0
Ostali sportovi

FOTO: Veslački savez Srbije

VESLANJE: Sezona u Srbiji otvara se u Novom Sadu

Objavljeno: 26.02.16 u 09:29

U nedelju u Novom Sadu biće presečena vrpca nove veslačke sezone u Srbiji.

U organizaciji Veslačkog kluba Danubius 1885 i Veslačkog saveza Srbije u Centru za studentski sport (sala na Đačkom igralištu) 28. februara 2016. održaće se prvo zvanično takmičenje u ovoj godini – Prvenstvo Srbije na ergometrima. Ovogodišnji šampionat, koje se već osmu godinu uzastopno održava na ovom mestu, premašio je sva očekivanja budući da će biti oboren rekord po broju učesnika. Naime, 530 takmičara i takmičarki ući će u trku za odličja, za razliku od prošle godine kada se na Đačkom igralištu okupilo oko 500 učesnika. Pored svih domaćih klubova na takmičenju u Novom Sadu ogledaće se i studenti beogradskog i novosadskog univerziteta kao i gosti iz drugih sportova. Prema rečima glavnog organizatora predstojećeg takmičenja Petra Ibročića, inače i prvog čoveka struke u Danubiusu 1885, pripreme za predstojeći šampionat, koji će se bodovati za Rang listu Svetske veslačke federacije, završene su, a Danubius i Novi Sad spremni dočekuju početak borbi na ergometru.

– Budući da već imamo veliko iskustvo u organizaciji popularne “Ergometrijade” nadamo se da će i ove godine sve proteći u najboljem redu i da će svi iz Novog Sada otići zadovoljni organizacijom ovog događaja. Ono po čemu je ovogodišnji šampionat, ipak, specifičan jeste podatak da je ubedljivo najmasovniji do sada. Biće oboren prošlogodišnji rekord pošto je ove godine prijavljeno čak 530 učesnika, a posebno mi je drago da je i ove godine veliki odziv veslačkog podmlatka. U kadetskoj konkurenciji boriće se oko 150 učesnika, a impozantan broj takmičara i takmičarki biće i u pionirskom uzrastu. Pre dve godine smo u ovoj uzrasnoj kategoriji pored skifa uveli i takmičenja u dubl skulu i četverac skulu jer nam je to omogućio novi softver koji uvezuje i osam ergometara. Da je to bio pravi potez dokazuje činjenica da su ove godine prijavljene rekordne 21 postave četverac skulova i 13 dubl skulova. Na ovaj način u najmlađoj konkurenciji podelićemo više medalja jer je to njima najveća nagrada i satisfakcija za dalji rad – istakao je Ibročić.

Po njegovim rečima takmičenje obećava da će biti zanimljivo bez obzira na činjenicu da će ga ove godine propustiti veliki broj najkvalitetnijih seniora iz Srbije koji se nalaze na reprezentativnim pripremama.

– Za razliku od lane mnogi naši A reprezentativci neće učestvovati na “Ergometrijadi”. Novina od ove godine jeste da smo uveli kategorije mlađih seniora i seniorki u kojima će biti izuzetno jaka konkurencija. Osnovni cilj ovog poteza jeste da omogućimo veslačima i veslačicama koji su završili sa juniorskom konkurencijom da se nadmeću sa svojim vršnjacima, a ne da se odmah ogledaju sa najstarijim takmičarima – kazao je Iborčić koji je se u četvrtak vratio sa reprezentativnih priprema u Kotoru – Seniorke A Ivana Filipović i Jovana Arsić u Crnoj Gori odradile su odlične treninge i nastupiće u Novom Sadu. Od početka priprema su skupa, odlično su se uklopile i radimo na tome da njih dve izbore svoje mesto u državnom timu u dvojcu bez kormilara. I predstojeće Prvenstvo Srbije na ergometrima samo je jedan od testova pred prvu izbornu regatu koja bi trebalo da se održi u Beogradu 19. i 20. marta.

Rekordnom broju učesnika na ovogodišnjoj “Ergometrijadi” doprineo je i znatno veći broj prijavljenih studentskih ekipa.

– Sa Beogradskog univerziteta dolaze predstavnici Ekonomskog fakulteta, Medicinskog fakulteta i Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje. Svoje predstavnike imaće i Vojna akademija kao i akademci sa univerziteta u Novom Sadu. Prezadovoljni smo zbog toga i nadamo se da ćemo već dogodine organizovati zasebno studentsko prvenstvo. Takođe, na takmičenje u Novi Sad kao gostujuće ekipe ogledaće se mađarska Baja i Segedin, kao i Atletsko-rekreativni klubTron sa Palića i Rekreativni klub Koloseum-021 iz Novog Sada – rekao je Petar Ibročić.

Državno prvenstvo će biti u svim uzrasnim kategorijama – pionirskoj, kadetskoj, juniorskoj, seniorskoj, kao i u konkurenciji veterana i studenta. Start borbi zakazan je za 10 časova, a titulu brani Partizan čiji su veslači prošle godine sa 76 bodova osvojili ekipno prvo mesto. Drugo mesto 2015. pripalo je Crvenoj zvezdi (37), treće Čurugu (34). U sali će, kao i lane, biti instaliran i veliki video bim preko sa kojeg će se direktno pratiti trke. Pored medalja organizator je obezbedio i pehare za ukupne pobednike u konkurenciji klubova i studenata. Uporedo sa Prvenstvom Srbije na ergometrima biće održana i Skupština Veslačkog saveza Vojvodine kao i sastanak Trenerske organizacije.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter