0
Olimpijske igre Pariz 2024
Džesi Ovens

FOTO: Printscreen/X

CRNAC IZ ALABAME SRUŠIO SNOVE DIKTATORA: Džesi Ovens kao simbol pobede sporta nad politikom! (FOTO+VIDEO)

Objavljeno: 26.07.24 u 09:35

Ovens je zlatnim slovima ispisao ne samo istoriju sporta već i borbe za jednakost svih ljudi

Džejms Klivlend Ovens, poznatiji kao Džesi Ovens, ostaje upamćen kao jedan od najvećih atletičara svih vremena. Ovaj američki sprinter i skakač u dalj postao je sportska ikona zahvaljujući svojim impresivnim dostignućima na Olimpijskim igrama 1936. godine u Berlinu.

Olimpijske igre u Berlinu predstavljale su platformu na kojoj je Adolf Hitler planirao da demonstrira superiornost arijevske rase. Međutim, Ovens, Afroamerikanac, uspeo je da poremeti te planove osvojivši četiri zlatne medalje u disciplinama 100m, 200m, skoku u dalj i štafeti 4x100m. Njegov izvanredan učinak ostao je neprevaziđen sve do 1984. godine kada je Karl Luis, takođe Amerikanac, ponovio ovaj uspeh.

Mit o Džesiju Ovensu dodatno je potkrepljen pričama o Adolfu Hitleru, koji navodno nije želeo da mu čestita na osvojenim medaljama. Prema popularnom narativu, Hitler nije pružio ruku Ovensu tokom ceremonije uručenja medalja. Ipak, u svojoj autobiografiji „The Jesse Owens Story“, Ovens je izneo drugačiju verziju događaja, navodeći: – Kad sam prošao pored Kancelara, on je ustao, mahnuo mi je rukom, a ja sam mu odmahnuo.

Ono što je manje poznato jeste da Džesi Ovens nije dobio priznanje ni od tadašnjeg predsednika SAD-a, Frenklina Ruzvelta. Zbog političke kalkulacije i potencijalnog gubitka glasova u južnim državama tokom predsedničke kampanje 1936. godine, Ruzvelt je odlučio da ne primi Ovensa u Belu kuću, čime ga je duboko razočarao. Ovens je kasnije izjavio da je Ruzvelt bio taj koji ga je ponizio, a ne Hitler.

Nakon završetka sportske karijere, Ovens je ostao vezan za sport kroz snimanje reklamnih spotova, ali mu to nije donelo značajnu finansijsku korist. Njegov život nakon sporta bio je skroman, a živeo je ispod proseka.

Džesi Ovens preminuo je 1980. godine, u 66. godini života, ostavivši za sobom nasleđe koje prevazilazi sportske granice. Njegova priča simbolizuje borbu protiv rasnih predrasuda i predstavlja inspiraciju generacijama koje su sledile.

0
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE
Unesite pojam i stisnite enter