7
Domaći fudbal
Partizan

FOTO: Printscreen/YouTube

ZAŠTO ZVEZDA TRAŽI TITULU IZ 1986. GODINE? „Šajberovo kolo“ preko kog je Partizan postao prvak Jugoslavije! (FOTO+VIDEO)

Objavljeno: 08.07.24 u 15:58

Zvezda se poziva na titulu koja joj je sudskim procesom oduzeta

Crvena zvezda podnosi zahtev FSS-u za vraćanje titule iz 1986. godine, koja im je oduzeta odlukom Suda udruženog rada i dodeljena Partizanu, uprkos tome što su igrali Kup šampiona po odlukama FSJ i UEFA.

Kontroverza se odnosi na „Šajberovo kolo“, koje je poništeno zbog spornih događaja i ponovljeno. Zvezda je tada osvojila titulu, dok je Partizan jedini odbio da učestvuje u ponovljenim utakmicama. UEFA nikada nije priznala kasnije odluke domaćih sudova koje su titulu dodelile Partizanu.

Šta se dogodilo pre 38 godina u Jugoslaviji?

Sezona 1985/1986 bila je 58. sezona najvišeg ranga fudbalskog takmičenja u Jugoslaviji i bila je obeležena velikim skandalom, poznatim kao „Afera Šajber“. Slavko Šajber, predsednik Fudbalskog saveza Jugoslavije, naredio je ponovno odigravanje poslednjeg kola, nakon što su Partizan i Crvena zvezda završili sezonu sa istim brojem bodova, ali sa Partizanom koji je imao bolju gol-razliku.

U poslednjem kolu, Partizan je igrao protiv Željezničara, dok je Zvezda gostovala Sarajevu. Meč na stadionu JNA počeo je sa zakašnjenjem od sedam minuta, što je omogućilo Partizanu da prati dešavanja na Koševu. Zvezda je brzo povela sa 2:0, dok je Partizan u Beogradu postizao golove i na kraju pobedio sa 4:0. Nakon završetka kola, Partizan je postao šampion zahvaljujući boljoj gol-razlici.

Međutim, predsedništvo FSJ je 20. juna 1986. godine poništilo poslednje kolo i naredilo ponovno odigravanje svih devet utakmica, uz kaznu od -6 poena za 12 klubova u sledećoj sezoni. Svi klubovi, osim Partizana, pristali su na ponovno odigravanje mečeva. Partizan je odbio da igra, navodeći da bi time priznao učešće u nameštanju. Željezničar je službenim rezultatom pobedio, a Zvezda je uprkos porazu od Sarajeva osvojila titulu zbog bolje gol-razlike.

Nakon žalbi i sudskih postupaka, Sud udruženog rada Srbije je 1987. godine vratio titulu Partizanu, dok je sezona 1986/1987. završena sa Vardarom kao šampionom zbog kaznenih bodova za druge timove.

Celokupno kolo bilo je obeleženo trkom za plasman u Evropu, opstanak u ligi i borbom za titulu najboljeg strelca, dok su utakmice bile pod sumnjom zbog nameštanja, osim susreta PrištinaVardar i OsijekSloboda, koji su odigrani regularno.

FOTO: Printscreen
14
14
7 Komentara
  1. Hahaha cige su čudo.Da im se vrati što nisu osvojili i ako je u pitanju bolja gol razlika.U košarku su počeli da osvaju pehare tako što im ih šalju Brzom Poštom…

    5
    0
    Odgovori
  2. Znaci svi klubovi su namestili utakmice osim Partizana, ili to Partizan nije priznao. Kako god kolo se ne ponistava vce se klubovi kaznjavaju oduzimanjem bodova za tekucu sezonu, a ne za narednu. Znaci opet je Partizan prvak. UEFA nije imala sta priznavati ili ne priznavati jer se nije ni bavila time. Ali ima druga cinjenica, a to je da je Slavko Sajber uhapsen u Austriji prilikom pokusaja menjanja zlatnika koje je dobio kao mito, a znamo svi da je to jedino mogao dobiti od fk cz koja jeste i jedina imala koristi od Sajberovih odluka. Toliko o tim „casnim“ radnjama i tom „casnom“ coveku. Ne bi me iznenadilo da ovi pokrenu oduzimanje svih titula Partizanu i dodeli istih fk cz. Samo ce se ovo fk cz vratiti stostruko.

    5
    0
    Odgovori
    • Sinovac, tekst ovde objavljen je pun rupa. Pogledaj utakmicu PARTIZAN – ZELJO i biće ti jasno sve. Toliko je ocigledna namestaljka da je to i slepac mogao videti. O tome imaš i izjavu direktnog aktera utakmice iz redova Želje, Zvezda je igrala i izgubila, ko vam je branio da igrate? Tako da vaše babske priče rekla-kazala ne piju vodu.

      0
      1
      Odgovori
  3. Bice toga jos, razmazeni su.Trazice oni i da se dinamu,hajduku i ostalim klubovima ex jugoslavije oduzmu osvojene titule i kupovi,pa da se njima dodele.Bolesni su a znamo i ko ih je razmazio i napravio moralne degenerike od njih.

    11
    5
    Odgovori
  4. Iz ciste ludosti i poganluka! Osilili se jer im ova vlast sve hirove ispunjava bez pogovora. Ponasaju se pout razmazenog derista. Sud u to vreme nije bio korumpiran i nestrucan, vec je sudio po pravdi.Sad bi oni da pljunu na sve, pa idu i u daleku proslost.Strasno je danas biti navijac zvezde ako imate obraz.Boli kolika je to sramota.

    11
    8
    Odgovori
  5. patku, vec ce se izbrisati titula iz 1946 , to je bio kvalifikacioni turnir od pet ekipa. A i oni čuveni Miljanović penali kad je po normalnom bodovanju Partizan bio prvi

    13
    8
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter