0
Evroliga
Crvena Zvezda v Partizan, Euroleague basketball match, regular season, round 19

FOTO: STARSPORT

EVROLIGA MENJA PRAVILA: Evo o čemu je reč!

Objavljeno: 20.09.24 u 11:26

Interesantna promena, videćemo kako će se to odraziti na igru.

Nova sezona Evrolige 2024/25 samo što nije počela, a već su uvedena nova pravila koja bi trebala da donesu više pravde i uzbuđenja kako za igrače, tako i za gledaoce. Liga je odlučna u nameri da „očisti“ igru i unese preciznija pravila u ključnim momentima utakmica.

Jedna od glavnih promena odnosi se na poslednja dva minuta igre u četvrtoj četvrtini i produžecima, kada će sudije imati pravo da pregledaju snimak kako bi utvrdile da li je lopta vraćena preko polovine terena. Pored toga, treneri će sada moći da traže čelendž u ovim situacijama bez vremenskih ograničenja, što će omogućiti precizniju kontrolu nad ključnim momentima.

Druga bitna promena odnosi se na sudijska podbacivanja i prelaženje polukruga. Ukoliko dođe do kršenja ovih pravila, neće biti klasičnih podbacivanja, već će ekipa koja ima posed krenuti u napad sa 24 sekunde. Takođe, pravila se razlikuju u zavisnosti od toga gde je prekršaj počinjen – ako se dogodi u prednjem polju protivnika, lopta će biti vraćena u zadnjem polju sa 24 sekunde za napad, dok se u slučaju prekršaja u zadnjem polju lopta vraća u prednjem sa 14 sekundi na satu.

Još jedna promena koja će doneti veću preciznost u odlučivanju sudija odnosi se na blok ili faul u napadu. Sada će odbrambeni igrač biti smatran izvan polukruga za zaštitu ukoliko mu je noga podignuta iznad linije, što predstavlja razliku u odnosu na ranije, kada se smatralo da je igrač unutar polukruga iako je noga bila iznad linije. Ova sitna, ali važna promena može značajno uticati na ključne sudijske odluke u završnicama mečeva.

Nova pravila obećavaju dinamičniju i pravedniju sezonu, a navijači širom Evrope sa nestrpljenjem očekuju kako će se sve ove izmene odraziti na terenu.

0
1
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter