0
Lifestyle
FOTO: pexels.com/

FOTO: pexels.com/

KLJUČNO PITANJE: Na šta profesionalne sportistkinje treba da obrate pažnju kada je u pitanju plodnost?

Objavljeno: 01.08.24 u 11:27

Bavljenje sportom ima brojne pozitivne efekte na opšte zdravlje, gde telo postaje znatno izdržljivije i snažnije, dok se istovremeno smanjuju rizici od raznih oboljenja. Ipak, u nekim slučajevima preterano vežbanje može izazvati probleme sa plodnošću kod žena, pogotovo ovarijalnu insuficijenciju, odnosno prevremeno starenje jajnika, kao i izostajanje menstrualnih ciklusa.

Reproduktivna disfunkcija je veoma česta kod sportistkinja, pa se u mnogo slučajeva postavljaju pitanja kakva je veza između vežbanja i plodnosti. Žene su počele da se pitaju da li mogu da vežbaju i u kojoj meri, u periodu kada žele da ostanu u drugom stanju.

Naravno, kod profesionalnih sportistkinja je to pitanje mnogo kompleksnije, jer je vežbanje sastavni deo njihovih karijera.

Računanje plodnih dana

Kao prvi korak ka trudnoći koji je potrebno preduzeti, uzima se računanje plodnih dana. Plodni dani predstavljaju period kada postoje veće šanse da žena ostane u drugom stanju. Za mnoge ljude, to je pet dana pred ovulaciju, dan ovulacije, kao i dan posle ovulacije.

Stoga, računanje plodnih dana u mesecu može pomoći pronalaženju optimalnog perioda za začeće. Pored toga, potrebno je da razumete sopstveni menstrualni ciklus, koji bi tipično trebalo da traje 28 dana, ali može varirati od 21 do 35 dana.

Svakog meseca možete na kalendaru označiti početak menstruacije, ili to možete uraditi u sklopu aplikacije za praćenje ciklusa na telefonu, što je uglavnom jednostavnije. Broj dana između prvih dana uzastopnih menstruacija je dužina menstrualnog ciklusa.

Ovaj proces redovnog praćenja bi trebalo da radite barem šest meseci kako biste dobili potrebne podatke osluškivanjem sopstvenog tela i promena koje se dešavaju u njemu.

Provera opšteg hormonalnog statusa i AMH

Dalji tok planiranja bi trebalo da obuhvati i obavezan pregled kod ginekologa, gde je potrebno obaviti pregled i detaljnu analizu hormona. Na osnovu ciklusa, pregleda i nalaza, izabrani ginekolog će dati potrebne informacije.

AMH, odnosno Anti-Milerov Hormon, predstavlja efektivan način da se predvide rezerve jajnika. Ovaj test govori koji je broj preostalih jajnih ćelija koje poseduje žena. Tokom godina, nivo ovog hormona se smanjuje, pa tako veoma nizak nivo upućuje na ranu menopauzu, dok visok nivo ukazuje na policistične jajnike.

Uz ovaj test se često proverava i kvalitet samih jajnih ćelija, kako bi se dobila potpuna slika plodnosti. Sve češći način za začeće je vantelesna oplodnja, pa čak i nizak nivo AMH za VTO neće biti problem niti razlog za brigu.

Načini na koje može da se izazove ovulacija

Verovatno prvo padaju na pamet lekovi, međutim oni nisu među prvim preporukama. Povećanje kalorijskog unosa se pokazalo kao jako efektivna, ali i zdravija opcija.

Jednostavno rečeno, potrebno je da žena dovoljno jede, kako bi imala redovne menstrualne cikluse i zdrav organizam u celini. Potrebna je veća telesna masa kako bi se ciklusi normalno odvijali i bili optimalni.

Takođe, potrebno je vežbanje prilagođavati fazama ciklusa, kako se telo ne bi previše opteretilo. Ovo može predstavljati prepreku profesionalnim sportistkinjama, ali je održavanje balansa veoma važno na putu ka začeću, ukoliko je to nešto što žena želi.

U ovom slučaju bi najbolje bilo angažovati nutricionistu koji bi mogao da napravi plan ishrane koji bi balansirao potrebe na najbolji mogući način.

1
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter