0
Ostali sportovi

VESLANJE: Srbi nastavljaju sa dobrim rezultatima

Objavljeno: 25.08.16 u 18:30

Juniorski četverac sa kormilarom Vuk Mladenović, Veselin Tričković, Vanja Obradović, Damjan Lazić, kormilar Luka Mladenović i seniorski laki skif Miloš Stanojević u četvrtak, 25. avgusta 2016, plasirali se u finale Svetskog prvenstva za seniore u neolimpijskim disciplinama, seniore do 23 godine i juniore u Roterdamu. – Mlađi seniori Jošić i Jovanović drugi, a Cvijetić, Marinkovski, Marinković, Lazović i kormilar Kostić četvrti u B finalima dubl skula za lake veslače, odnosno četverca sa kormilarom. – U petak na stazu izlaze dva srpska čamca – junior Vukašin Pivač vesla za polufinale skifa, a mlađi seniori Viktor Pivač i Martin Mačković se bore za medalju u dvojcu bez kormilara

Četvrtak, 25. avgusta 2016, bio je veoma uspešan za srpsko veslanje na Svetskom prvenstvu za seniore u neolimpijskim disciplinama, seniore do 23 godine u Roterdamu. Dva naša čamca plasirala su se u finale planetarnog šampionata. Prvo je to pošlo za rukom juniorskom četvercu sa kormilarom Vuk Mladenović, Veselin Tričković, Vanja Obradović, Damjan Lazić, kormilar Luka Mladenović. Evropski viceprvaci iz Trakija s vremenom 6:27.28 trijumfovali su u repesažu ove discipline i tako stigli među šest najboljih na svetu. Pored našeg čamca u finale, koje je na programu u nedelju, 28. avgusta, od 11 č, otišla je i posada Australije (6:28.47), dok će Ukrajina (6:33.52), Južnoafrička Republika (6:33.60) i Velika Britanija (6:35.47) veslati u B finalu.

Nije najbolje pošlo po naše momke u trci u kojoj nisu imali pravo na grešku. Posle prvih 500 metara bili su četvrti, sa gotovo tri sekunde zaostatka za Australijom koja je najbolje povukla. Ipak, nešto lošiji start nije im poremetio planove. Ubrzo su naši stabilizovali čamac, uhvatili pravi ritam, pretekli čamce Velike Britanije i Južnoafričke Republike, a na prolasku kroz prvu “hiljadarku” već su izbili na drugo mesto. Usledio je potom napad na pobedu. Na ulasku u poslednju četvrtinu trke srpska posada je smanjila prednost Australijanca na nešto manje od sekunde i po. Snažnim zaveslajima naši momci su žestoko pritiskali čamac koji je vodio od početka repesaža. Na 100 metara pred cilj Australija je konačno kapitulirala. Naši su preuzeli čelnu poziciju, koju nisu ispuštali do kraja, i u velikom stilu se plasirali u veliko finale. Inače, iz kvalifikacija direktno u finale plasirale su se posade Italije, SAD, Nemačke i Turske.

– Momci zaslužuju velike pohvale za fanatičnu borbenost u repesažu. Ona ih je i odvela u finale. Međutim, i dalje postoje određene tehničke greške koje ih koštaju dve-tri sekunde boljeg rezultata. Ukoliko želimo da se u nedelju umešamo u borbu za odličja moraćemo u naredna dva dana da ispravimo sve nedostatke jer je to uslov da u finalu postignemo svoj maksimalan rezultat. Ima dovoljno vremena i da se odmorimo posle uzastopnih trka u dva dana, a siguran sam da ćemo u najbitnijoj trci u Roterdamu biti oni pravi – kazao je trener ovog čamca Goran Todorović i dodao
– Ovaj čamac je mlad i neiskusan. Ovo mu je prvo svetsko prvenstvo i već je stigao do finala. Čestitam svim momcima na tome, kao i na zalaganju i ponašanju u dosadašnjem toku šampionata, kako na stazi i van nje. Pokazali su kako treba da se ponaša državni reprezentativac koji na ovako velikom događaju, pored sebe, predstavlja i čitavu zemlju.

Nakon juniorskog četverca sa kormilarom do borbe za odličja stigao je i Miloš Stanojević, naš jedini predstavnik u seniorskoj konkurenciji u Roterdamu. Srpski „lakić“ je u drugoj grupi polufinala sa svojim najboljim vremenom u karijeri – 6:54.15 zauzeo treće mesto i tako, sa prvoplasiranim čamcem Slovačke (6:52.50) i drugoplasiranom Mađarskom (6:53.12), ušao u veliko finale, koje je na programu u subotu, 27. avgusta, od 12,40 č. Hrvatska (6:57.96), SAD (7:02.61) i Japan (7:06.16) su zauzeli četvrto, peto, odnosno šesto mesto pa će se u subotu boriti za plasman od sedmog do 12. mesta.

Stanojević je odlično startovao. Posle prvih 500 metara bio je drugi, sa svega šest stotinki zaostatka za čamcem Slovačke. Sa tim plasmanom je prošao i kroz 1.000 i 1.500 metara, s tim što je Slovak Babak malčice uvećao prednost. U poslednjoj četvrtini trke Stanojevićevu drugu poziciju napao je Mađar Galamboš koje je u poslednjih stotinak metara uspeo da ga prestinge. Tako je naš „lakić“ u finale, u kojem će braniti bronzu za prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva za seniore u Ožibeleu, ušao kao treći iz svoje grupe polufinala. Iz prve grupe polufinala u finale su se plasirali čamci Republike Irske (6:51.71), Slovenije (6:52.31) i Nemačke (6:52.32), dok će Španija (6:53.21), Švajcarska (6:59.42) i Italija (7:17.33) veslati u B finalu.

U četvrtak su još dve naše posade izašle na stazu, obe u konkurenciji mlađih seniora. Marko Jošić i Petar Jovanović zauzeli je osmo mesto u ukupnom plasmanu. Srpski dubl skul za lake veslače u B finalu zauzeo je drugo mesto s vremenom 6:31.25. U ovoj trci pobedila je Nemačka (6:28.39), treća je bila Belgija (6:33.18), četvrta Kina (6:33.30), peta Mađarska (6:37.04), a šesta Hrvatska (6:45.13). U svojoj poslednjoj trci u Roterdamu, ujedno i zadnjoj u konkurenciji mlađih seniora, Jošić i Jovanović su nešto slabije startovali. Posle prve četvrtine trke bili su četvrti.

Međutim, tada su pojačali ritam, ubrzo izbili na drugo mesto koje su sačuvali do kraja.
Četverac sa kormilarom Nikola Cvijetić, Aleksandar Marinkovski, Uroš Marinković, Lazar Lazović, kormilar Boško Kostić svoj nastup u Roterdamu zavšio je četvrtim mestom u B finalu koje je zauzeo s vremenom 6:21.78i koje mu je donelo 10. mesto u ukupnom plasmanu. U borbi za plasman od sedmog do 12. mesta pobedila je posada Švajcarske (6:14.90), drugo mesto zauzeo je čamac Nemačke (6:18.03), treća je bila Kanada (6:18.99), peta Belorusija (6:30.78), a šesta Austrija (6:34.03). Naš čamac je odlično startovao. Posle prvih 500 metara delio je prvo mesto sa Švajcarskom.

Ipak, u drugu polovinu trke ušao je kao treći, a to mesto mu je u nastavku preotela posada Kanade.
U petak na stazu izlaze dve srpske posade. Od 11,05 č Vukašin Pivač će se u drugoj grupi četvrtfinala, za tri mesta koja vode u polufinale juniorskog skifa (subota, 27. avgust od 10 č), boriti sa čamcima Kolumbije, Austrije, Danske, Litvanije i Uzbekistana. Od 15,15 č našu zemlju očekuje prvo finale u Roterdamu. Mlađi seniori Viktor Pivač i Martin Mačković veslaće za medalju u dvojcu bez kormilara, a rivali će im biti čamci Južnoafričke Republike, Austrije, SAD, Francuske i Italije.

Satnica srpskih čamaca na SP u Roterdamu u petak, 26. avgusta

Četvrtfinale – JM1x Vukašin Pivač – Kolumbija, Austrija, Danska, Litvanija, SRBIJA, Uzbekistan 11,10 č

Finale – BM4- Viktor Pivač, Martin Mačković – Južnoafrička Republika, Austrija, SAD, Francuska SRBIJA, Italija – 15,15 č

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter