0
Lifestyle
FOTO:depositphotos.com

FOTO:depositphotos.com

Kako da vrhunske sportistkinje balansiraju između treninga i trudnoće?

Objavljeno: 09.10.24 u 11:41

Trudnoća je za mnoge žene posebno iskustvo puno fizičkih i emocionalnih promena, a za vrhunske sportistkinje, ovo iskustvo nosi i dodatne izazove. Održavanje visokog nivoa fizičke spremnosti tokom trudnoće može biti teško, ali mnoge sportistkinje uspešno balansiraju između treninga i brige o zdravlju svoje bebe. Njihova priča predstavlja fascinantan spoj posvećenosti, snage i prilagođavanja novim okolnostima.

Fizičke promene koje prate trudnoću mogu uticati na intenzitet i strukturu treninga, ali za ove sportistkinje, uloga sporta i dalje ostaje centralna, dok istovremeno postaju svesne važnosti prilagođavanja kako bi sačuvale zdravlje i osigurale bezbednost za bebu.

Izazovi i prilagođavanja u 16. nedelji trudnoće 

Za mnoge žene sportiskinje  je 16. nedelja trudnoće prelomni trenutak jer njihovo telo već prolazi kroz značajne fizičke promene koje mogu uticati na njihovu sposobnost treniranja. Ova faza trudnoće označava kraj prvog tromesečja, što često donosi olakšanje od simptoma kao što su mučnina i umor, ali istovremeno uvodi nove izazove. U 16. nedelji trudnoće, povećanje telesne mase i promena ravnoteže može uticati na izdržljivost i pokrete, zbog čega je potrebno prilagoditi trening. Profesionalne sportistkinje moraju biti oprezne sa intenzitetom vežbanja kako bi izbegle pregrevanje, dehidraciju ili povrede, a to podrazumeva konsultacije sa lekarima i fizioterapeutima koji pomažu u prilagođavanju trening rutina njihovim trenutnim mogućnostima.

Takođe, u 16. nedelji trudnoće, sportistkinje se suočavaju s emocionalnim izazovima balansiranja između svojih karijera i budućeg majčinstva. Dok neke mogu osećati anksioznost u vezi sa smanjenim performansama, druge koriste ovu fazu kao priliku da usmere pažnju na tehničke aspekte sporta i mentalnu pripremu. Prilagođavanje treninga uključuje smanjenje visokog intenziteta, fokusiranje na vežbe snage koje ne opterećuju previše abdomen, kao i na kardio treninge s nižim intenzitetom. U svakom slučaju, cilj je održati aktivnost bez ugrožavanja zdravlja majke i bebe, jer je u 16. nedelji trudnoće ključno slušati signale koje telo šalje i praviti potrebne promene kako bi trudnoća prošla bezbedno.

Prilagođavanje intenziteta treninga tokom trudnoće 

Kako trudnoća napreduje, vrhunske sportistkinje se suočavaju s potrebom da prilagode intenzitet treninga kako bi uskladile zahteve svog sporta s promenama u telu. Iako mnoge sportistkinje i dalje žele da održe visoku fizičku spremnost, intenzivni treninzi u trudnoći zahtevaju oprez i pažljivo praćenje. U drugom tromesečju, kada se fizičke promene ubrzavaju, sportistkinje prilagođavaju svoje rutine smanjenjem učestalosti treninga visokog intenziteta i povećanjem fokusiranja na tehniku i kontrolu pokreta.

Prilagođavanje intenziteta najčešće podrazumeva smanjenje težine i broja ponavljanja u treningu snage, kao i prilagođavanje kardio vežbi kako bi se izbegli rizici kao što su pregrevanje i iscrpljenost. Umesto dugih i napornih sesija, mnoge sportistkinje prelaze na kraće i efikasnije vežbe koje pomažu u održavanju tonusa i snage, a da pritom ne opterećuju telo previše. Na primer, plivanje ili vožnja bicikla može biti odlična alternativa za trčanje, jer smanjuje pritisak na zglobove i kičmu. Ovakva prilagođavanja omogućavaju sportistkinjama da ostanu aktivne i fizički spremne, ali bez nepotrebnog rizika za sebe ili bebu.

Preporuke lekara i stručnjaka za fizičku aktivnost u drugom tromesečju

Preporuke lekara i stručnjaka za fizičku aktivnost tokom trudnoće u velikoj meri zavise od individualnih faktora kao što su opšte zdravlje, nivo fizičke kondicije pre trudnoće, i specifični zahtevi sporta kojim se sportistkinja bavi. U drugom tromesečju, većina stručnjaka preporučuje umerenu fizičku aktivnost, naglašavajući važnost slušanja sopstvenog tela i pravovremeno prepoznavanje znakova preopterećenja.

Lekari često savetuju trudnice da izbegavaju vežbe koje uključuju snažne skokove, nagle promene pravca, ili vežbe koje stvaraju veliki pritisak na stomak. U isto vreme, preporučuje se uvođenje vežbi disanja i istezanja, koje mogu pomoći u smanjenju stresa i pripremi tela za porođaj. Takođe, važno je održavati hidraciju i izbegavati vežbanje u vrućim ili slabo provetrenim prostorijama. Stručnjaci obično preporučuju vežbanje umerenog intenziteta u trajanju od 30 minuta, nekoliko puta nedeljno, kako bi se održala fizička kondicija i smanjio rizik od komplikacija tokom trudnoće.

Kako sportski timovi podržavaju trudne sportistkinje: Primeri iz prakse

Mnogi sportski timovi sve više prepoznaju važnost podrške sportistkinjama tokom trudnoće, pružajući im potrebne resurse kako bi nastavile karijeru dok očekuju bebu. Ova podrška može doći u različitim oblicima, od prilagođavanja trening rutine, preko medicinskog nadzora, do emotivne i psihološke pomoći.

Na primer, neki vrhunski sportski timovi omogućavaju trudnim sportistkinjama fleksibilnije rasporede treninga, smanjujući broj takmičenja i prilagođavajući aktivnosti njihovim trenutnim mogućnostima. U nekim slučajevima, treneri rade s medicinskim timom kako bi osigurali sigurno okruženje za vežbanje i konstantno praćenje zdravlja sportistkinje i bebe. Postoji i nekoliko primera iz prakse gde su sportski savezi i lige ponudili produžene ugovore ili finansijsku podršku kako bi obezbedili stabilnost i mirnoću trudnim sportistkinjama tokom njihovog privremenog odsustva sa takmičenja. Ovakvi potezi omogućavaju sportistkinjama da se fokusiraju na svoje zdravlje, znajući da imaju sigurnu budućnost u timu nakon porođaja.

 

0
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter