0
Fudbal
branko radujko

FOTO: UEFA I FSS

RADUJKO PRISUSTVOVAO UEFA SASTANKU: „Beograd će uskoro biti prestonica evropskog fudbala!“ (FOTO+VIDEO)

Objavljeno: 21.09.24 u 11:51

„Domaćin najvišim zvaničnicima i predstavnicima svih nacionalnih saveza“

Generalni sekretar FSS Branko Radujko predstavljao je našu organizaciju na sastanku čelnika evropskih fudbalskih asocijacija koji je UEFA od 17. do 19. septembra organizovala u Kanu.

Sastankom je predsedavao prvi čovek evropskog fudbala Aleksander Čeferin, a prisustni su bili generalni sekretar Teodor Teodoridis, njegov zamenik Đorđo Marketi i direktor nacionalnih asocijacija Zoran Laković.

lakovic čeferin
FOTO: UEFA I FSS

“Skup je u skladu sa očekivanjima potvrdio koliko se ozbiljno radi u našoj krovnoj organizaciji i da fudbal definitivno nije samo najpopularniji sport na svetu, već jedna velika globalna industrija. Predsednik Čeferin i direktor nacionalnih asocijacija Laković, zajedno sa svojim najbližim saradnicima, upoznali su nas sa veoma korisnim informacijama, uz akcenat na administrativne i finansijske aspekte proteklog Evropskog prvenstva u Nemačkoj. Tu pre svega mislim na ostvarene prihode i njihovu distribuciju ka nacionalnim Savezima, kako zemalja učesnica završnog turnira, tako i onih koje nisu imale sreću da budu deo najveće smotre evropskog fudbala“, svodi utiske Branko Radujko kome je sastanak u Kanu bio prva službena aktivnost nakon imenovanja na odgovornu funkciju u Fudbalskom savezu Srbije.

Jedna od najvažnijih tema na sastanku čelnika evropskih saveza bio je novi format UEFA klupskih takmičenja koji je startovao od sezone 2024/25.

radujko čeferin savićević
FOTO: UEFA I FSS

„Tim eksperata UEFA uradio je detaljnu analizu i objasnio nam razloge promene formata u sva tri evropska takmičenja. Sve se radi u cilju dalje popularizacije fudbala, jače konkurencije i veće neizvesnosti. Pratili smo mečeve prve runde i uverili se da sve deluje mnogo atraktivnije, niko u ovom trenutku ne može ni da pretpostavi kako će izgledati konačan poredak ekipa na toj jedinstvenoj tabeli. Sada su i veliki zadovoljni, što smanjuje prostor za neke nove inicijative koje su u suprotnosti sa načelima UEFA. Očekuje se dalji rast prihoda i raduje podatak da će veliki deo sredstava biti usmeren ka nacionalnim savezima za potrebe daljeg razvoja infrastrukture i edukaciju stručnih kadrova na svim nivoima.“

Čelnik sudijske komisije UEFA Roberto Rozeti dostavio je izveštaj o suđenju na Evropskom prvenstvu 2024, sa posebnim osvrtom na ponašanje igrača i odnos prema sudijama.

„Rozetijev izveštaj je bio zaista impresivan, sa ilustrativnim primerima prihvatljivih i neprihvatljivih ponašanja igrača na terenu, izuzetnih sudijskih odluka, ali i nekih njihovih propusta. Posebno poglavlje pripalo je upotrebi i efektima VAR tehnologije. Zaključak, koji je na neki način i poruka sudijama, glasi da pokušaju što više da se oslone na vlastite odluke, a tehnologiju da koriste isključivo u situacijama kada je to zaista neophodno. Prikazane su nam i najnovije tehnologije koje utvrđuju da li je lopta dotakla ruku igrača. UEFA će nastaviti da insistira na podizanju ugleda fudbalske igre u smislu sprečavanja neprimerenih scena na terenu. Već je na snazi praksa da samo kapiteni imaju pravo da komuniciraju sa sudijama, ali i oni to moraju da čine na pristojan način. Sve drugo biće sankcionisano jer negativno utiče na imidž fudbala i šalje lošu poruku mladima koji se spremaju da budu profesionalni fudbaleri ili sudije.“

Boravak u Kanu i razgovore sa čelnim ljudima UEFA, generalni sekretar FSS iskoristio je i za nove konsultacije na temu kandidature Srbije za domaćinstvo Evropskog prvenstva za mlade reprezentacije i organizaciju Kongresa UEFA koji je na programu 3. aprila 2025. godine.

„Beograd će vrlo brzo biti prestonica evropskog fudbala i domaćin najvišim zvaničnicima i predstavnicima svih nacionalnih saveza. Zajedno sa UEFA, ozbiljno se pripremamo da Kongres bude organizovan na najvišem mogućem nivou i da dokažemo još jednom da smo dostojni ukazanog poverenja. Važno je da ostavimo snažan utisak, pre svega zbog narednih događaja i velikih takmičenja za koje planiramo da podnesemo kandidaturu. Istovremeno, nastavljamo sa intezivnim aktivnostima na dobijanju poverenja za organizaciju završnog turnira 2027. godine na kome će se okupiti najbolje evropske reprezentacije u uzrastu do 21 godine.“

Za prvog operativca FSS nema predaha. Nakon prvih konkretnih koraka na planu administracije, uskoro će fokus aktivnosti biti usmeren ka A reprezentaciji i stvaranju maksimalnih uslova da selektor Stojković i njegovi momci na miru dočekaju jednu od najvažnijih utakmica u ovom ciklusu Lige nacija, protiv Švajcarske u Leskovcu.

„Svestan sam činjenice da su zadaci administracije pre svega da stvori uslove za rad sa mlađim kategorijama, da obezbedi transparentnost i regularnost takmičenja na svim nivoima, ali su rezultati A tima od primarne važnosti kada je reč o raspoloženju javnosti prema reprezentaciji. Ne želimo ni na koji način da ometamo mir stručnog štaba i igrača, tu smo da im pružimo maksimalnu podršku u priremi narednih izazova. Utakmica protiv Švajcarske je veoma važna i vrlo emotivna. Iskreno se nadam da će celokupna javnost dati pun doprinos stvaranju pozitivnog ambijenta i da ćemo u Leskovcu uživati u dobrom fudbalu i sjajnoj atmosferi na tribinama.“

Imaće Srbija na stadionu ‘Dubočica’ i ovoga puta podršku jednog od čelnika evropske kuće fudbala.

„Zoran Laković je moj stari prijatelj, čovek koji je sedeo u ovoj stolici veoma dugo i sa te pozicije značajno doprineo podizanju ugleda našeg Saveza u organima UEFA i FIFA. Danas je veoma važan i uticajan funkcioner UEFA, radujemo se svakom njegovom dolasku u Srbiju. Uvek nađe vremena da bude na našim važnim događajima, bez obzira da li je to u Beogradu, Leskovcu, Zaječaru, Loznici ili nekom drugom gradu. Zoran voli fudbal i nije zaboravio odakle je krenuo“, zaključio je Branko Radujko u intervjuu za sajt Fudbalskog saveza Srbije.

2
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter