0
The Best Of

VREMEPLOV: Takvih, jednostavno, više nema – Johan Krojf bio je i biće sinonim za magiju (VIDEO)

Objavljeno: 24.03.16 u 22:05

Drugačije nije umeo. A mi se sa velikim uživanjem i setom prisećamo nekih od njegovih vanvremenskih i vanzemaljskih poteza.

Autor najbolje ‘spoljne’ u istoriji fudbala, neuhvatljivi virtuoz sa nestvarnom percepcijom igre, Johan Krojf bio je miljama daleko ispred svog vremena. To nije samo mišljenje autora ovog teksta, već i legende našeg fudbala Dragana Džajića, kao i mnogih koji su stvarali fudbal u vreme glavnog protagoniste totalnog fudbala.

Johan Krojf rođen je u Amsterdamu 25. aprila 1947. godine. Karijeru je počeo u Ajaksu, s kojim je tri puta zaredom bio šampion Evrope – 1971, 1972. i 1973. godine. Sa ‘kopljanicima’ je osvajao i Interkontinentalni kup 1972, kao i dva Superkupa Evrope, da bi se na krov Evrope popeo i sa Barselonom 1992. godine, smenivši sa trona Crvenu zvezdu.

– Bilo je mnogo čuda Johana Krojfa u Amsterdamu. On i njegov trener Rinus Mihels podigli su Ajaks sa dna. Što je još važnije, stvorili su novi način igranja. Krojfova vizija savršenog i harmoničnog kretanja po terenu je ukorenjena u istom uzvišenom redu u prostoru koji može da se vidi u Vermerovim slikama. To je bila muzika na travi – napisao je Dejvid Viner, autor knjige ‘Briljantno Oranje: Neurotični genije holandskog fudbala’.

Njegova igra zaista je bila muzika za uši. Bilo je to vreme rekordnih poseta na stadionima, a sve čisto i ‘prirodno’. Od srca. S ljubavlju. Prema igri, ne prema novcu. Ništa lošiji nije bio ni kao trener.

– Barselona nije rođena poslednjih nekoliko godina. Sadašnji stil igre je rođen početkom devedesetih kroz Krojfa. Bilo je potrebno 20 godina da to vidimo i divimo mu se – rekao je 2011. Jirgen Klinsman.

Navijači Barselone pored toga što su mu do neba zahvalni za svojevrsno ‘stvaranje’ današnjeg giganta svetskog fudbala, pamte njega kao strelca jednog od najlepših golova koje je Kamp Nou ikada video.

‘Štikla’ u ‘kung-fu’ stilu protiv Atletiko Madrida zauvek će ostati u kompilacijama najlepših Barsinih pogodaka.

(Izvor: youtube / KaPanaLFc’s channel)

Pre samo nekoliko nedelja svet je bio očaran akcijom Lea Mesija i Luisa Suareza iz jedanaesterca. Zar ste sumnjali od koga su pronašli inspiraciju?

Johan Krojf je još u Ajaksu sedamdesetih godina patentirao taj potez, samo što tada nije bilo interneta da istog dana čitava planeta obesi vilicu do poda.

(Izvor: youtube / bakkieboy)

Još je jedan njegov pogodak ostao upamćen i ubačen u gotovo sve bitnije kompilacije najlepših fudbalskih poteza. U dva poteza sa loptom, prijemu i šutu, objasnio je celu lepotu fudbala i očaravajuću fudbalsku inteligenciju koja ga je krasila.

(Izvor: youtube / metroduced)

O svim njegovim čarolijama na fudbalskom terenu izlišno je i govoriti. Sasvim sigurno ih je bilo mnogo više nego što je to ostalo zabeleženo na internet snimcima, a ako se to može sabiti u pet minuta uživanja, mi vam toplo preporučujemo da se zavalite i podsetite kako je to nekada radio veliki, možda i najveći – Johan Krojf.

Veliko hvala i zbogom!

(Izvor: youtube / dany14R)

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter