0
Evroliga
Crvena Zvezda Meridianbet Belgrade v FC Barcelona Turkish Airlines EuroLeague

from left Codi Miller-McIntire, #0 of Crvena Zvezda Meridianbet Belgrade, Isaiah Canaan, #3 of Crvena Zvezda Meridianbet Belgrade, Ognjen Dobric, #13 of Crvena Zvezda Meridianbet Belgrade, Dejan Davidovac, #7 of Crvena Zvezda Meridianbet Belgrade, Luka Mitrovic, #9 of Crvena Zvezda Meridianbet Belgrade, Branko Lazic, #10 of Crvena Zvezda Meridianbet Belgrade, Rokas Giedraitis, #31 of Crvena Zvezda Meridianbet Belgrade and Yago Dos Santos, #99 of Crvena Zvezda Meridianbet Belgrade during the 2024/2025 Turkish Airlines EuroLeague match between Crvena Zvezda Meridianbet Belgrade v FC Barcelona - Turkish Airlines EuroLeague Gasteiz at Belgrade Arena on October 18, 2024 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

SUDIJE KATASTROFALNO SUDILE ZAVRŠNICU UTAKMICE: Ogroman broj grešaka u finišu meča Zvezde i Barselone!

Objavljeno: 20.10.24 u 14:22

Jasno je da nije bilo na nivou suđenje!

Košarkaši Crvene zvezde, poraženi su u 4. kolu Evrolige u Beogradskoj areni od Barselone, nakon produžetka, rezultatom 98:94, a junak pobede gostujućeg tima, bio je bivši kapiten PartizanaKevin Panter.

Ipak, meč su obeležile sudije, odnosno trojka Robert Lotermozer, Mikele Rosi i Vasiliki Caruha, pa se zbog njihovih ogromnih propuisa oglasila Evroliga saopštenjem koje prevodimo i prenosimo.

– U vezi sa spekulacijama oko poslednjih minuta četvrte četvrtine utakmice između Crvene zvezde Meridianbet Beograd i FK Barselone 18. oktobra 2024. godine, nalaz Euroleague Basketball je sledeći:

Sa 1:56 do kraja meča, Džoel Bolomboj je primio pas i stekao kontrolu nad loptom dok je bio u vazduhu. Zatim je sleteo levom nogom, napravio jedan korak i sleteo desnom nogom pre nego što je ponovo pomerio levu nogu. Ovo su koraci (travelling) prekršaj. Nakon te akcije, započeo je dribling podižući levu nogu pre nego što je ispustio loptu, i ponovo je promenio oslonac. Neispravna odluka sudija – nije dosuđen prekršaj.

Sa 1:14 do kraja meča, Jago Dos Santos je bio čuvan od strane Jana Veselog koji je pokušao da odigra odbranu. Veseli je kontaktirao Dos Santosove kukove i noge, što je izazvalo nelegalan kontakt koji je trebalo da se dosudi kao lični prekršaj. Neispravna odluka sudija – nije dosuđen prekršaj.

Sa 1:12 do kraja meča, Jago Dos Santos je započeo šut na prodoru ka košu i njegov šut je legalno blokiran od strane Jana Veselog koji je dotakao loptu. Na Veselog je dosuđen lični prekršaj. Neispravna odluka sudija.

Sa 1:06 do kraja meča, Nicolas Laprovittola je driblao loptu u prednjem delu terena i čuvala ga je Mike Daum, koji je stvorio kontakt sa obe ruke ograničavajući mu slobodu kretanja. Daumu je dosuđen lični prekršaj. Ispravna odluka sudija.

Sa 29.3 sekundi do kraja meča, Džoel Boloboj je stekao kontrolu nad loptom putem defanzivnog skoka i čuvao ga je Jan Veseli. U pokušaju da ukrade loptu, Veseli je dotakao Bolombojevo lice. Lični prekršaj je trebalo da se dosudi. Neispravna odluka sudija – nije dosuđen prekršaj.

Sa 26.0 sekundi do kraja meča, Džoel Bolomboj i Jan Veseli su imali čvrsto uhvaćene ruke na lopti tako da nijedan igrač nije mogao da preuzme kontrolu nad njom. Sudije su dosudile „held ball“ (zadržavanje lopte). Ispravna odluka sudija.

Ovo je situacija koja se može pregledati prema Pravilnicima Euroleague Basketball (Dodatak XIII – Član 4.3 Akt nasilja – Član 5 Izazov trenera). Akciju je izazvao trener Zvezde, Janis Sferopoulos. Nakon pregleda, sudije su potvrdile svoju prvu odluku jer nijedna od akcija nije ispunjavala kriterijume za akt nasilja. Ispravna odluka.

Igra je zatim nastavljena sa situacijom skoka između Džoela Bolomboja i Jana Veselog, sa 26.0 sekundi do kraja meča i 20 sekundi preostalog vremena na satu.

U toj situaciji, ako bi defanzivni tim preuzeo kontrolu nad loptom, dobili bi novih 24 sekunde na shot clocku, ali ako bi ofanzivni tim preuzeo kontrolu nad loptom, shot clock bi se nastavio, a preostalo vreme za prelazak u prednji deo terena bi bilo 4 sekunde. U skoku, Joel Bolomboy je odgurnuo loptu prema Majku Daumu i vreme igre je ispravno nastavljeno kada je skakač dotakao loptu. Sat se ispravno nastavio kada je ofanzivni igrač preuzeo kontrolu nad loptom. Kada je vreme na satu pokazalo 20.4 sekunde i 15 sekundi na shot clocku, sudije su trebale da dosude prekršaj od 8 sekundi za Zvezdu. Neispravna odluka sudija – nije dosuđen prekršaj.

Sa 14.9 sekundi do kraja meča, nakon nekoliko protesta i gestova trenera Barcelone, Joana Penarroye, i osoblja klupe Barcelone, dosuđen je tehnički prekršaj. Ispravna odluka sudija.

Ovo nije situacija koja se može pregledati prema Pravilnicima Euroleague Basketball (Dodatak XIII – Član 4.1 Greška na satu igre). Ovaj član kaže da „greška/malfunkcija nastaje na shot i/ili satu igre i ne počinje/ne zaustavlja/ne odbrojava ispravno u bilo kom trenutku u igri pre ili posle lopta bude u igri. Sudije će pregledati snimak kako bi utvrdile sledeće stvari: koliko je vremena zapravo isteklo i koliko vremena (ako ga ima) ostaje na shot i/ili satu igre u četvrtini ili produžetku. Ako sudije pronađu dokaze da je postignut koš posle isteka shot ili sata igre, koš neće biti priznat sve dok greška ostaje ispravna prema pravilima.“

Sati igre i shot clock su ispravno počeli u prethodnoj akciji i stoga se prekršaj od 8 sekundi ne može doneti na osnovu pregleda sa Instant Replay sistemom. Neispravna odluka sudija.

Igra je pogrešno nastavljena sa ubačajem za Barcelonu u prednjem delu terena gde je navodno prekršaj od 8 sekundi bio učinjen.

Sa 20.4 sekundi do kraja meča, Nicolas Laprovittola je primio loptu za ubacivanje i zadržao je loptu 4.81 sekundi pre nego što je izbacio pas prema Janu Veselom. Ova akcija je legalna. Ispravna odluka sudija – nije dosuđen prekršaj – saopštilo je takmičenje.

4
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter