0
Atletika
1 (6)

FOTO: SAS

SJAJNE VESTI, VELIKA POBEDA ZA NAŠU ATLETIKU: Beograd domaćim EP u trčanju za 2027 godinu!

Objavljeno: 23.10.24 u 13:08

Beograd – ponosni domaćin Evropskog prvenstva u trčanju 2027. godine!

Beograd će biti domaćin još jednog velikog atletskog takmičenja – Evropskog prvenstva u trčanju 2027. godine i to na deonicama od 10, 21 i 42 kilometra. Ova odluka doneta je na redovnoj godišnjoj konvenciji Evropske atletike koja je održana u Skoplju, a kandidatura Srbije dobila je prednost u odnosu na Holandiju.

Organizatori ovog šampionata Evrope, koji će se održati 17. i 18 aprila 2027, biće Beogradski maraton i Srpski atletski savez, uz pokroviteljstvo Grada Beograda i Ministarstva sporta, a sve u sklopu obeležavanja velikog jubileja – 40 godina od osnivanja Beogradskog maratona. Takođe, Evropsko prvenstvo u trčanju biće i najbolja moguća uvertira specijalizovanoj izložbi EXPO 2027 sa temom “Igra(j) za čovečanstvo”, koja će biti održana od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine u Beogradu.

image 123650291 (4)
FOTO: SAS

Zanimljivo je da je Evropska atletika prošle godine donela odluku da organizaciju Evropskog prvenstva u uličnom trčanju na 10 kilometara, polumaratonu i maratonu povere organizatorima maratonskih trka, a domaćin prvog Šampionata Starog kontinenta spram novim pravilima biće Belgija 12. i 13. aprila 2025. godine.

Delegacija Srbije na kongresu u Skoplju, koju su činili Predrag Momirović direktor takmičenja Srpskog atletskog saveza, Darko Habuš, direktor Beogradskog maratona, Jovan Kantar, izvršni direktor Srpskog atletskog saveza i Katarina Stevanović, PR menadžer Srpskog atletskog saveza, dobila je snažnu podršku članova Evropske atletike. Njihova posvećenost i dugogodišnje iskustvo u organizaciji događaja globalnog značaja bili su ključni faktori u odluci da Beograd postane domaćin ovog prestižnog prvenstva.

image 123650291 (1)
FOTO: SAS

“Veliko nam je zadovoljstvo što će domaćin Evropskog prvenstva u trčanju biti Beograd, grad koji se mnogo puta dokazao kao besprekoran domaćin velikih takmičenja. Evropsko prvenstvo u trčanju je najnoviji događaj u kalendaru Evropske atletike i predstavlja samu srž naše strategije u širenju trkačkog pokreta širom kontinenta”, rekao je predsednik Evropske atletike Dobromir Karamarinov i dodao:

“Jedan od glavnih ciljeva ovog šampionata biće da elitne trkače i rekreativce ujedinimo na stazi i radujemo se što ćemo profesionalce i amatere imati zajedno startu i što ćemo biti u prilicu da ih u Beogradu gledamo zajedno kako ostvaruju svoje takmičarske ambicije”, konstatovao je Karamarinov.

image 50460929
FOTO: SAS

Očekuje se da će na šampionatu u Beogradu učestvovati preko 25 hiljade trkače u sve tri discipline.

„Još jedan veliki događaj za našu zemlju! Ponosni smo što smo dobili priliku da organizujemo Evropsko prvenstvo u trčanju 2027. godine u sklopu 40. Beogradskog maratona. Ovo će biti sjajna prilika da pokažemo Beograd i Srbiju u najboljem svetlu,“ izjavio je Predrag Momirović.

Treba istaći da će Evropsko prvenstvo u trčanju biti već četvrto veliko međunarodno atletsko takmičenje u poslednjih nekoliko godina kome će domaćin biti Srbija. Prethodno, naša zemlja bila je više nego uspešan organizator Evropskog i Svetskog atletskog prvenstva u dvorani 2017, odnosno 2022. godine i Svetskog prvenstva u krosu 2024. godine.

“Ovo je velika pobeda, Srbije i Beograda i predstavlja ogromnu čast za Beogradski maraton i Srpski atletski savez. Ukazano nam je veliko poverenje i nemam ni najmanju dilemu da će naš organizacioni tim to poverenje svojim predanim i vrednim radom i opravdati. Učinićemo sve da ispunimo sve najviše organizacione standarde, ali i više od toga i da u Beogradu imamo istinski atletski spektakl. Nemam sumnje da ćemo se pokazati kao sjajni domaćini i da će iz Srbije i našeg glavnog grada biti poslata najlepša slika u svet”, poručio je Darko Habuš, direktor Beogradskog maratona.

image 50460929
FOTO: SAS

Treba istaći da je Olivera Jevtić osvojila srebrnu medalju u maratonu na Šampionatu Evrope u Geteborgu 2006. godine kao i pet bronzanih odličja na Prvenstvima Evrope u krosu.

 

0
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter