0
Ostali sportovi

NA DANAŠNJI DAN: Autogol koji je fudbalera koštao života, Rođeni LaCoste i Ričard Peti

Objavljeno: 02.07.16 u 09:00

Trenutak u kojem je sportu oduzeto obeležje viteštva…

02. juli 1904 – Rođen Rene Lacoste, podjednako poznat i kao teniser i kao modni dizajner. Kao teniser je dominirao sredinom dvadesetih prošloga veka i osvojio je sedam Grend slem turnira u pojedinačnoj konkurenciji. Učestvovao je na Letnjim olimpijskim igrama 1924. u Parizu i osvojio bronzanu medalju u konkurenciji muških parova. Nadimak „krokodil“ je dobio od navijača a usledio je kao rezultat opklade sa kapitenom francuskog tima pred Davis cup koji mu je obećao torbu od krokodila ukoliko pobedi. Kao dizajner je poznat po kompaniji Lakoste koja proizvodi majice za tenis još od 1929. Želeo je da napravi laganu, vazdušastu majicu radi veće slobode i udobnosti pri kretanju i – uspeo je! Tako je nastala Lakoste Polo majica. Naravno, njegov nadimak koji su mu navijači dali je bio sasvim prirodan izbor za zaštitni znak na majici.

02. juli 1937 – Rođen Ričard Peti, bivši NASCAR ( Nacionalno udruženje trkača serijskih automobila ) vozač, poznat pod nadimkom „Kralj“. Ostaće upamćen po tome što je osvajao NASCAR šampionat sedam puta, ( što je pošlo za rukom još samo jednom vozaču – Dejlu Ernhartu) a takođe i Dejtona 500 rekordnih sedam puta.

Generated by  IJG JPEG Library
Generated by IJG JPEG Library

02. juli 1994 – Ubijen Andres Escobar, kolumbijski fudbaler. Motiv ubistva ni dan danas nije poznat mada se nagađa da je nastradao zbog autogola koji je dao na Svetskom prvenstvu u fudbalu 1994. protiv SAD koji je reprezentaciju Kolumbije koštao pobede (1:2) a potom i kvalifikacija u drugu rundu takmičenja. Po jednoj verziji priče ubijen je zato što je taj gol naneo velike kladioničarske gubitke pojedinim mafijaškim bosovim, a po drugoj verziji – ubistvo je rezultat kafanske tuče u kojoj je još nekoliko ljudi ranjeno. U svakom slučaju, tužan dan za sport.

2c5faa76-3314-4f22-ada0-29ec15adf3aa

02. juli 2006 – Umro Tihomir Ognjanov, bivši jugoslovenski fudbalski reprezentativac. Počeo je da igra sa 12 godina u Subotici da bi preko Spartaka i Partizana stigao do Crvene Zvezde u kojoj je dostigao vrhunac svoje karijere. Bio je deo olimpijskog tima bivše SFRJ koja je na Letnjim olimpijskim igrama u Finskoj 1952. godine osvojila srebrnu medalju izgubivši u finalu od ekipe Mađarske 0:2. Ferenc Puškaš i njegova „konjica“ su ipak bili tvrd bedem za naše „plave“. Tihomir Ognjanov zbog povreda nije igrao na Svetskom prvenstvu 1954. u Švajcarskoj i jedini je član našeg „olimpijskog tima“ koji nije proslavio zlatni jubilej – 50 utakmica u reprezentaciji. Da ne zaboravimo sastav fenomenalnog „olimpijskog tima“ iz Finske: Beara, Stanković, Crnković, Čajkovski, Horvat, Boškov, Ognjanov, Mitić, Vukas, Bobek i Zebec.

Pripremio: Ivan Gajin

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter