0
Košarka
Svetislav Pesic Promocija knjige

FOTO: STARSPORT

VLADE DIVAC NEMILOSRDAN PREMA HRVATIMA: „Za mene je zločin i tragedija“

Objavljeno: 21.09.24 u 17:46

„To je zato što nemate strukturu“

Vlade Divac, legendarni srpski košarkaš, izneo je oštre kritike na račun stanja hrvatske košarke u intervjuu za zagrebački „Indeks“, ističući da su problemi duboki i višeslojni.

Razgovor je obuhvatio i stanje hrvatske košarke, o čemu je nedavno govorio i selektor Srbije, Svetislav Pešić. Divac je takođe izneo svoje viđenje razloga zbog kojih je Hrvatska značajno zaostala za Srbijom i našla se u teškoj situaciji.

Njegov odgovor na pitanje novinara bio je direktan i kritičan prema trenutnom stanju u hrvatskoj košarci.

Zato što se nepošteni prema sebi. Zato što ste nepošteni prema svojoj košarci. Za mene je zločin i tragedija kad vidim da su Cibona, Šibenka, Jugoplastika ili Split, kako se sad već zove, došli na korak do gašenja. Zadar još tu nešto pokušava, drži se nekako iznad vode, ali sve je to puko preživljavanje – rekao je Divac za „Indeks“.

Prema njegovim rečima, ključni problem leži u tome što se ne ulaže u jačanje velikih klubova. Divac je naglasio da je situacija u Srbbiji sasvim drugačija, jer su i Partizan i Crvena zvezda konkurentni na evropskoj sceni.

Ne mogu da shvatim da u Hrvatskoj nema poštovanja prema veličanstvenoj tradiciji klubova koji su bili višestruki prvaci Europe. To u Srbiji ne može da se dogodi. Tamo postoji tradicija koja mora da se poštuje. Košarka je ljudima s ovih prostora u krvi. Mi smo zadržali ljubav prema košarci za razliku od vas. Košarka u Evropi nije profitabilan sport. Ona traži pomoć sa strane, a država Srbija je to prepoznala. Hrvatska nažalost nije. Pojedinačno, imate nekoliko super igrača, ali nemate hemiju kakvu imate u fudbalu – dodao je Divac.

Mnogi smatraju da Hrvatskoj nedostaje pobednički duh u reprezentaciji, a Divac ističe da je glavni problem manjak podrške u infrastrukturi.

To je zato što nemate strukturu, nemate klubove, Savez, infrastruktura vam je uništena. Ništa to nije slučajno. Ne mogu se načuditi da ste dopustili da se kultni centri košarke tek tako ugase i nestanu. Ponavljam, za mene je to zločin. Pričali smo o Šibenki iz onog vremena. Ne mogu da verujem da takvog kluba više nema. Tužno – zaključio je Divac.

2
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter