobar 2015, i vidi da su Kabsi osvojili titulu. Posle godinu i dvanaest dana „proročanstvo“ se ostvarilo, iako je su davne 1989. godine scenaristi stavili kao ironiju upravo zbog toga što je i tad bio daleko 14. oktobar 1908, kada su Čikago Kabsi poslednji put osvojili Vorld Siris. To nije sve što se tiče bejzbola i ovog filma. Takođe on govori i koga je pobedio Čikago u finalu, a to je ekipa Floride, a tad ni jedna franšiza nije bila u MLB iz te američke države. Sad ih ima dve, Florida (Majami) Marlinsi i Tampa Bej Rejsi.

Već u gornjoj polovini prve izmene, na četvrtom piču Korija Klubera (4.0 IP, 6 H, 4 R, 4 ER, 0 BB, 0 SO, 2 HR), koji je samo jedan poen dozvolio u ovoj Svetskoj Seriji, Dekster Fauler je udario solo houm ran za 1:0.

Odbrana je odlično radila svoj posao sve do donje polovine treće devetine, kada posle dabla Kokoa Krispa i banta Roberta Pereza, prvopomenuti postigao poen za izjednačenje. Mogli su i do prednosti Indijansi, ali je odbrana gostiju ostavila dva čoveka na bazama.

DA LI SE NASTAVLJA PROKLETSTVO ČIKAGA? Klivlend pobedom osigurao tri meč lopte! (FOTO, VIDEO)

Posle brze izemne za startnog pičera Kabsa, Kajla Hendriksa (4.2 IP, 4 H, 2 R, 1 ER, 1 BB, 0 HR), usledio je opet raspucan napad Čikaga. Jedan od najgorih igrača čitavog Vorld Sirisa, Havijer Baez, odmah je udario solo houm ran te je prednost porasla na 4:1. „Klubota“ je zamenio Endru Miler (2.1, 4, 2, 2, 1, 1, 1), koji je bio neprikosnoven tokom celog plej-ofa, ali i on se loše proveo. Naime, opet sjajni Brajant, posle RBI singla Entonija Riza, postigao je poen i promenio rezultat na semaforu u velikih 5:1.

Kada je i „Profesor“ izašao, a tandem Džon Lester (3.0, 3, 2, 1, 1, 4, 8) – Dejvid Ros ušao činilo se da je na vidiku titula. Ali ogromni problemi su posle toga nastali. Posle jednog divljeg bacanja Lestera, loptica je pogodila u glavu Rosa, koji je posle toga izgubio ravnotežu i tada je Klivlend prepolovio prednost ukradenim poenima Džejsona Kipnisa i Karlosa Santane – 5:3.

Ali da spektakl bude veći veteran Ros, isti onaj koji je dobio snažan udarac u glavu, vratio se na teren i u sledećoj izmeni udario solo houm ran, koji mu je možda poslednji potez u svojoj Em-Bi-El karijeri.

Na sledeći važan momenat čekalo se do donje polovine osmog ininga kad je Eldoris Čepmen (1.1, 3, 2, 2, 0, 2, 1) zamenio Lestera. Iako jedan od najboljih zatvarača u ligi, Čepmen je dopustio prvo poen Hozea Ramiresa, posle RBI dubla Brendona Gajera, da bi kasnije Radžaj Dejvis udario dabl houm ran i doneo izjednačenje na samo četiri auta do titule Kabsa – 6:6!

Na početku poslednje deonice kiša je sve više počela da pada, ali to nije omelo sjajnog presretača Klivlenda, Franciska Lindora, koji je napravio ključan aut na trećoj bazi i tako sačuvao nerešen rezultat. Čepmen je lagano završio donju polovinu poslednje izmene pa su usledili ekstra ininzi.

HOZE, HOZE, HOZE, HOZE: Dirljiv oproštaj Majamija od preminulog igrača! (FOTO) (VIDEO)

Kiša je odložila početak ekstra izmene, ali neočekivana odluka čoveka koji je uvek vukao dobre poteze u ovom Vorld Sirisu dovela je do ključnih dva poena Kabsa. Naime, menadžer Indijansa, Terija Frenkona, ostavio je Brajana Šoa (1.0, 3, 2, 2, 2, 1, 0) na brdu iako je pauza od desetak minuta velika za pičera, a to je rezultovalo dopuštanjem ključna dva poena za Čikago. Prvo je posle RBI dubl Zobrista, Albert Almora je poentirao, a posle RBI singla Montera Rico je isto to uradio – 8:6. Tek onda je ušao Trevor Bauer koji napravio brza dva auta, od toga jedan strajk-aut.

Karl Edvards (0.2, 1, 1, 1, 1, 1, 0) je ušao da zatvori ovu ekstra izmenu i stavi tačku na prokletstvo Kabsa dugo 108 godina! Napravio je ekspresna dva auta, ali mu je spasitelj Klivlenda, Dejvis, napravio problem kada je udario RBI singl za poen Gajera – 8:7. Kada je Majk Montgomeri ušao Kabse je delio samo jedan aut do titule. Majk je ubrzo to odradio i slavlje u Čikagu je moglo da počne!

Za najkorisnijeg igrača izabran je Ben Zobrist koji je bio izvanredan tokom cele Svetske Serije, a pamtiće se njegov pristup desetoj izmeni kad RBI dublom u desetoj izmeni omogućio Almori da poentira.

 

Poređenja radi osam dana pre poslednje titule Kabsa, na ovim prostorima Austrougarska je anektirala Bosnu i Hercegovinu, a dan ranije Bugarska je proglasila nezavisnost od Osmanskog carstva.

Inače prosečna cena karte bila je oko 1 000 dolara, a najskuplja je dostigla cenu čak oko 19 500! Veliko interesovanje navijača Kabsa je bilo, a i gledanje uživo osvajanje titule posle više od jednog veka ne može se meriti nikakvim novcem.

Pripremio: Luka Totaj

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter