0
Ostali sportovi

ŠAMPIONSKI CRNO-BELI: Partizan razbio konkurenciju

Objavljeno: 26.09.16 u 16:25

U nedelju, 25. septembra 2016, na Adi Ciganliji održan drugi, poslednji, dan Prvenstva Srbije. Epitet najuspešnijeg kluba pripao Partizanu koji je osvojio 12 zlatnih, četiri srebrne i tri bronzane medalje. Crvenoj zvezdi drugo mesto, Čurugu treće.

U subotu i nedelju, 24. i 25. septembra 2016, na regatnoj stazi na Savskom jezeru (Ada Ciganlija) održano je Prvenstvo Srbije, najjače i najznačajnije domaće takmičenje, koje je ove godine oborilo rekord po broju učesnika (učestovalo 238 posada). Oba dana je viđeno mnogo zanimljivih i neizvesnih trka, a kada se podvukla crta najuspešniji klub na ovogodišnjem državnom šampionatu bio je Partizan. “Crno-beli” veslači i veslačice osvojili su ukupno 19 medalja, od toga 12 zlatnih, četiri srebrne i tri bronzane, čime su sačuvali epitet najboljeg kluba u zemlji od prošle godine.

U generalnom plasmanu drugo mesto pripalo je Crvenoj zvezdi sa skorom od šest zlata, tri srebra i osam bronzi, dok je treće mesto zauzeo Čurug sa pet najsjajnijih odličja, jednim srebrnim i dva bronzana. Pore ova tri kluba medalje na Prvenstvu Srbije osvojili su i Danubius 1885 (tri zlata – 11 srebra – 2 bronze), Galeb (2 – 5 – 6), Smederevo (2 – 5 – 5), Palić (1 – 1 – 3), Grafičar (1 – 1 – 2), Zreneks (1 – 1 – /), Sava (1 – / – 1) i Tamiš (1 – / – 1).

U subotu, 24. septembra, za titule državnih prvaka borili su se veslači i veslačice u pionirskoj i juniorskoj konkurenciji, a državni prvaci postali su Aleksandar Grbić (Crvena zvezda) u skifu za pionire (rezultat u finalu 3:55.71), Branislava Ivkov (Čurug) u skifu za pionirke (4:21.96), Nikola Kolarević i Ognjen Srbinović (Grafičar) u dubl skulu za pionire (3:36.60), Mila Milentijević i Iva Zubelić (Palić) u dubl skulu za pionirke (3:53.83), Petar Šavrljuga, Nikola Ristić, Stefan Lungulović i Jovan Nikolić (Crvena zvezda) u četverac skulu za pionire (3:12.56), Natalija Jočin, Maša Grubor, Lena Tatić i Milica Lazović (Danubius 1885) u četverac skulu za pionirke (3:47.98), Vasilije Popović, Aleksandar Marković, Petar Simeunović, Marko Anđelković i kormilar Luka Mladenović (Partizan) u četvercu sa kormilarom za pionire (3:32.87), Đorđe Regodić, Andrej Dašić, Ranko Samardžija, Tihomir Vlajić, Vuk Švabić, Mihajlo Božinović, Miloš Stanišić, Strahinja Marković, kormilar Uroš Ugrenović (Sava) u osmercu za pionire (3:14.99), Aleksandar Izda (Danubius 1885) u skifu za juniore (7:22.89), Jovana Stanivuk (Čurug) u skifu za juniorke (8:14.44), Đorđe Urukalo i Dimitrije Ibročić (Danubius 1885) u dubl skulu za juniore (6:35.40), Jovana Stanivuk i Aleksandra Stojšić (Čurug) u dubl skulu za juniorke (7:41.10), Radoš Milićević i Aleksa Popović (Crvena zvezda) u dvojcu bez kormilara za juniore (6:59.86), Vuk Mladenović, Veselin Tričković, Vanja Obradović i Damjan Lazić (Partizan) u četverac skulu za juniore (6:23.82), Vuk Mladenović, Veselin Tričković, Vanja Obradović i Damjan Lazić (Partizan) u četvercu bez kormilara za juniore (6:34.77), Dušan Kostić, Nikola Petrović, Luka Ristić, Boris Dimitrijević, Radoš Milićević, Aleksa Ivković, Veljko Milovanović, Alekas Popović i kormilar Boško Kostić (Crvena zvezda) u osmercu za juniore (6:02.39).

– Prvog dana državnog šampionata posebno su se istakli juniori Partizana Vuk Mladenović, Veselin Tričković, Vanja Obradović i Damjan Lazić koji su osvojili zlata u četvercu bez kormilara i četverac skulu, kao i srebro u osmercu. Sjajni su bili i njihovi vršnjaci iz Danubiusa 1885 Đorđe Urukalo i Dimitrije Ibročić koji su trijumfovali u dubl skulu sa odličnim vremenom 6:35.40. Velike pohvale zaslužuje i dvojac bez kormilara Galeba Marko Prodanović, Todor Stanković. Iako kadeti po godištu s odličnim vremenom od 7:01.17 osvojili su srebro u juniorskoj konkurenciji u trci u kojoj je zlato pripalo dvojcu Crvene zvezde Radoš Milićević, Aleksa Popović.

Poslastica dana bila je fenomenalna trka juniorskih osmeraca u kojoj je trijumfovao čamac Crvene zvezde, ispred posada Partizana i Danubiusa 1885. Odlučio je foto finiš, a tri prvoplasirana čamca su prošla kroz cilj u jednoj sekundi. Svi zaslužuju pohvale za veliku borbenost i sjajno veslanje, a zaista je bilo uživanje posmatrati borbu za odličja čamaca u ovoj prestižnoj disciplini – kazao je generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Nebojša Jevremović.

Prvog dana održane su promotivne trke studentskih osmeraca (najbolji bio čamac Partizana i Save Mihajlo Micić, Matija Janković, Igor Nikolić, Igor Špagnut, Ilija Marković, Filip Živković, Nikola Roganović, Nenad Radonjić, kormilar Luka Mladenović s vremenom 6:27.39), kao i veterana. Drugog dana za medalje su se borili seniori i kadeti. Titule su osvojili Pavle Lijeskić (Partizan) u skifu za kadete (7:31.03), Maša Bezbradica (Crvena zvezda) u skifu za kadetkinje (8:26.88), Vlada Tontić i Novak Stojšić (Čurug) u dubl skulu za kadete (6:58.77), Anđela Nišević i Ivana Pavić (Partizan) u dubl skulu za kadetkinje (7:51.06), Marko Prodanović i Todor Stanković (Galeb) u dvojcu bez kormilara za kadete (8:03.13), Nikola Mirilo, Nikola Lončar, Đorđe Natić, Marko Đuranović (Partizan) u četverac skulu za kadete (6:24.38), Vukosava Janjić, Elena Radojković, Anđela Nišević i Ivana Pavić (Partizan) u četverac skulu za kadetkinje (7:18.00), Luka Stijačić, Marko Gatalica, Lazar Ilinčić i Aleksa Đerić (Partizan) u četvercu bez kormilara za kadete (6:36.03), Pavle Medić, Novak Živanić, Nikola Milošević, Luka Stijačić, Aleksa Đerić, Nikola Lončar, Đorđe Natić, Marko Đuranović i kormilar Luka Mladenović (Partizan) u osmercu za kadete (6:17.92), Marko Marjanović (Partizan) u skifu za seniore (6:48.45), Jovana Arsić (Zreneks) u skifu za seniorke (8:09.02), Miloš Stanojević (Tamiš) u skifu za lake veslače za seniore (7:06.25), Marko Marjanović i Andrija Šljukić (Partizan) u dubl skulu za seniore (6:26.07), Jovana Stanivuk i Zorica Mrđa (Čurug) u dubl skulu za seniorke (7:21.81), Nenad Beđik i Miloš Vasić (Partizan) u dvojcu bez kormilara za seniore (6:45.28), Stefan Leković i Filip Prodanović (Galeb) u dvojcu bez kormilara za lake veslače za seniore (6:59.08), Uroš Dimitrijević, Dušan Slavnić, Marko Ristić i Zoran Rajić (Smederevo / Crvena zvezda) u četvercu bez kormilara za seniore (6:03.62)

Kao u subotu i u nedelju je vreme bilo naš saveznik. Uslovi za trkanje su bili izvanredni pa je veliki broj gledalaca pratilo Prvenstvo Srbije što nas izuzetno raduje. I u okršajima kadeta i seniora viđeno je mnogo zanimljivih i dinamičnih trka. U rezultatskom smislu valja izdvojiti nastup Marka Marjanovića koji je trijumfovao u seniorskom skifu sa sjajnim rezultatom 6:48.45. Ovakvom vremenu Marjanovića svakako je mnogo doprinelo i sjajno izdanje Dušana Bogičevića koji je osvojio srebro s 6:54.10. Učesnici Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru Miloš Vasić i Nenad Beđik smogli su snage da učestvuju na Prvenstvu Srbije posle naporne sezone i da opravdaju ulogu favorita u dvojcu bez kormilara za seniore. U seniorskom četvercu bez kormilara viđena je zanimljiva trka u kojoj su učesnici ovogodišnjeg Svetskog prvenstva za mlađe seniore Uroš Dimitrijević, Dušan Slavnić, Marko Ristić i Zoran Rajić bili bolji od kombinovanog čamca Partizana u kojem su pored Vasića i Beđika nastupila i dvojica juniora Vanja Obradović i Damjan Lazić – istakao je generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Nebojša Jevremović i dodao:

– Kadeti i kadetkinje su se prikazali u najlepšem svetlu i još jednom dokazali da srpsko veslanje ne mora da brine za budućnost. Ono što nas posebno raduje jeste trend povećanja broja ženskih posada, a Savez će u narednom periodu još više raditi na razvoju ženskog veslanja. To je uostalom i tendencija u svetskim okvirima gde se polako ali sigurno izjednačava broj veslača i veslačica na najvećim takmičenjima.
Drugog dana šampionata održana je promotivna trka ženskih osmeraca, a trijumfovao je čamac Danubiusa 1885 Milica Pankov, Tara Stajić, Dora Šereš, Jana Tarabić, Nataša Ilić, Milica Lekić, Staša Janjatović, Jelena Zelenović, kormilar Vukašin Aćimović s vremenom 3:22.93.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter