0
Tenis
Davis Cup World Group I: Serbia v Greece

FOTO: Starsport

SRPSKI TENIS JE UMRO: Đoković upalio crveni alarm – govorio je i o nacionalnom teniskom centru!

Objavljeno: 15.09.24 u 18:43

„Puno ima privatnika, akademija, ali na nacionalnom nivou ne postoji nikakva organizacija“

Nakon pobede Srbije nad Grčkom u Dejvis kupu, Novak Đoković je zajedno sa ostatkom tima i selektorom održao konferenciju za novinare, gde su iznete ozbiljne kritike na račun stanja u Teniskom savezu Srbije i generalne situacije u srpskom tenisu.

Đoković je naglasio da je situacija u Teniskom savezu katastrofalna, posebno ističući nedostatak sistema i strateškog planiranja. Prema njegovim rečima, klupski tenis u Srbiji je gotovo „mrtav“, a tenis na nivou cele zemlje funkcioniše samo u kratkoročnim ciklusima.

– Početna tačka koju smo imali u zlatnoj generaciji je bila solidna, imali smo Moniku Seleš, Bobu Živojinovića. Oni su pravili značanije internacionalne rezultate. Hrvatska je tu imala veću tradiciju od nas. Imate cikluse, navikli smo u Srbiji na neke uspehe, i drago mi je da je naš uspeh kolektivni, ne treba zaboraviti Anu i Jelenu koje su bile broj 1 i insiprisale mnoge devojčice da se bave tenisom. To je pozitivna stvar, pozitivni uticaj uspešnog talasa. Viktor što je rekao je mnogo šira prica gde malo rezultata vidimo – rekao je Đoković u dvorani „Aleksandar Nikolić“.

Zatim je nastavio uz još oštriji ton i teže reči.

– Nama je klupski tenis UMRO. Umro, bukvalno. Partizan se 10-15 godina ne takmiči nigde, ja sam ponikao tamo, Viktor u Zvezdi… Nivo klupskog tenisa je bio izuzetno visok. Ja sam od 10 do 28 godine svaki dan imao vrhunske sparinge, sa dosta boljima od mene koji su me vukli. Danas to nema. To je jedan veliki problem i nadam se da će se stvari promeniti.

serbia greece davis cup 52297
FOTO: Starsport

– To je osnova svega, ne možete da se oslanjate na sistem jer sistem ne postoji. Ovo sada nije održivo. Potrebno je zasuti rukave i videti šta treba da se menja. Ne možemo da živimo samo od uspeha i da se nadamo da ćemo da preživimo, a tako stvari funkcionisu otkad ja znam za sebe.

Zatim je upitan o nacionalnom teniskom centru.

– Ja sam imao taj centar na Dorćolu, koji je nekoliko godina nezvanično bio nacionalni centar jer su dolazili mladi teniseri, to više nije prisutno tamo. Puno ima privatnika, akademija, ali na nacionalnom nivou ne postoji nikakva organizacija. Imate mnogo obziljnije organizacije u svetu, ne treba izmišljati toplu vodu, prepišete šta treba i to je to – jaka je poruka Đokovića.

2
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter