0
Olimpijske igre Pariz 2024
olimpijske igre pariz 2024

FOTO: X/@Olympics

OPTUŽUJU JE DA JE MUŠKO, A ONA IMA POREMEĆAJ HORMONA?! Doktorka sa zapada brani Alžirku sa muškim hromozomima!

Objavljeno: 01.08.24 u 18:32

Još od otkriča Neti Stivens početkom prošlog veka bilo je jasno ko je koji pol na osnovu kombinacije hromozoma, ali OI u Parizu vređaju zdrav razum.

Kontroverzna pobeda alžirske bokserke Iman Helifi samo je pogoršala apsolutnu katastrofu od sportskog događaja kakav se trenutno odigrava u Parizu.

Alžirska bokserka je detektovana sa XY hromozomima, iako se ona nije transrodna žena, definitivno je da je ona u masivnoj biološkoj prednosti u odnosu na dame koje sa njom ulaze u ring. Pa tako umesto da se lepši pol nakon višedecenijske borbe za prava zaštiti, devojke su na udaru sa svih strana.

-Koliko sam pročitala, ona je osoba sa „varijacijama polnih karakteristika“ (Vcs/Dsd), što takođe može dovesti do hiperandrogenizma, odnosno proizvodnje hormona veće od hipotetičkog ženskog proseka. To se dešava zbog različitih faktora – tvrdi Silvija Kamporesi, profesorka sportske etike i integriteta na Univerzitetu u belgijskom Levenu.

Umesto da se stane u zaštitu dama koje potpadaju pod biološku normu discipline u kojoj se takmiče, profesionalci u glas izlažu lepši pol novim opasnostima.

-Sindrom policističnih jajnika. Pogađa između 8 i 13 procenata žena. Da li i njih treba isključiti? Procenjuje se da je umesto njih između 0,018 i 1,7 procenata ljudi sa varijacijama polnih karakteristika. Svaka osoba je drugačija. Ovde govorimo o prirodnim uslovima i endogenoj proizvodnji, a ne o dopingu.

0
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter