Da li bilo koje alkoholno piće može da stoji u bilo kojoj rečenici koja opisuje zdrav odnos prema sebi i svom načinu života? Da li je samo čaša vina (u našem društvu bi to bila i čašica rakije) ta koja je opšte prihvaćena u glavama svih nas ili ćemo da dozvolimo i da nam se umeša još i čaša piva?

Povezane vesti

PIVO I DEHIDRACIJA

Ako popijete jedno ili dva piva (0,33) veče pre trke koja se dešava po hladnijem vremenu najverovatnije je da nećete imati nikakve posledice od toga.

Ali ako to isto pomislite da uradite veče pred neku letnju trku – razmislite pre nego što to uradite. Uvek je važno da budete dobro hidrirani, međutim, vrućim danima ovo postaje još važnije i nije vam potrebno da krenete trku poluhidrirani jer veče pre niste mogli da se suzdržite (na svaki procenat gubitka telesne mase usled dehidracije dešava se dva do tri procenta smanjenja vašeg celokupnog trkačkog performansa).

Telo se hladi tako što šalje krv u kožu, pa zato, kada ste dehidrirani, krv koja je potrebna za mehanizme hlađenja nije više tako dostupna. Isti je slučaj i sa mišićima.

Kada krenete na letnju trku ili na dugi trening nakon nekoliko piva, u startu nećete biti u istoj poziciji sa drugim trkačima koji nisu konzumirali bilo koju vrstu alkoholnih pića, u najmanju ruku, znojićete se mnogo više. Ako već pijete veče pre trke, gledajte da uz svako pivo popijete i čašu vode ili čašu nekog sportskog pića.

PIVO I OPORAVAK

Nakon trke ili dužeg treninga osećate da biste mogli da popijete koje pivo. Mogli biste, ali ono što je zaista potrebno vašem telu je – tečnost i ugljeni hidrati. Kada to nadoknadite, možete da popijete pivo.

Jedna konzerva piva sadži samo 14 g ugljenih hidrata (otrpilike pola parčeta hleba), i nasuprot popularanom mišljenju, ono nije bogat izvor ugljenih hidrata. S obzirom na način na koji naš organizam obrađuje alkohol, višak ugljenih hidrata iz piva pretvara se u masti, pa svaki put kada trčite (veče pre treninga ili trke) vi zapravo sagorevate ugljene hidrate najpre iz njega, a tek onda ostale masti.

Da biste se što pre oporavili od trke (kao i od povrede), ne bi trebalo da pijete bilo koje alkoholno piće zbog njegovih diuretičkih efekata, a i zbog toga što nepotrebno izazivate rad jetre koja u mirovanju pospešuje celokupan oporavak.

hotsport.rs