0
Intervju

ALEKSANDAR KUKOLJ ZA HOTSPORT: Želim da medaljom vratim staru slavu svom sportu (FOTO; VIDEO)

Objavljeno: 08.08.16 u 17:49

Jedini srpski predstavnik u džudou na Olimpijskim igrama, Aleksandar Kukolj, govorio je ekskluzivno za Hotsport o svojim ambicijama i šansama za osvajanje medalje u debitantskom nastupu u Brazilu.

Kukolj je odavno ostvario normu za Rio, ali je zbog procedure on među poslednjima zvanično uvršten u naš tim, iako se znalo da će biti na spisku putnika. Mladom Beograšđaninu ovo je prvi nastup na najvećem sportskom takmičenju.

VREME JE ZA MEDALJU U DŽUDOU: Kukolj i zvanično na Olimpijskim igrama

– Ovo su moje prve Olimpijske igre, ali imam iskustva sa drugih velikih takmičenja. Želim da se ovde pokažem u najboljem svetlu, i da kada to bude potrebno dam svom maksimum. Koji će krajnji domet biti, to je teško prognozirati, ali ću dati sve od sebe.

Bilo je dosta problema sa organizacijom Igara, Brazil potresaju neredi i protesti, mnogo je kriminala, ali ima i problema sa smeštajem. Pojavile su se slike zarđalih instalacija, polupanih poločica, ali u našem timu se ne žale na to.

– Video sam da neke selekcije imaju problema sa smeštajem. Nama je soba dobra, imamo sve što nam treba, gde da sušimo stvari. Ja sam u karijeri bio i u hotelima sa pet zvezdica i u smeštajima gde je i krevet bio luksuz, pa sam navikao na sve.

Zlatni Kukolj i srebrni Kovačević

Srbija, računajući i sve prethodne države ima samo dve bronazene medalje.

 – To što dugo nije bilo medalje na Olimpijskim igrama u džudou je dodatni motiv za mene, jer bi eventualnim uspehom vratio ovaj sport u sferu interesovanja. Nažalost, jedan ovako plemenit i fenomenalan borilački sport nije popularan, a jedan od glavnih razloga je što nema uspeha sa velikih takmičenja poslednjih decenija.

(Izvor:youtube/Nikola Milosevic)

Loše je počelo po tim Srbije. Jedan od onih kojima je prognozirano zlato, Novak Đoković, ispao je već u prvom kolu.

Kukolj koka kola

 – Nisam gledao Noleta, pokvario mi se televizor, ali sam čuo da je ispao. To je sport, tako je kako je. Videću danas kakva je atmosfera u našem selu. Ovde je inače atmosfera neverovatna, stalno srećete najbolje planetarne sportiste u svojim sportovima. Svi su neverovatno posvećeni i profesionalni. Svi mi mnogo ulažemo u sebe, neverovatne žrtve se podnose.

Srbija nema medalju na početku Igara, a nekako bode oči medalja koju je osvojilo Kosovo, i to zlatnu i baš u džudou.

– O medalji za Kosovo ću reći sledeće: da si me na pet dana do Igara pitao ko će u kategoriji do 52 kilograma uzeti zlato, rekao bih ti da će to biti Meljinda.

Kukolj je svestan da bi medalja bila ogroman uspeh, što ga, naravno, ne plaši.

– U takmičarskom smislu za mene bi uspeh bio da se pod ovakvim pritiskom prikažem u najboljem svetlu, tj da odradim borbe najbolje što umem. Želim da kad budem gledao snimke svojih borbi vidim što manje grešaka, da vidim da sam bio oštar i dao maksimum. E, sad, sportski gledano, samo medalja ima nekog smisla, ali videćemo. I peto mesto je ogroman uspeh, ali nekada je lakše biti poslednji nego peti, jer je to mesto samo mali korak do medalje, a ona ostane nedostižna.

Svi smo mi kukolj

Prvi protivnik našeg borca, koji na tatami izlazi 10. avgusta je Slovenac Mihael Žgank. Žreb je hteo da već u narednom kolu Kukolju kategoriji do 90 kilograma za projektovanog protivnika ima prvog favorita

– Sva tri puta sam ga pobedio do sada, ali poslednji put pre dve godine. Mogao sam da dobijem značajno teže protivnike u prvom kolu, tako da je to u redu. Ako prođem u drugom kolu, čeka me prvi nosilac turnira Japanac Mashu Baker, u slučaju da on prođe, a to je realno očekivati. Tu će sve biti jasno. Ako ga prođem, ulazim u osam najboljih. Tu postoji i repasaž, i tu mi se karte otvaraju, ali moram prvo da prođem dotle. To je ogroman izazov, jer ako se ispadne u šesnestini finala, nema repasaža, reako je Kukolj za Hotsport.

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter