0
Ostali sportovi

GORAN BOJOVIĆ: Zavod za sport je jedinstven u Evropi

Objavljeno: 05.03.16 u 09:35

Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije, uoči velikog jubileja šest decenija od osnivanja, može da se pohvali da je postao jedinstvena institucija u Evropi koja vodi brigu o vrhunskim, perspektivnim i najmlađim sportistima, izjavio je Tanjugu direktor Goran Bojović.

Zavod je formiran 9. marta 1956. godine, kada je tadašnji saziv Skupštine SFRJ doneo odluku da se oformi Jugoslovenski zavod za fizičku kulturu, a Uredbu je potpisao lično tadašnji predsednik Josip Broz Tito.

– U ovih 60 godina postojanja delatnost je ostala ista, briga o vrhunskim sportistima, perspektivnim sportistima i našim najmlađima – deci – rekao je Bojović.

Prema njegovim rečima, Strategija sporta koju je donelo Ministarstvo omladine i sporta, kao i novi Zakon o sportu dali su Zavodu dosta na značaju.

– Instituacija je inaguurisana u prvi Nacionalni trening centar, što nam daje još veću obavezu i odgovornost da budemno bazirani na najmlađe i decu. Ustanovljena je i saradnja sa ministarstvom zdravlja, da pregledi, za svu decu koja su u treningu, od šest do 14 godina, budu besplatni, a država će da refundira troškove.

Bojović je naglasio da je Zavod budžetska ustanova, ali da se finansira iz sopstvenih prihoda.

– U poslednjih godinu i po dana konsolidovali smo finansijsko stanje i mogu skromno da kažzem da smo sopstvene prihode povećali 20 puta. Naša moralna obaveza i u svrhu onih koji nas prate, a to su vrhunski sportisti i klubovi, je da ulažemo u infrastrukturu. Kupili smo sve vodeće medicinske i sportske instrumente. Zavod radi i u motoričkom delu i sada sa ponosom možemo da kažemo da je jedinstven u Evropi.

U Zavodu su ponosno što svoja vrata otvaraju studentima, ali i najmlađima i penzionerima.

– U obavezi smo da se vrhunskim i perspektivnim sportistima obezbede uslovi za trening, ali deo slobodnog vremena se prebacuje na studente, tzv. nekomercijalni termini, od osam ujutro do jedan- dva popodne, a MOS pokriva troškove, Ali, uvek postoji prostor za najmlađe i najstarije, sad ćemo na otvorenim terenima napraviti sprave za penzionere, a kod hotela Trim za najmlađe postaviti jedinstveni brodić, već tokom marta meseca“, istakao je Bojović i naglasio da je Zavod za svoj rad dobio i sertifikat ISO 9001.

Kao posebno značajan deo rada, Bojović izdvaja Omladinsko-sportski centar kamp Karataš u Kladovu, na ulazu u Đerdapsku klisuru, koji je Zavodu dat na upravljanje.

– Preuzeli smo kamp, odrađena je prva faza rekonstrukcije, dva terena i dva smeštajna kapaciteta, odnosno, jedan smeštajni, a drugi je vrhunska teretana. U fazi dva sledi izgradnja osam smeštajnih kapaciteeta i pet terena, na prostoru od 16 hektara pored Dunava, na nultoj tački nadmorske visine. Biće to sjajno mesto za pripreme sportista, imamo već čekirano 15 eskurzija, a očekujemo i naše sportiste – zaključio je Bojović.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter