0
Ostali sportovi

FOTO: Veslački savez Srbije

VESLANJE: Srbi napadaju evropske medalje

Objavljeno: 04.05.16 u 13:58

U petak u Nemačkoj počinje Evropsko prvenstvo za seniore koje će okupiti 520 veslača i veslačica iz 34 zemlje, među kojima će biti i naš olimpijski dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik.

U petak u Brandenburgu (Nemačka) počinje Evropsko prvenstvo za seniore na kojem će se do 8. maja za odličja boriti 520 veslača i veslačica iz 34 zemlje. Boje Srbije na jubilarnom, desetom, šampionatu Starog kontinenta od obnavljanja ovog takmičenja 2007. (pre toga poslednje Evropsko prvenstvo održano 1973. u Moskvi) braniće dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik. Ovo je, ujedno, jedini naš čamac koji je, za sada, izvadio „vizu“ za Olimpijske igre u Riju (ostale srpske posade se pripremaju za Olimpijsku kvalifikacionu regatu u Lucernu od 22. do 24. maja). Vasić i Beđik su lane na Evropskom prvenstvo za seniore u Poznanju osvojili bronzu u dvojcu bez kormilara, a nakon toga sa istim medaljama okitili su se i na Svetskom kupu u Lucernu i Svetskom prvenstvu za seniore u Ožibeleu. U Brandenburg, zajedno sa trenerom ovog čamca i članom Selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije Nebojšom Ilićem, doputovali su u sredu uveče, a gotovo uglas su pred polazak poručili da početak šampionata očekuju s najvišim ciljevima. Generalnu proveru imali su na Internacionalnoj regati „Dr. Šimađi Bela“ u Segedinu 30. aprila gde su, po očekivanjima, bili bez premca.

– U Segedinu smo odradili dobru trening trku koja nam je bila poslednja provera pred šampionat. Sve je proteklo po planu. Čamac je išao odlično i pokazali smo da smo spremni za trkanje. Nakon što smo na Izbornoj regati obezbedili svoje mesto u olimpijskom dvojcu spustili smo malo nivo forme, koju smo ponovo počeli da dižemo nakon Svetskog kupa u Varezeu. Trenutno smo na dosta visokom nivou, sigurno višem nego pred početak prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva u Poznanju na kojem smo na kraju osvojili bronzu. I trkački i tehnički izgledamo dobro i čvrsto verujem da smo spremni da napadnemo najviši plasman – kazao je štorker ovog čamca, 27-godišnji Nenad Beđik.

ZNA SE KO JE NAJBOLJI: Srbiji u čast (VIDEO)

– Medalja u Brandenburgu, po mogućnosti i željama najsjajnija, bila bi nam pravi pokazatelj da smo na odličnom putu ka olimpijskom odličju u Riju, što je cilj svih ciljeva u 2016. Takođe, na Evropskom prvenstvu, u konkurenciji najboljih posada sa Starog kontinenta, videćemo i gde ima još prostora za napredak da bismo na Igre otputovali u najboljoj mogućoj formi.

I Vasić i Beđik, koji su skupa u dvojcu od kraja 2014, prvi put će nastupiti na Regatnoj stazi na jezeru Bitsi, koja je do sada bila domaćin Svetskog prvenstva za seniore 2005. i Svetskog prvenstva za seniore do 23 godine 2008. Ono što je jedna od karakteristika ove staze jeste i vetar koji često napravi teške uslove za takmičenje.

– Prema prognozi u petak i subotu biće užasni uslovi budući da je najavljen jak bočni i kontra vetar. U takvoj situaciji tehnika posebno dolazi do izražaja, a mi smo u tom segmentu na visokom nivou. Takođe, do sada smo pokazali da odlično veslamo po kontra vetru, a čamac nam je čak i stabilniji. U svakom slučaju, imamo dva dana da se adaptiramo na stazu i da se dodatno utegnemo za sve što nas čeka – ističe Beđik kojem će šampionat u Brandenburgu biti peto učešće na evropskim prvenstvima za seniore na kojima je do sada osvojio zlato i dve bronze, sve u dvojcu.

Mlađi član dvojca, 25-godišnji Vasić, kaže da su Beđik i on u protekle dve nedelje radili odlično, uhvatili pravi zaveslaj i da sa nestrpljenjem očekuje start šampionata.

– Posle Svetskog kupa u Varezeu, gde smo bili sedmi i gde sam ja veslao na poziciji štrokera, vratili smo se na stare pozicije u čamcu. Uhvatili smo pravi ritam i maksimalno spremni dočekujemo šampionat Starog kontinenta. Cilj nam je zlatna medalja, a na licu mesta ćemo videti da li vredimo za nju – rekao je Vasić.

VESLANJE: U Brandenburg sa jednim čamcem

U dvojcu bez kormilara prijavljeno je 15 posada, a kvalifikacije su zakazane za petak u 10,45 č.

– Najveći konkurenti za postolje biće nam čamci Velike Britanije, Holandije i Francuske. Britanci imaju novi dvojac Sinkler, Ines koji je bio četvrti na njihovoj Izbornoj regati sa svega pet sekundi zaostatka za prvoplasiranim. Pošto njihova prva tri dvojca ulaze u sastave četverca i osmerca oni će verovatno veslati i u Riju. Radi se o jednoj ozbiljnoj posadi, niša lošijoj od prošlogodišnje Foad, Lendgridž od koje smo gubili i u Lucernu i u Ožibeleu. Holandski i francuski dvojci, Bras, Stinman, odnosno Šardi, Mortele su nam dobro poznati budući da su veslali i lane. Posle nas i tri pomenuta čamca, po kvalitetu dolaze Rusi i Španci, finalisti Svetskog kupa u Varezeu. Međutim, i tamo smo videli da smo bolji od njih iako smo na kraju zauzeli lošije mesto u plasmanu. od najboljih evropskih posada nedostajaće samo italijanski dvojac Mornati, Kapeli, četvrti iz Varezea. Italija i ne učestvuje na ovom šampionatu, a i da nije tako dvojac u ovom sastavu ne bi ni veslao budući da je Mornati suspendovan jer je bio pozitivan na doping testu u Italiji – kazao je Vasić.
Vasić komentariše i to što će biti jedina srpska posada u Brandenburgu:

– S obzirom da smo mi, za sada, jedini srpski čamac sa „vizom“ za Olimpijske igre, a da je Olimpijska kvalifikaciona regata u Lucernu svega dve nedelje posle šampionata u Brandenburgu ostali naši čamci su morali da propuste ovo takmičenje. Lično više volim kada nas je više zbog atmosfere i podrške, ali bez obzira na to teramo svoju priču u Nemačkoj. Nadam se da ćemo u Rio otputovati u brojnijem sastavu – zaključuje Vasić kojem će takmičenje u Brandenburgu biti peto učešće na Evropskim prvenstvima za seniore.

U Plovdivu 2011. bio je šesti u četvercu bez kormilara, godinu dana kasnije osvojio je bronzu u istoj disciplini na šampionatu u Varezeu. Na EP u Sevilji 2013. osvojio je sedmo mesto u teškom četvercu, a na EP 2014. u Beogradu bio je 11. u skifu. Prošle godine osvojio je bronzu na EP.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter